Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Pericolele din mâncarea de tip junk-food: Acest aliment distruge simţul olfactiv


Alimentele de tip junk-food, bogate în grăsimi și carbohidrați, dar cu valoare nutrititivă redusă, au fost asociate în primul rând cu obezitatea, însă ar putea distruge și simțul mirosului, au descoperit cercetătorii americani.O dietă bogată în grăsimi provoacă modificări structurale și funcționale majore ale sistemului nazal, au constatat cercetătorii americani în urma unor experimente efectuate pe șoareci, conform dailymail.co.uk.
Astfel, șoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi au avut probleme în ceea ce privește recunoașterea anumitor mirosuri, după ce au pierdut 50% din neuronii care identificau semnalele olfactive. Rezultatele experimentului, care au fost publicate în Journal of Neuroscience, au arătat că dieta influențează și alte funcții ale organismului, în afară de greutatea corporală. „Această descoperire deschide numeroase posibilități pentru cercetarea obezității”, a declarat Nicolas Thiebaud, de la Universitatea de stat din Florida.
Este pentru prima oară când cercetătorii au reușit să demonstreze o legătură strânsă între o dietă necorespunzătoare și pierderea simțului olfactiv. În timpul unui experiment cu durata de șase luni, șoarecii au primit o dietă bogată în grăsimi și au fost învățați să facă legătura dintre un anumit miros și o recompensă constând din administrarea de apă. Åžoarecii care au primit dieta bogată în grăsimi au învățat mai greu această legătură decât un grup de control care a primit mâncarea obișnuită.
Când cercetătorii au introdus un nou miros pentru a le monitoriza adaptarea, șoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi nu au reușit să se adapteze la fel de rapid, fapt care a demonstrat o capacitate olfactivă redusă. „În plus, atunci când șoarecii care primiseră alimente bogate în grăsimi au primit o dietă care să îi ajute să își controleze greutatea – în urma căreia au revenit la o greutate corporală și la o chimie a sângelui normale – capacitatea lor olfactivă era încă redusă”, a declarat cercetătoarea Debra Ann Fadool. „Åžoarecii expuși la diete bogate în grăsimi aveau doar 50% din neuronii care puteau codifica semnalele olfactive”, a spus Debra Ann Fadool. Oamenii de știință vor investiga impactul exercițiilor fizice asupra simțului olfactiv și dacă o dietă bogată în zaharuri are același efect negativ asupra simțului mirosului.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?