Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO:Vrancea are nevoie de ajutor guvernamental şi finanţare europeană pentru reabilitarea infrastructurii


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a trimis prim ministrului Victor Ponta o situație cu pagubele produse de precipitațiile abundente ce au avut loc din 2012 și până în prezent și a solicitat sprijin guvernamental pentru înlăturarea efectelor cauzate de calamități. Marian Oprișan i-a propus premierului demararea procedurilor pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.) în vedea obținerii unei finanțări consistente. Valoarea estimată a pagubelor provocate în perioada mai sus menționată este de peste 253 de milioane de lei. Numai valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de peste  63 milioane de lei, sumă foarte mare ce nu poate fi suportată din bugetele administrațiilor locale din Vrancea. „Fără acest ajutor ne vom găsi practic în imposibilitatea de a reface infrastructura județului și de a aduce normalitatea în viața vrâncenilor greu încercați în perioada calamitaților care s-au abătut asupra județului începând cu anul 2005 și până astăzi”, se arată în documentul semnat de Marian Oprișan.

 
 Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a trimis prim ministrului Victor Ponta o situație cu pagubele produse de precipitațiile abundente ce au avut loc din 2012 și până în prezent și a solicitat sprijin guvernamental pentru înlăturarea efectelor cauzate de calamități. Marian Oprișan i-a propus premierului demararea procedurilor pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.) în vedea obținerii unei finanțări consistente. 
 Marian Oprișan a arătat că schimbările climatice apărute începând cu anul 2005 și până astăzi au generat fenomene meteorologice periculoase (calamitați, inundații, alunecări de teren) care în fiecare an au afectat atât infrastructura județului în întreaga sa componență (drumuri județene, drumuri comunale, străzi, poduri, podețe, punți pietonale, rețele de alimentare cu apa, etc.), cât și obiective social-culturale, sedii administrative, gospodării individuale. „Dacă facem referire doar la anul 2005, calamitățile care s-au abătut în acel an asupra României și, implicit, asupra județului Vrancea, au afectat grav starea tehnică a rețelei de drumuri județene și comunale înregistrându-se distrugeri pe 106,2 km drumuri județene, 60,2 km drumuri comunale, 248,5 km ulițe și cca. 4 km diguri de apărare, fondurile necesare pentru refacerea infrastructurii rutiere a județului Vrancea ridicându-se la cca. 400 milioane lei, din care, până la aceasta dată, s-a alocat suma de 185,36 milioane de lei reprezentând doar  46,34%„, a arătat președintele Consiliului Județean Vrancea. 
  
 Reabilitare insuficientă a infrastructurii
 Marian Oprișan a mai arătat că în perioada 2005-2011, în repetate rânduri, a comunicat Guvernului și ministerelor de resort situația reală cu care se confruntă județul Vrancea, dar „din lipsa de fonduri sau poate chiar nepăsare, niciuna dintre solicitările noastre nu a făcut obiectul unei analize în scopul soluționării acestora”. Åžeful administrației județene a precizat că încă din 2013 a prezentat situațiile deosebite apărute ca urmare a afectării rețelelor de infrastructură de comunicații (drumuri județene, drumuri comunale, străzi, poduri, podețe, punți pietonale) de către fenomenele meteorologice periculoase ce au dus la restricționarea circulației în anumite zone, izolarea efectivă a unor localități, punerea în pericol de vieți omenești, fapt ce a determinat autoritățile publice locale să întreprindă de urgență măsuri pentru darea în circulație a acestor rețele. 
 Președintele Consiliului Județean Vrancea a arătat că, deși s-a inițiat un amplu program de reabilitare și modernizare a acestor rețele, finanțat, în special, din fonduri provenite din bugetul local, autoritățile publice locale nu au dispus și nici nu dispun la această dată de resursele financiare necesare. „Deși s-au făcut investiții în infrastructura rutieră județeană și locală cu fonduri provenind din diverse surse (bugetul local, bugetul de stat prin programe guvernamentale și fonduri structurale provenite în exercițiul financiar 2007-2013 de la Uniunea Europeană pe diverse programe), aceasta a înregistrat o reabilitare insuficientă, în continuare constatându-se decalaje atât la nivel local, județean, regional, cât și la nivel de țară față de alte state membre ale Uniunii Europene”, se arată în documentul semnat de președintele Marian Oprișan.
 253 de milioane de lei, valoarea pagubelor din ultimii 2 ani 
 Valoarea estimată a pagubelor provocate din 2012 și până în prezent este de peste 253 de milioane de lei. Numai valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de peste 63 milioane de lei, sumă foarte mare ce nu poate fi suportată din bugetele administrațiilor locale din Vrancea. Pagubele create ca urmare a căderilor masive de zăpada din perioada 03.02.- 08.02.2012 sunt în valoare de 2.963.216 lei reprezentând suma necesară pentru refacerea sediului Primăriei din comuna Negrilești, care a fost distrus în întregime în urma unui puternic incendiu; pagube create ca urmare a căderilor masive de precipitații sub formă de ploaie din perioada 14.04.-16.04.2012, în valoare de 447.314 lei; pagube create ca urmare a căderilor masive de precipitații sub formă de ploaie  din perioada 21.05.- 04.06.2012, în valoare de 87.653.563 lei; pagube create ca urmare a căderilor masive de precipitații din perioada aprilie – iulie 2013, în valoare de 97.742.550 lei;  pagube create ca urmare a căderilor masive de precipitații din perioada ianuarie – februarie 2014, în valoare de 2.876.510 lei;  pagube create ca urmare a căderilor masive de precipitații din perioada aprilie-iulie  2014, în valoare de 63.690.360 lei.
 Drumul Năruja-Nistorești, modernizat în 2012, distrus de ape în 2014
 Precipitațiile abundente din ultimele zile au creat pagube la infrastructura rutieră de milioane de lei. Cel mai afectat este drumul județean 205 M Năruja-Nistorești unde a fost distrus un pod de beton, singura cale de acces către lume pentru peste 2.300 de oameni. La acest obiectiv Consiliul Județean Vrancea a realizat lucrări de modernizare și reabilitare care s-au finalizat în anul 2010 și care au fost recepționate final în anul 2012. „Valoarea pagubelor create este estimată la 1.000.000 lei. Pe parcursul întregului traseu, lipsa unor lucrări de regularizare și calibrare a albiei râului Năruja, coroborată cu alunecările de teren care sunt în plină acțiune, accentuându-se la fiecare ploaie, a făcut ca viiturile provenite din precipitațiile abundente să afecteze grav traseul acestui drum județean, astfel că pe anumite sectoare drumul este realmente distrus, la fel cum se întâmplă și cu cele 4 poduri care se găsesc pe traseul drumului”, se arată într-o adresă trimisă prim ministrului Victor Ponta. 
 Specialiștii Consiliului Județean susțin că, în vederea diminuării pagubelor ulterioare și, implicit, a costurilor, este necesară într-o primă etapă realizarea de lucrări de: regularizare, calibrare a albiei pârâului, precum și lucrări de apărare de maluri în toate punctele pe întregul curs al râului Năruja, urmând ca apoi sau în același timp să se execute lucrările de refacere a drumului județean.
 Vrâncenii din Nistorești nu mai sunt izolați de sâmbătă la prânz, după ce drumul județean 205 M Năruja-Nistorești a fost reparat. Acesta a fost rupt din cauza viiturii care s-a format în urma ploilor abundente de joi după-amiază. Reparațiile s-au efectuat în timp record, sub coordonarea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Viitura a distrus lucrările de apărare de mal, culeitura unui pod și terasamentul drumului județean, pe o distanță de 10 metri, la kilometrul 4+000. Echipele de intervenție din teren au refăcut albia inițială a râului și, provizoriu, terasamentul astfel încât circulația pe DJ 205 M să fie reluată în cel mai scurt timp posibil. După ce vom realiza o expertiză a podului vom decide care sunt lucrările care urmează să fie executate, în vederea refacerii stratului asfaltic și pentru a evita, pe cât posibil, pe viitor, producerea unor astfel de daune generate de calamități. Pe această cale doresc să mulțumesc specialiștilor din cadrul Consiliului Județean Vrancea, dar și specialiștilor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” care au colaborat și au reușit să găsească cele mai bune soluții pentru redarea circulației în timp record. Vreau să îi asigur pe cetățenii din Nistorești că vom face toate eforturile pentru refacerea, în totalitate, a porțiunilor din DJ 205 M distruse de viitură„, precizează președintele Consiliului Județean Vrancea, într-un comunicat
 Peste 111 mii de persoane, grav afectate de calamități
 Ploile abundente care au avut loc joi după amiază au mai afectat și drumul județean 205 E, sectorul Vidra – Vizantea – Cîmpuri, unde a fost distrus  podul din beton armat peste pârâul Vizăuți, iar întreg traseul drumului este afectat de alunecări de teren, pagubele fiind estimate la 8 milioane de lei. Ploile au mai provocat pagube la drumul județean 205D, Valea Sării- Nereju- Brădăcești, care traversează 5 comune, respectiv Valea Sării, Năruja, Spulber, Paltin, Nereju, este singura cale de acces pentru un număr de 25.000 locuitori și se află situat de- a lungul cursului râului Zăbala. „La acest obiectiv Consiliul Județean Vrancea are în derulare, încă din anul 2008, un proiect de modernizare și reabilitare, care nu poate fi continuat și finalizat din lipsa resurselor financiare ale bugetului local”, mai arată Marian Oprișan. 
 Alte drumuri afectate de precipitațiile de săptămâna trecută sunt drumul județean 204P, Gugești- Gura Caliței-Dumitrești, drumul județean 205L, intersecție DJ 205 D- Grumaz -Vrîncioaia – Spinești-Negrilești. „Având în vedere faptul că pagubele create de calamități în perioada 01.01.2012 -25.07.2014 sunt în valoare de 255.373.513 lei (din care numai valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de 63.690.360 lei) sumă foarte mare ce nu poate fi suportată din bugetele autorităților locale, considerăm absolut necesară inițierea demersurilor ce se impun pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene prin elaborarea și, implicit, depunerea unei Aplicații în acest sens. Menționez faptul că populația totală din localitățile afectate de fenomenele meteorologice periculoase din perioada aprilie-iulie 2014 este de 111.020 locuitori (peste 30% din populația județului Vrancea) iar fără acest ajutor ne vom găsi practic în imposibilitatea de a reface infrastructura județului și de a aduce normalitatea în viața vrâncenilor greu încercați în perioada calamităților care s-au abătut asupra județului începând cu anul 2005 și până astăzi”, se arată în finalul documentului semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și trimis prim ministrului Victor Ponta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?