Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Peste 5700 de șomeri au rămas fără indemnizație sau au fost scoși din șomaj


Neprezentarea la viză, refuzarea unui loc de muncă sau a unui curs de formare profesională propus de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), angajarea, plecarea în străinătate pentru mai mult de trei luni și multe alte motive duc la încetarea plății indemnizației de șomaj sau chiar la încetarea calității de șomer. Potrivit informațiilor transmise de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, de la începutul anului și până în prezent, 5.799 de vrânceni au ieșit din șomaj. Legea nr. 76/2002, actualizată, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă prevede în ce situații se suspendă plata indemnizației și când poate fi ea reluată, dar și care sunt cazurile în care această plată încetează.

    În evidențele AJOFM Vrancea figurează 5.799 de vrânceni care, pe parcursul primului semestru al anului în curs, au ieșit din șomaj, au rămas fără indemnizație sau acest ajutor le-a fost suspendat. Motivele sunt diverse, dar toate sunt reglementate de Legea nr. 76/2002, actualizată, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Potrivit datelor furnizate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, 2.119 din cei 5.799 vrânceni ieșiți din șomaj au dobândit mult râvnitul statut de salariat. În rest, 116 persoane au rămas fără indemnizație pentru că nu s-au prezentat la viză, 111 au pățit același lucru pentru că fie au refuzat să urmeze cursuri de calificare profesională, fie au plecat în străinătate pentru perioade mai lungi de trei luni, fie s-au pensionat sau chiar au decedat. Alți 2.071 de vrânceni au fost scoși din rândul șomerilor pentru că nu și-au îndeplinit obligația de reînnoire a cererii pentru un loc de muncă a șomerilor neindemnizați și încă 1.382 pentru nereînnoirea cererii pentru un loc de muncă după perioada de indemnizare.
    Astfel, în momentul de față în evidențele AJOFM Vrancea mai figurează în total 7.935 de șomeri din care 3.177 sunt femei. Totodată, 6.520 de șomeri sunt indemnizați în timp ce 1.415 au ieșit din perioada în care au avut dreptul la plata indemnizației de șomaj. Rata șomajului în județul nostru este, actualmente, de 5,15 procente.

Când încetează plata indemnizației de șomaj

    Beneficiarii de indemnizație de șomaj trebuie să știe că plata acesteia poate să înceteze dacă se află într-una din situațiile prevăzute de actele normative în vigoare. Potrivit acestora, nu mai primesc acești bani șomerii care se încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată mai mare de 12 luni. Indemnizația încetează și în următoarele situații: la data când realizează, din activități autorizate, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referință (ISR = 500 lei); la 90 de zile de la data emiterii autorizației de funcționare pentru a desfășura activități independente sau a certificatului de înmatriculare, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea ISR; la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor; la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei; dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depășește 12 luni; la data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă; la data plecării din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni; la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
în cazul decesului beneficiarului; la data promovării concursului național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi.
    Plata indemnizației încetează și de la data la care șomerul indemnizat desfășoară o activitate pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în baza căreia realizează venituri din drepturi de autor și drepturi conexe.

Când se suspendă indemnizația și cum se reia plata acesteia

    Indemnizația de șomaj se poate și suspenda pe anumite perioade de timp, plata putând fi reluată pe baza unei cereri ce trebuie depusă de solicitant în anumite condiții reglementate de lege.
    Iată când se suspendă plata acestui ajutor acordat de stat din bugetul asigurărilor de șomaj: pe perioada îndeplinirii serviciului militar activ; la data încadrării în muncă, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni;
la data obținerii autorizării pentru menținerea plății indemnizației de șomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau în Elveția pentru a căuta un loc de muncă și dorește să își mențină plata indemnizației de șomaj, pe o perioadă de maxim 3 luni sau, după caz, 6 luni, cu aprobarea AJOFM; pe perioada în care este arestat preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate de până la 12 luni; la data pensionării pentru invaliditate; pe perioada acordării indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizației de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, în cazul copilului cu handicap; pe perioada incapacității temporare de muncă mai mare de 3 zile din cauza accidentelor survenite în perioada cursurilor de calificare, recalificare, perfecționare sau a altor forme de pregatire profesională, în timpul și din cauza practicii profesionale; pe perioada acordării plăților compensatorii, în situația în care aceste drepturi bănești se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj; la data plecării din țară pe o perioada mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, în situația în care plata indemnizației de șomaj nu se suspendă, conform legii; la data începerii desfășurării unei activități pentru o perioadă mai mică de 12 luni, în baza căreia se realizează venituri din drepturi de autor și drepturi conexe.
    Repunerea în plată după suspendare se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data supendării sau, după caz, nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situației care a condus la suspendare. Legea mai face referire și la repunerea în plată a indemnizației nu mai târziu de 3 luni de la data suspendării, în cazul persoanelor care au lucrat în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?