Valeriu Burdujel, de 34 de ani, din Homocea, împreună cu soția și cei patru copii ai lui, au fost nevoiți să-și caute adăpost tocmai prin județul Suceava, după ce în urmă cu doi ani, cel care este atât primarul comunei cât și președinte al Crucii Roșii Vrancea, Neculai Ionescu, l-a pus să-și dărâme amărâta de casă, promițând că-i va face alta. În timpul cât a trecut de atunci, Valeriu a tot bătut drumurile Suceava-Homocea în speranța că președintele Crucii Roșii se va ține de promisiune, dându-i cel puțin o locuință modulară, pe care s-o pună pe terenul său, și în care să locuiască până când va reuși, prin forțe proprii, să-și facă altă casă! Numai că, surpriză! Primarul președinte al Crucii Roșii nu i-a dat nici materialele de construcții donate de un sponsor, ba nici măcar un container proprietate a Crucii Roșii, cu toate că cele trei aflate pe raza comunei… sunt goale, deși Neculai Ionescu zice că nu! Primarul motivează că n-a avut cum să-i dea unul pentru că Valeriu a plecat din localitate. Valeriu zice, însă, că ori de câte ori a revenit în comună încercând să discute cu primarul, acesta l-a repezit. Despre acest caz știe toată comuna și a ajuns chiar și la urechile conducerii Societății Naționale de Cruce Roșie de la București. Culmea ar fi ca astăzi, în urma vizitei reporterilor noștri la fața locului, să fi răsărit în ograda năpădită de buruieni a bietului om și bolțarii dați de sponsor acum un an, și containerul! Citiți, în cele ce urmează, incredibila pățanie a familiei lui Valeriu și vă cruciți!
Totul s-a întâmplat așa: Până acum doi ani, Valeriu Burdujel și familia sa trăiau ca vai de capul lor, săraci lipiți, dar totuși liniștiți, în bordeiul de 13 metri pătrați ce stătea să cadă peste ei, cumpărat cu mari sacrificii cu tot cu cei 648 metri pătrați de teren, undeva la capătul unei ulițe din zona numită Chetriș a comunei Homocea. „Așa cum era, era bârlogul nostru, știam că am unde pune capul pe pernă noaptea. Aveam vecini pe frații mei, pe surori, atunci trăia și mama, Dumnezeu s-o ierte, că a murit acum un an… Într-o zi, era prin luna mai sau începutul lui iunie 2012, a venit la noi o delegație de la Crucea Roșie, un olandez, doamna Davidean și primarul nostru. Din ce-am înțeles eu, olandezul a zis că o să cadă casa pe noi, că sunt copiii în pericol, că ei trebuie să aibă condiții și că el are putere să refacă casa. Atunci, primarul mi-a zis: băiete, dărâmă casa cât mai repede, cheamă băiatul cu buldozerul să niveleze aici, să putem începe lucrările și în august să fii mutat. Dacă nu, îți aduc aici un container, îl punem într-o margine a curții să se poată lucra la casă și până-i gata, stai în el”, a povestit Valeriu.
Zis și făcut! Plin de speranță și bucuros că iată, primarul Ionescu îl ajută într-adevăr, bărbatul a făcut întocmai: a dărâmat ce-a mai rămas din coșmelia lui de lut, a nivelat cu buldozerul și… gata. „M-am dus la primar, i-am zis că-i gata și mi-a zis că să mai aștept, că n-au venit încă materialele de construcții de la sponsor”, zice omul. Și a așteptat. Și a tot așteptat…
Cum nu mai avea unde sta, și-a luat copiii, trei pe atunci, și nevasta, și a cerut găzduire la frații lui. „Stăteam la unul din ei și ne duceam împreună la muncă cu ziua, iar când veneam acasă era scandalul gata. De la copii ne luam, că erau mulți, ai mei trei, ai lui iar vreo trei, a lu ăstalalt șase… Ne-am dus cu chirie prin sat, timpul trecea, m-am dus iar la primar să-l întreb de casă sau container, ceva, dar degeaba. Până la urmă, când am văzut că nu face nimic, am aflat unde e Crucea Roșie în Focșani și m-am dus la doamna Davidean ca să-i spun, că doar era cu Crucea Roșie când mi-a zis primarul să dărâm casa. I-am dat și o scrisoare în care i-am scris situația mea. Doamna Davidean mi-a răspuns cu o scrisoare în care mi-a zis că a luat legătura cu primarul să mă ajute și că caută sponsor ca să-mi refac casa”, a povestit Valeriu, spunând că acela a fost momentul când primarul Ionescu a „luat foc”. „S-a enervat tare că de ce m-am dus la Crucea Roșie și-am zis că de ce nu-mi dă container. Mi-a zis: «Tu nu știai că și acolo sunt rege? Și acolo am scaun!» Eu n-am știut, de unde să știu… Atunci am aflat că e și președinte la Crucea Roșie, nu numai primar. I-am zis iar să-mi dea un container și mi-a zis «nu-s pentru tine»”!
Fără casă, cu ajutorul social tăiat, a plecat în județul Suceava
Valeriu spune că nici ajutor social nu mai primește de vreo șase ani. „Nu mi-a mai dat că de ce nu i-am spus că am lucrat o vară la vaci, plus că am avut și o amendă… Când am văzut că nu mai pot să mă duc nici la muncă și să-mi las familia în drum, am plecat în satul Frătăuții Vechi, județul Suceava, unde am mai fost când eram copil, la scos hrean. Un om m-a lăsat să stau în casa lui până mi se rezolvă aici la Homocea. Când vin acasă vin cu nașu, că n-am bani să las și acasă și să dau și pe tren… Data trecută când am venit am auzit că mi-au venit de anul trecut și materiale de casă de la un sponsor și că au ajuns la primar și nu mi le-a dat. Am văzut și containerele goale, unul pe câmp, altul unde-și face primarul azil și altul unde-și face casă. În ăla zice că stă omul care i-a dat pământul, dar nu-i adevărat, ăla stă tot în casa lui de lângă container… Eu aș vrea să mă întorc acasă oricând, să am și eu unde trage, să pot face patru pereți să pot sta. Mi-aș aduce familia, mi-aș da copiii la școală, că eu am făcut numai trei clase și văd că nu-i bine. În plus, pentru că nu avem ajutor social, nevastă-mea a născut copilul la Suceava și ne-a venit că trebuie să plătim spitalizarea 1100 de lei, că nu suntem asigurați”, a mai spus Valeriu.
Deznădăjduit și hăituit între Homocea și Suceava și invers, omul afirmă că prin cele întâmplate, primarul l-a „scos din comună” și că mai bine i-ar fi dat Dumnezeu minte să nu-și dărâme casa și să rămână pe drumuri. „Că mai e un om cu 11 copii la care tot așa i-a zis să dărâme, dar ăla n-a dărâmat și stă în ea și acum”, zice bărbatul.
„Am sunat la Crucea Roșie Națională să cumpărăm un container”
Într-una din revenirile lui în Homocea, Valeriu Burdujel a cerut ajutorul lui Mircea Spânu, fost profesor și primar timp de zece ani al comunei. Acesta spune că ceea ce s-a întâmplat cu bietul om este mai mult decât groaznic, dar că nu e deloc surprinzător pentru că „aici în comună e dictatură!”. „E stat în stat, iar primarul Ionescu zice tuturor că «statul sunt eu»! Burdujel m-a întâlnit pe stradă, mi s-a plâns, nu știa unde să se ducă, ce să mai facă și mi-a cerut ajutorul, mi-a zis ce a pățit. Practic, materialele au venit pentru el, dar sunt la primar, și containere deși are goale, primarul nu a vrut să-i dea. Are unul unde-și face casa, cică i l-a pus la dispoziție omului de la care a luat teren, dar ăla stă tot în casa lui. Altul e pe câmp, altul unde-și face azil”, a spus Mircea Spânu.
Ajutor a cerut Valeriu Burdujel și reprezentanților Filialei locale a PNG Homocea și președintelui organizației județene a PNG, Zanfir Macovei. Acesta s-a apucat să cerceteze ce s-a întâmplat, încercând să-l ajute pe bietul om. „A venit unul din oamenii noștri din Homocea și a zis «hai să-l ajutăm pe bietul băiat». Din informațiile pe care le avem, materialele de construcții au fost de mult trimise de la o firmă din Adjud, au fost duse la Homocea, predate primarului, care nu le-a mai dat lui Burdujel. Am luat legătura cu doamna Davidean care mi-a spus că într-adevăr, materialele au fost duse la Homocea. Pe primar, de câte ori l-am întrebat, a zis că nu discută. E strigător la cer ce se întâmplă cu Burdujel și familia lui, din cauza primarului! Nici container nu vrea să-i dea, le folosește el! M-am dus iar la Davidean, i-am spus și mi-a răspuns că sunt trei containere la Homocea pe care le-a predat primarului Ionescu! Când am văzut că nu se rezolvă nimic, noi, ca organizație, am vorbit cu câțiva oameni de afaceri să cumpărăm un container pentru Burdujel și să rezolvăm așa situația, dacă altfel nu se poate. Am luat legătura telefonic cu directorul Societății Naționale de Cruce Roșie, domnul Ioan Silviu Lefter, i-am explicat situația lui Burdujel, dar mi-a zis că containerele nu se pot vinde. Dar nici omul ăsta nu poate rămâne veșnic pe drumuri, alungat de la casa lui, că așa vrea primarul Ionescu”, a spus Macovei.
În Chetriș, sărăcie lucie, ajutor ioc!
Cele trei locuințe modulare (containere) ale Crucii Roșii erau, joi, într-adevăr nelocuite. Acest lucru l-am putut constata când l-am însoțit pe Valeriu Burdujel, împreună cu Macovei. Am mers la terenul unde acum doi ani a avut o casă dărăpănată în ultimul grad, dar totuși casă. Acum, terenul este plin de buruieni, iar de la înălțimea locului numit Chetriș, se poate vedea în zare vila cea nouă a primarului numită de săracii zonei „bloc”, și ceva mai încolo, lângă șantierul unui viitor azil, unul dintre containere, fără geamuri, dar totuși container, care ar fi putut servi de adăpost unui om, aflat ca Valeriu Burdujel, în mare nevoie… Alt container – ni s-a spus tot de sărmani și am văzut și noi – este în mijlocul unui câmp, iar cel de-al treilea a fost amplasat chiar lângă vila cea nouă a edilului.
Când m-au văzut cu aparatul de fotografiat în mână, bieții oameni mai să mă ia la goană. „La ce veniți mereu aici să filmați și să pozați și nu se întâmplă niciodată nimic? Tot aduce aici primarul oameni de peste tot, promit și nu fac nimic!”, strigau oamenii. „Și la omu ăsta i-a zis că-i dă materiale să-și facă casă și nimic nu i-a dat. N-am văzut materiale aici niciodată! Tot așa ne promite dom primar, am înțeles c-ar fi venit ajutoare pentru toți, dar numa el știe unde sunt”, a zis Ion Brat, om cu un picior amputat, vecinul lui Burdujel.
De curiozitate, am fost și la casa fraților bărbatului exilat de nevoie în județul Suceava, să vedem de ce acesta a ales să plece în loc să găsească o rezolvare alături de rude. Și într-adevăr, încă o familie formată din șase membri cum e a lui, e imposibil să mai stea acolo. Acasă era doar una dintre cumnate, Eleonora, mama a patru copii, care stă ea însăși într-o sărăcie lucie, în două odăi. În alte două și un hol ar fi trebuit să locuiască celălalt frate. Însă încăperile respective nu doar că sunt goale, dar aduc mai degrabă a grajd de abia părăsit de vaci, cu ferestrele sparte, acoperite de pleduri mizerabile, cu tavanul ce stă să se prăbușească și cu pereții sparți și găuriți de șobolani. „Aici stau, cu toți șapte copii. Nu au nimic, nimic, nimic, după cum vedeți. Copiii au între 15 ani și un an. Acum au plecat toți la vaci, la Perchiu, comuna Huruiești, județul Bacău. Mai fac și ei un ban, că nimic n-au, iar de ajutat nimeni nu îi ajută”, a explicat Eleonora.
„Crucea Roșie nu vinde containere, le acordă cazurilor sociale”
Contactat de reporterii noștri, Ioan Silviu Lefter, directorul SNCRR, a declarat că într-adevăr, știe de situația de la Homocea. „M-a sunat cineva și a dorit să știe cum să facă să cumpere un container. I-am explicat că noi nu putem vinde containere, le punem la dispoziție gratuit, cazurilor sociale. Acesta a afirmat că în Homocea sunt trei containere goale pe care primarul, care este și președintele Crucii Roșii Vrancea, le ține neocupate, în loc să îi dea unul familiei Burdujel care se află în situație dificilă. Dar m-a sunat ieri (adică fix joia trecută, după ce reporterii noștri l-au vizitat – n.r.) domnul Ionescu și mi-a spus că sunt ocupate, două cu câte o familie și într-unul stă o singură persoană. I-am cerut o scrisoare oficială în care să prezinte exact situația acestor containere. Aștept acum să primesc această hârtie oficială. Aceste containere au rămas în județe de la inundații. Pentru noi, Crucea Roșie, era foarte scump să le adunăm, presupunea cheltuieli foarte mari, iar Crucea Roșie nu are bani. Așa că am convenit că cele care mai există să fie acordate în folosul celor ce sunt cazuri sociale, precum cel de la Homocea”, a declarat directorul general al SNCRR.
Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, a declarat că într-adevăr, în urma unei scrisori trimise de conducerea instituției societății „Roman Impex Prest” SRL Adjud, a fost obținută o sponsorizare pentru familia Burdujel, constând în trei paleți de BCA care au fost transportați, anul trecut în luna aprilie, de cei de la societate direct la Homocea și predați primarului președinte al filialei. Iar în ceea ce privește containerele, directorul Davidean a afirmat că „filiala a repartizat, ca și altor autorități locale de pe raza județului, trei locuințe modulare autorității locale Homocea, cu grad mare de deteriorare. E regretabil că de numele Crucii Roșii și cu atât mai mult de numele președintelui de filială sunt legate de astfel de situații”.
Ea a pus la dispoziție și documentele care confirmă atât sponsorizarea și repartizarea containerelor cât și scrisoarea lui Burdujel Valeriu și răspunsul adresat lui. „Acum doi ani, la vizita unei delegații din Olanda în Homocea, am fost conduși de președintele filialei, domnul Ionescu, în zona defavorizată Chetriș și la familia Burdujel Valeriu. Aveau acolo o cameră de lut care dădea să cadă, dar în acel moment ei locuiau acolo. Domnul Ionescu și-a exprimat disponibilitatea de a-l sprijini în măsura în care e posibil, să-și refacă cel puțin o cameră. În urma demersurilor făcute de Crucea Roșie către un sponsor local, a fost obținută o sponsorizare constând în trei paleți de BCA în valoare de 1.380 lei, care au fost transportați la primăria Homocea. Anul acesta, domnul Burdujel a venit iar la Crucea Roșie, în luna aprilie, spunând că situația lui a rămas nerezolvată și vroia să afle dacă menținem promisiunea de a-l ajuta pentru a-și ridica o cameră. I-am recomandat să meargă iar la autoritatea publică locală, să aibă o discuție cu primarul comunei”, a declarat Rodica Davidean.
Iată ce a zis primarul președinte al CR Vrancea, Neculai Ionescu:
„Acum trei ani, Burdujel a venit la mine să-mi spună că are probleme cu locuința. A venit vizita din Olanda și am mers și la el. Au fost impresionați, casa era dărâmată nu se mai putea locui acolo, iar eu i-am spus lui ca prin eforturi proprii să-și niveleze terenul, l-am ajutat și cu buldo-excavatorul nostru, pentru ca apoi să-l ajutăm să-și ridice o cameră. El s-a mutat la fratele său care a venit la mine să-mi spună că Burdujel e manipulat, că e unealta celor care mă reclamă de doi ani de zile. Cei de la PNG îl folosește. Eu am pus la punct un plan să-l ajut la vremea respectivă, i-am spus că-l iau la lucru la mine și îl plătesc, îi dau 7 milioane lei (vechi – nr.) pe lună, dar în ziua în care l-am chemat, el n-a mai venit. Dacă a plecat la Suceava, eu nu l-am mai găsit. La mine n-a mai venit niciodată. Eu i-am promis că mă străduiesc să-l ajut, dar nu așa, el să-și pună palma-n fund și să plece. Într-adevăr, BCA-ul este, dar la o casă trebuie multe. Dacă cineva are dovada că cineva i-a dat primarului un sac de ciment sau altceva ce trebuie la o casă, în afară de BCA, să o scoată! În ce privește containerele, niciodată el n-a venit la mine să-mi spună «dom primar, n-am unde să stau». Nu a venit niciodată să lase vreo hârtie scrisă în acest sens. Dar el este prins la mijloc, într-un război politic, și nu-și dă seama că este folosit”, a declarat primarul Ionescu.
Însoțit de reporterul Monitorul de Vrancea, Valeriu Burdujel a purtat, joia trecută, o discuție față-n față cu primarul. Extrem de timid, acesta i-a spus edilului cu privire la fosta lui casă că așa cum era, „aveam și eu unde să stau. Aveam două paturi, sobă, o oală pe foc. Acum nu mai am nimic. Eu am mai venit la dumneavoastră de vreo două ori, dar nu m-ați ascultat”, a zis Valeriu. „Te-am chemat la muncă și n-ai venit?”, l-a întrebat primarul. „Dar când am venit m-ați gonit din ograda dumneavoastră și n-am mai venit că am crezut că mă goniți iar. Am plecat la Suceava dacă aici nu mai avem de muncă și nimic, că acolo mai știam, că am mai fost la scos hrean”, a explicat Valeriu, spunând, cu vocea tremurândă că „vreau și eu un container să mă întorc acasă. A născut nevastă-mea în Suceava, mi-a venit 11 milioane lei (vechi- n.r.) să plătesc că nu suntem asigurați”.
Primarul l-a întrebat dacă știe „cine este acest Macovei care tot te îndeamnă și zice că te ajută? Știi cine este, de unde este el?”. „Nu”, a zis încurcat, Valeriu. „Te-a ajutat vreun pic? Tu nu vezi că numai te folosește? Eu atâta îți spun: că tu trebuie să te ajuți și singur, dacă nu, poți face reclamație unde dorești! Nu ți-am dat eu ajutor când ți-a murit mama? Cum poți să spui că nu te-am ajutat? Să știi că eu sub presiune nu fac nimic”, a mai spus primarul.
Într-un final, edilul președinte al Crucii Roșii și-a arătat disponibilitatea de a-l ajuta, atunci când Valeriu se va întoarce la Homocea cu familia. „Nimeni din Homocea nu poate spune că Ionescu a făcut o promisiune și nu s-a ținut de cuvânt. Eu acum îți fac o promisiune și te ajut. Îți dau un container pentru 24 de luni pe care vreau să-l păstrezi în bună stare. Dar vreau ca tu să muncești și să-ți ridici casă. Vreau să-mi promiți că faci și tu eforturi. Eu, ca persoană fizică, mă angajez să te ajut. Dacă tu respecți ce spui, că faci toate astea, atunci respect și eu ce ți-am promis. Și te rog să nu te mai lași manipulat”, a încheiat primarul Ionescu.
Dramă cu final incert
Împreună cu Valeriu, joi ne-am întors la Focșani. Eu am luat-o spre redacție, el spre sediul Crucii Roșii de unde, ori de câte ori a venit din Suceava, a primit, să ducă la familie, pachete consistente de ajutoare. Totuși, bărbatul a decis să doarmă o noapte-n gară pentru ca vineri dimineață să se ducă înapoi la Homocea și să roage primarul să-i ducă deja containerul în curte, ca să aibă unde-și aduce copiii când se întorc cu toții din Suceava. A muncit ca să-și taie buruienile, astfel încât locul respectiv să devină mai prietenos. Și s-a dus la primărie, așa cum a fost invitat. „Am mers acolo dimineață, am vorbit iar cu primarul personal. A zis că nu poate, să aștept să aducă utilaj, că n-are acum. Eu nu știu ce să fac„, a spus bietul om.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu el și familia lui. Temerile lui Valeriu sunt foarte de înțeles. În satul sucevean în care stă acum, are totuși la dispoziție o casă, copiii lui cu vârste între zece ani și 1 an au un acoperiș deasupra capului. Dacă va părăsi acel loc, și acasă la el, la Homocea, nu va fi instalat containerul, vor rămâne din nou pe drumuri.
După ce ați citit despre necazul care a dat peste acest om, ce spuneți? În locul lui, dumneavoastră ce ați face?
Adrese trimise către redacție și SNCRR
Ieri, primarul Neculai Ionescu, președintele Crucii Roșii Vrancea, a trimis către redacția noastră și conducerea Societății Naționale de Cruce Roșie Română (SNCRR), contractul de sponsorizare cu privire la BCA-ul donat de sponsor lui Valeriu Burdujel, adresa de repartizare către comuna Homocea de către CR a locuințelor modulare despre care spune că sunt doar două, cea de a treia neputând fi locuită, precum și adresele prin care aceste două containere ar fi fost repartizate și ocupate de către o familie și o persoană din Homocea, încă de anul trecut. Toate aceste adrese pot fi citite aici
Iată ce scrie primarul Ionescu în adresa de informare trimisă redacției și SNCRR: „În urma vizitei dv. în comunitatea Homocea din data de 17 iulie 2014, față de declarațiile date cu privire la ajutoarele umanitare (constând în materiale de construcții) destinate familiei Burdujel, revin cu următoarele completări și înscrisuri: 1. Din adresa nr. 1908 din data de 20.03.2013 reiese că în realitate, comunei Homocea i-au fost repartizate doar 2 locuințe modulare (cu destinație adăpost temporar pentru persoanele aflate în situații de risc) și un modul cu destinație depozit materiale de intervenție post-dezastru (după caz), întrucât nu este prevăzut cu ferestre, instalație electrică sau panouri de încălzire. 2. La data de 10.04.2013 cele 2 module destinate locuirii au fost repartizate următoarelor persoane (Munteanu Ion și Ivan Nicușor) conform proceselor verbale de predare-primire atașate prezentei (Munteanu Ion este cel pe terenul căruia își construiește vila primarul. Omul este singur, are o casă dărăpănată chiar lângă vilă, dar totuși i s-a pus lângă ea și un container în care lumea zice că nu locuiește, în timp ce familia lui Burdujel, formată din șase persoane, e pe drumuri de doi ani! – n.r.) 3. Referitor la dovezile constând în materialele de construcție (BCA), afirm că întreaga cantitate de BCA primită a fost de 3 paleți, lucru confirmat și de Contractul de sponsorizare semnat de societatea donatoare SC Roman Impex Prest SRL Bacău și SNCRR – Filiala Vrancea din data de 22.04.2014″. (n.r. – în copia contractului pus la dispoziție de Filiala de Cruce Roșie Vrancea redacției noastre, este menționată ca dată a donației 22.04.2013!).
Iată ce mai scrie președintele Crucii Roșii Vrancea la finalul adresei: „În acest moment, una din locuințele modulare este liberă (Ivan Nicușor), și ar putea fi oricând pusă la dispoziția familiei Burdujel Valeriu, cu condiția ca acesta să-și restabilească (în fapt) domiciliul în comuna Homocea, deoarece de aproximativ 2 ani acesta locuiește într-o localitate din județul Suceava. Odată revenit în comuna Homocea, va putea solicita și obține calitatea de beneficiar al Legii nr. 416/2001-Legea venitului minim garantat.
Cu speranța unei bune colaborări și în viitor, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate la dialog. Cu stimă, Neculai Ionescu”.