Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Cel puțin 10 contestații lunar, pentru încadrarea în grad de handicap


Criteriile legiferate de încadrare în grad de handicap dau bătăi de cap continue cetățenilor care se prezintă în fața Comisiei de evaluare. Cel puțin zece persoane sunt nemulțumite, lunar, de gradul în care au fost încadrați sau de faptul că la reevaluare au primit un grad mai mic decât cel avut până în acel moment. „Noi nu avem cum să ne abatem de la prevederile legii. Criteriile de încadrare în grad de handicap sunt strict reglementate, unele afecțiuni sunt valabile, altele nu. Mai mult, pentru încadrarea în grad, boala trebuie să fi survenit înainte de împlinirea a 26 de ani, iar unii oameni nu înțeleg acest lucru. Avem cam zece contestații lunar privind încadrarea în grad de handicap. Totuși, este bine că au înțeles că pot face contestații care sunt rezolvate de Comisia superioară de la București și că decizia emisă de această Comisie este definitivă”, a declarat Iulian Bulat, directorul Direcției pentru Persoanele Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea. 
 Potrivit legislației în vigoare, certificatele de încadrare în grad de handicap pot fi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare. Contestația se va depune la comisia care a emis certificatul. Secretarul va înainta contestația, împreună cu dosarul persoanei, în termen de 5 zile de la depunere, Comisiei superioare care are obligația soluționării contestației. Depășirea termenului de 30 zile prevăzut de lege atrage decăderea din dreptul de a contesta certificatul. 
 Contestațiile se vor rezolva prin decizii în care se precizează deficiența funcțională și încadrarea în gradul de handicap sau respingerea contestației. Deciziile emise de către Comisia superioară pot fi atacate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările și completările ulterioare. Comisia superioară ar trebui să soluționeze contestațiile la certificatele de încadrare în grad de handicap în termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Președintele Comisiei superioare fixează data la care persoana va fi invitată în fața comisiei, dată care nu poate depăși 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Data prezentării se va aduce la cunoștința contestatorului prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire.  
La data fixată, comisia va proceda la examinarea celui care contestă și a dosarului acestuia, pronunțându-se cu privire la contestația formulată. În situația în care persoana nu se prezintă la comisie, soluționarea se va face pe baza documentelor medicale aflate în dosar. Pentru persoanele nedeplasabile, pe baza certificatului emis de către medicul de familie, care atestă această situație, Comisia superioară va examina numai documentele din dosar, fără a mai solicita deplasarea persoanei cu handicap la sediul Comisiei. Răspunsul Comisiei superioare de expertiză va fi comunicat comisiilor de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulți județene în două exemplare: un exemplar rămâne la dosar și un exemplar este trimis contestatorului.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?