Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Medicamentele de pe o rețetă pot fi eliberate de mai multe farmacii


Veste bună pentru vrâncenii bolnavi. De luna aceasta, ei își pot lua medicamente compensate din farmacii în limita banilor pe care îi au în buzunar. De asemenea, ei își pot lua medicamente, în baza aceleiași rețete, de la mai multe farmacii. Astfel, bolnavii cronic ce primesc rețete în regim compensat, pe o perioadă de trei luni, pot să-și cumpere medicamente pentru o singură lună, de la mai multe unități farmaceutice, fără să renunțe la restul. 
Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, ei trebuie respectate o serie de condiții. „Pentru prescripția medicală electronică on-line și off-line în care medicul prescriptor are sau nu are semnătură electronică extinsă, în situația în care primitorul renunță la anumite DCI-uri/ medicamente cuprinse în prescripție, farmacistul va completa componenta eliberare din prescripție numai cu medicamentele eliberate și va lista un exemplar al acesteia pe care primitorul semnează, cu precizarea poziției/ pozițiilor din componenta prescriere a medicamentelor la care renunță, și care se depune de farmacie la casa de asigurări de sănătate. În această situație, medicamentele neeliberate nu pot fi eliberate de nicio altă farmacie. Pentru prescripția medicală electronică on-line în care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, pentru DCI-urile/ medicamentele neeliberate de farmacie și la care asiguratul nu renunță, și care pot fi eliberate de alte farmacii, farmacia care a eliberat medicamente va lista un exemplar al componentei eliberare pentru pacient cu medicamentele eliberate și care va fi înmânat asiguratului/ persoanei care ridică medicamentele în numele acestuia pentru a se prezenta la altă farmacie, precum și un exemplar al componentei eliberare care se depune la casa de asigurări de sănătate în vederea decontării”, a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
        Condiții și pentru medici
 
Pentru ca un pacient să își poată lua medicamentele fracționat, și medicii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Ei trebuie să prescrie rețeta medicală în sistem online și să dețină semnătură electronică. „Pentru prescripția medicală electronică on-line, în care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, emisă pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate pentru o perioadă de până la 90/ 91/ 92 de zile, la cererea asiguratului, cantitatea de medicamente prescrise se poate elibera fracționat de către una sau mai multe farmacii. Prima eliberare se va face în maxim 30 de zile de la data emiterii componentei prescriere. Fiecare eliberare fracționată se va face cu respectarea cantității lunare din fiecare medicament determinată în funcție de cantitatea înscrisă de medic în componenta prescriere. Farmacia/ farmaciile care au eliberat medicamente fracționat vor lista un exemplar al componentei eliberare pentru pacient cu medicamentele eliberate și care va fi înmânat asiguratului/ persoanei care ridică medicamentele în numele acestuia pentru a se prezenta ulterior, în termenul de valabilitate a prescripției la aceeași sau la o altă farmacie, precum și un exemplar al componentei eliberare care se depune la casa de asigurări de sănătate în vederea decontării. Farmacia care eliberează ultima fracțiune din medicamentele prescrise nu va mai lista componenta eliberare pentru pacient. Pentru prescripția medicală electronică off-line sau on-line în care medicul prescriptor nu are semnătură electronică, prescripția se poate elibera numai de către o singură farmacie”, a mai precizat Iustina Papuc. 
Până acum, pacienții erau obligați să își ia toate medicamentele o dată, de la o singură farmacie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?