Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Scandal pentru bucătăria Căminului de bătrâni Mărășești


Cei 35 de vârstnici ocrotiți în Căminul de bătrâni „O nouă șansă” Mărășești n-au nicio… șansă să mănânce prea curând într-o sală de mese după toate standardele în vigoare și nici să aibă în farfurii mâncare gătită într-o bucătărie modernă, pentru că primarul orașului, Valerică Chitic, refuză să semneze deschiderea contului de investiții pentru modernizarea bucătăriei. Directorul Căminului, Daniel Drăgan, consideră că prin acest refuz, primarul sabotează funcționarea instituției și atrage atenția că renovarea și recompartimentarea bucătăriei și amenajarea după standarde a circuitelor sunt lucrări imperios necesare pentru obținerea autorizației de funcționare a instituției, autorizație care în acest moment nu există! În timp ce primarul Chitic susține că nu semnează nici în ruptul capului, motivând că n-are încredere în directorul Căminului, care „are o atitudine arogantă și m-a amenințat că mă bagă în pușcărie”, directorul Drăgan spune că edilul, care l-ar fi făcut „papagal”, „este obligat să semneze, conform legii! Acești bani primarul nu îi poate folosi în alt scop decât cel pentru care au fost prevăzuți, și anume renovarea și recompartimentarea bucătăriei căminului!”.
 Dacă nu se vor renova curând, bucătăria, sala de mese și magazia de alimente a Căminului de bătrâni „O nouă șansă” din Mărășești vor putea fi introduse, eventual, într-un circuit muzeistic pentru că, potrivit celor explicate de directorul instituției, Daniel Drăgan, acestea nu au mai fost renovate vreodată din anii 60 încoace! Incredibil dar adevărat, spune el, și tocmai de aceea, a făcut tot posibilul ca anul acesta să demareze lucrările de renovare și recompartimentare a celor 353 de metri pătrați aferenți, astfel încât instituția să poată primi autorizația de funcționare impusă de lege.  
Toate bune și frumoase. Banii au fost prevăzuți în bugetul local aprobat de consilierii locali ai Mărășeștiului urmând ca lucrările să înceapă, iar plățile pentru aceste investiții să fie făcute din contul aferent. Numai că...”la 1 iulie s-a schimbat sistemul de plată în Trezorerie, adică fiecare ordonator de credite trebuie să aibă conturi pentru fiecare ramură bugetară. Pentru a putea folosi banii din cont, primarul trebuie să semneze deschiderea acestuia. Vrem să începem lucrările, dar primarul Chitic refuză pur și simplu să semneze deschiderea contului unde avem deja aprobată în Consiliul Local suma pentru refacerea, modernizarea bucătăriei Căminului! Nu vrea el să semneze! Nu dă nicio explicație logică care să justifice acest refuz! Această bucătărie a fost renovată ultima dată în anii 60!”, a declarat Daniel Drăgan, directorul Căminului de bătrâni Mărășești.  
 Suma despre care este vorba și pe care primarul Chitic nu vrea nici în ruptul capului s-o dea pentru investiția pentru care directorul Drăgan zice că a fost aprobată, ajunge la 200 mii lei. „Renovarea și recompartimentarea bucătăriei este neapărat necesară, trebuie să refacem circuitele conform legii, conform Normelor de igienă legiferate, așa încât să putem obține autorizația de funcționare! În momentul de față funcționăm fără această autorizație și nu este normal! Bucătăria trebuie renovată complet, trebuie să punem o plită nouă, asta are 50 de ani, nu se mai poate! Trebuie o hotă nouă, pentru că asta care există acum poate fi considerată piesă de muzeu, nu mai dă nici randament în afară că arată cum arată! Trebuie renovată sala de mese, magazia, trebuie făcute intrări, circuite conform standardelor pentru a fi autorizați! Dar primarul nu înțelege!”, a mai spus, revoltat, directorul Daniel Drăgan.  
El a subliniat faptul că instituția pe care o conduce are o importanță deosebită nu doar pentru că aici lucrează 15 salariați, ci mai ales pentru că aici li se oferă servicii specializate unor bătrâni care nu au altă șansă de mai bine. „Cazuri sunt din toată România, jumătate sunt chiar din Mărășești. Sunt bătrâni pe care trebuie să-i ajutăm! Până acum, prin acest cămin au trecut 200 de persoane vârstnice, iar cei 200 mii lei din contul de investiții, cu care trebuie să renovăm bucătăria, provin din taxa plătită de aceștia în cei trei ani cât au trecut de la deschidere! Toți banii sunt de aici, Consiliul Local nu ne-a dat niciodată niciun leu, ne-am descurcat cum am putut. Pentru primar, această instituție parcă nici nu există! Banii sunt cuprinși în bugetul local pentru această investiție! Dar de la 1 iulie s-au schimbat conturile la nivel național, primarul trebuie să semneze din partea Consiliului Local că aceste conturi se deschid. La contul de investiții nu vrea el să semneze! Dar este obligat să semneze, conform legii! Dacă primarul nu semnează și nu putem derula aceste proiecte, face exact ce-a făcut și înainte de s-a închis spitalul! El sabotează pur și simplu funcționarea acestei instituții!”, este de părere directorul Daniel Drăgan.  
        Ce zice primarul Chitic
 Contactat de reporterii noștri, primarul Mărășeștiului, Valerică Chitic, a declarat hotărât că nu semnează pentru că nu vrea să fie „părtaș la cheltuirea banului public aiurea! Eu nu pot semna pentru o personă în care nu am încredere! Eu în el (directorul Drăgan – n.r.) nu pot să am încredere! Este subordonatul meu, Căminul este în subordinea Primăriei, dar el are mereu o atitudine arogantă. În loc să vină el la mine să discute problemele, trimite angajații de la cămin! E subordonatul meu totuși… Păi ce încredere să am în el când a venit la primărie și m-a amenințat că mă bagă în pușcărie! Am martori dacă nu credeți! El vrea să cheltuim 200 de mii de lei pentru o bucătărie?! Păi cu banii ăștia aș face ceva în folosul comunității și chiar îl rog pe directorul Drăgan să conlucrăm în favoarea orașului, să facem ceva pentru acest oraș cu banii ăștia!”, a declarat primarul Valerică Chitic. 
 Aflând că respectiva bucătărie nu a mai fost renovată din anii 60 și că acolo mănâncă, totuși, în momentul de față, 35 de vârstnici care au și ei nevoie de condiții conform normelor europene, primarul a declarat că „poate aș fi de acord să facem o deschidere pe o sumă mai mică”. Însă grosul banilor din contul de investiții trebuie să meargă, în opinia edilului, către construirea „unui centru multifuncțional, unde să vină doctori să consulte oamenii, unde să poată fi cazați, unde să se acorde primul ajutor, să li se facă oamenilor o injecție, un tratament, să li se pună o perfuzie”. „El (directorul Drăgan – n.r.) vrea să cheltuim 2 miliarde (lei vechi – n.r.) pentru bucătărie! Păi hai să facem mai bine centrul ăsta multifuncțional, să aibă unde merge oamenii să se îngrijească de sănătate!”, a mai spus primarul Chitic. 
        „Primarul lasă instituția să se degradeze”
 În replică, directorul Căminului de bătrâni Mărășești, Daniel Drăgan, spune că „personal sunt stupefiat de declarațiile domnului primar, dar mai stupefiat sunt de realizările sale: două restaurante și două piscine! În 2011, când s-a închis spitalul, a venit cu o propunere bombă în Consiliul Local: să vândă spitalul! Cui, numai el știe. Spre norocul orașului Mărășești, primarul Vlase, Dumnezeu să-l odihnească, s-a opus împreună cu o parte din Consiliul Local și s-a hotărât deschiderea acestui Cămin. Spitalul s-a închis și din cauză că nu s-a investit în calitatea serviciilor. Această bucătărie a fost renovată ultima dată în anii 60! Vizavi de cei 200 mii lei, acești bani sunt din fonduri proprii plătite în trei ani de către beneficiari. Primarul Chitic nu a dat niciun leu pentru Cămin, iar cele 200 de mii lei sunt aprobate de Consiliul Local Mărășești. De fapt, primarul fiindcă nu semnează, blochează contul de investiții al instituției! Adică o lasă să se degradeze cu gândul de a o cumpăra”, a susținut directorul Drăgan, considerând că nicio explicație dată de primar referitoare la refuzul de a semna pentru deschiderea contului nu stă în picioare.  
„Când am mers și am încercat să discut cu el m-a făcut «papagal»! Am și martori, că eram în fața Primăriei”, a mai spus directorul Căminului de bătrâni. 
         Cum arată bucătăria, sala de mese, magazia
 Străini de tot acest scandal, și pentru că nu era încă ora mesei, vârstnicii ocrotiți în Cămin își odihneau bătrânețile la soare, așezați pe scaune sau în fotolii rulante, în fața instituției. Poate și de aceea, pentru că nu erau deloc populate, sala de mese și bucătăria Căminului, deși foarte curate, păreau și mai terne, și mai obosite, și mai triste… Pur și simplu ți se face frig instant când intri în ele. Și nu știi dacă de la cimentul mozaicat, rece, crăpat pe alocuri, pe care au călcat generații, din cauza faianței albe, impersonale, cu rosturi înnegrite de atâția zeci de ani de când rezistă pe pereți, din cauza mobilierului bădăran, comunist sau din pricina țevilor ce străbat pereții și a ruginei ce tivește, în model neregulat, „masca” chiuvetei unde se spală vasele… Vasele din inox, ținute de altfel în dulapuri și ele de pe vremea lui Pazvante Chiorul! 
Singurul lucru care se străduiește să înveselească atmosfera, doar, doar le-o mai crește bieților bunici pofta de mâncare în acel spațiu, sunt fețele de masă cu trandafiri mari, roșii, contrastând cu tot cenușiul încăperii… Oare cei care iau decizii pentru acest cămin au părinți? Au bunici? Și dacă au, și dacă soarta ar face așa încât să nu-i mai poată îngriji, i-ar aduce să trăiască în aceste condiții? Autoritatea locală implicată în tot acest scandal, are de ales – și bine-ar fi cât mai grabnic – între singurele două variante: să facă ceva sau să tacă… chitic. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?