Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Vrânceanca Maria Mănăilă A INTRAT PRIMA la Facultatea de Medicină din Iași


 Maria Mănăilă, una dintre cele două șefe de promoție de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani și singura bacalaureată de 10 din Vrancea, a obținut nota 10 și la examenul de admitere la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, examen care s-a desfășurat săptămâna trecută. Cuzista a reușit performanța de a fi prima pe lista celor declarați admiși. „A fost un examen greu, întrebările au fost dificile, dar am reușit să mă concentrez și astfel am obținut nota maximă”, ne-a spus Maria Mănăilă.
 În cei patru ani de liceu, tânăra a avut numai medii de 10. La fel și în școala gimnazială. Deși a terminat profilul matematică-informatică, Maria ne-a spus în interviul pe care ni l-a acordat la începutul lunii iunie că își dorește să ajungă medic. „Am ales să merg în Iași, pentru că am rude acolo și merg acolo de când sunt mică. Am un sentiment de liniște când merg acolo. Știu că acolo ar trebui să aparțin și chiar am și prieteni și mă simt foarte bine. Anul acesta am vizitat și Universitatea, pentru că au organizat patru simulări pentru examenul de admitere și chiar am văzut mai multe amfiteatre, am făcut cunoștință cu profesori universitari, care ne-au urat succes”, ne-a spus Maria Mănăilă.  
 Întrebată dacă nu a fost tentată să aleagă o universitate din afara țării, Maria a răspuns: „Nu, pentru că m-am hotărât să optez spre medicină. Sunt de părere că este bine să faci medicina în limba română. În plus, universitățile sunt foarte, foarte bune și apoi la Rezidențiat se poate aplica pentru străinătate pentru a continua, plus că există și programe ERASMUS și poți învața câte un semestru în străinătate”. 
 În ceea ce privește dorința de a deveni medic, viitoarea studentă la Medicină ne-a spus că în clasa a XI-a a descoperit „marea dragoste: anatomia și am hotărât că vreau să merg spre medicină. Am participat la olimpiada de biologie și limbă engleză și am ajuns la faza națională. A fost o experiență unică!”. În plus, mătușa sa, una dintre persoanele pe care le admiră, este medic. „Este unul din modelele mele în viață și ea mi-a explicat avantajele. Când eram mică, vedeam cât de pasionată era de meseria ei și cum ajută oamenii și bănuiesc că a jucat un rol important în decizia mea. Am o fotografie de când eram mică cu stetoscopul mătușii mele la gât. Aveam un an de zile. Sinceră să fiu, am oscilat inițial. Nu știam dacă pot dedica 11 ani din viața mea facultății. Dar când m-am îndrăgostit de anatomie și am văzut că se poate la fel de ușor ca matematica, fizica și chimia, am zis: acesta este domeniul pe care vreau să-l urmez! În clasa a XI-a mi-am dedicat timpul liber numai și numai anatomiei. Asta m-a ajutat, pentru că acum, în clasa a XII-a, m-am ocupat numai de examenul de Bacalaureat”, ne-a spus Maria Mănăilă.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?