Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Mănăstirea Rătești a fost închisă, iar călugărițele EVACUATE


Mănăstirea Rătești din județul Buzău a fost închisă, după ce stăreția, mai multe chilii și biserica s-au surpat din cauza alunecărilor de teren provocate de ploile abundente din ultimele luni, călugărițele fiind mutate într-un centru social care aparține Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Alunecările de teren au început în urmă cu trei luni, pe fondul ploilor abundente, stăreția Mănăstirii Rătești fiind atunci distrusă. Ulterior, mai multe chilii au fost distruse și ele după ce pământul a continuat să se surpe. Pentru că încăperile în care trăiau călugărițele au devenit de nelocuit, viața femeilor fiind pusă în pericol, autoritățile bisericești au luat decizia de a le muta în centrul social filantropic aflat în apropierea Mănăstirii Rătești și aparținând Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. 
 După ce stăreția și chiliile au fost distruse, ploile înregistrate în urmă cu două săptămâni au reactivat în zonă alunecările de teren, surpându-se inclusiv pământul de sub biserica mănăstirii. Astfel, lăcașul de cult în care enoriașii veneau să se roage alături de călugărițele de la Rătești este acum plin de fisuri. Pereții bisericii s-au crăpat și dislocat, în ziduri fiind găuri provocate de alunecările de teren, de la baza clădirii și până la acoperiș. Pentru că biserica riscă să se prăbușească în orice moment, autoritățile au luat decizia ca lăcașul de cult, la fel ca întreaga mănăstire de la Rătești, să fie închis. 
 Călugărițele spun că se roagă la Dumnezeu să le salveze mănăstirea și să se poată întoarce acolo, curând. „Stau de 23 de ani aici la mănăstire, dar așa ceva nu am văzut. Uitați-vă cum arată curtea, biserica, chiliile… Ne-am mutat la centrul acela de vizavi, o fi bine și acolo, dar noi vrem în chiliile noastre”, a spus, plângând, o măicuță de la Mănăstirea Rătești care se ruga, marți, în afara bisericii care stă să se dărâme. 
 La sfârșitul anului trecut, Mănăstirea Rătești a obținut o finanțare europeană de aproximativ patru milioane de euro, bani cu care urma să fie reabilitat întreg complexul monahal. Lucrările au fost întârziate de alunecările de teren care continuă să se producă în zonă, iar proiectul a trebuit refăcut, ținând cont de noua situație. „Proiectul de restaurare, consolidare, punere în valoare și introducere în circuit turistic a complexului arhitectural medieval al Mănăstirii Rătești nu a fost stopat, dar au apărut noi modificări de care trebuie să ținem seama și a trebuit refăcut proiectul astfel încât să ținem seama de modificările apărute. Nu am început lucrările propriu-zise pentru că este nevoie de o stabilizare a terenului și de o suplimentare a finanțării pe care sperăm să o obținem din fondul de urgență al Guvernului”, a declarat, marți, Marius Anghel, manager al proiectului. 
 El a precizat că în acest moment se ia în calcul dărâmarea totală a chiliilor și a stăreției distruse de alunecările de teren și parțial a bisericii, ceea ce duce la o întârziere a finalizării proiectului, dar și la costuri suplimentare. Potrivit lui Anghel, ar mai fi nevoie de aproximativ trei milioane de euro, bani care ar trebui să vină de la Guvern și cu care s-ar realiza lucrări de stabilizare a întregului versant pe care au loc alunecările de teren. Mănăstirea Rătești datează din secolul al XVI-lea, fiind inițial un schit de călugări. Ulterior, a devenit o mănăstire de maici, complexul arhitectural al mănăstirii fiind inclus, din 2004, pe lista monumentelor istorice din județul Buzău. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?