Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Cum ar putea oamenii să iasă din comă


Un buton declanșator de „pornire – oprire”, care poate activa sau dezactiva starea de conștiență a oamenilor, a fost descoperit în creier de o echipă de cercetători din Statele Unite, care speră astfel să ajute pacienții în stare vegetativă să își revină din comă. Medicul Mohamad Koubeissi și echipa sa de cercetători de la Universitatea George Washington au studiat o pacientă cu epilepsie și au descoperit că impulsurile electrice aplicate într-o anume regiune a creierului au făcut pacienta „să adoarmă” în mai multe rânduri, potrivit dailymail.co.uk.
 Întreruperea stimulării creierului a scos ulterior pacienta din starea vegetativă, fără ca aceasta să își mai amintească nimic din ceea ce tocmai se întâmplase. Descoperirea acestui buton declanșator, după cum se precizează în studiul publicat în revista New Scientist, s-ar putea dovedi extrem de utilă în anumite domenii ale medicinei, care studiază creierul și ce anume se întâmplă la nivel cerebral în timpul intrării în comă. În testul clinic, cercetătorii au utilizat stimularea cerebrală cu frecvență joasă pentru a încerca să reducă intensitatea convulsiilor din timpul crizelor de epilepsie.
 Mohamad Koubeissi, care a condus experimentul, a descoperit că stimularea cu frecvență joasă a redus convulsiile pacienților cu epilepsie în 92% dintre cazuri, fără afectarea memoriei. „Este vorba despre un test clinic inovator, care își propune să identifice modalitățile de a reduce convulsiile pacienților cu epilepsie localizată în lobul temporal, care nu poate fi tratată cu mijloace medicale, expuși riscului de declin al memoriei prin extirparea chirurgicală a lobului temporal”, a spus Mohamad Koubeissi.
 Cu toate acestea, când cercetătorii au aplicat impulsuri electrice cu frecvență înaltă, aceștia au descoperit efectul fascinant de „pornire – oprire”. Când cercetătorii au stimulat claustrul unei paciente în vârstă de 54 de ani, adică lama de substanță nervoasă cenușie din partea inferioară a creierului central, aceștia au descoperit că aceasta și-a pierdut cunoștința. În urma acestui proces, pacienta nu mai răspundea la comenzi și se uita în gol, iar ritmul respirației încetinise.
 După ce stimularea claustrului a încetat, pacienta și-a recăpătat cunoștința și nu și-a amintit nimic din ceea ce tocmai se întâmplase. Timp de două zile, de fiecare dată când claustrul era stimulat, se întâmpla același lucru – iar un studiu complementar a confirmat că nu era vorba doar despre un efect secundar al convulsiei. Acest lucru ar putea însemna că în cazul persoanelor captive în stări inferioare ale conștiinței, cum ar fi persoanele în comă, regiunea claustrului ar putea fi stimulată pentru recăpătarea stării conștiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?