Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Codul PIN poate fi introdus în bancomat doar cu privirea


O echipă de șase studenți de la Facultatea de Matematică – Informatică a UBB Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicație IT, în premieră, care permite introducerea codului PIN într-un bancomat fără folosirea mâinilor, doar cu ajutorul privirii, și prin care se poate evita frauda la ATM-uri. Membrii echipei de studenți în anul al treilea de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au participat la începutul lunii la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, în cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reușit să dezvolte aplicația IT într-un interval de circa 18 ore.
 Anca Davidel, care face parte din echipă, a povestit corespondentului MEDIAFAX că aplicația este o premieră pentru România, dar și care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale băncilor. „Prin aplicația SecurEye ne adresăm sistemelor de securitate, începând cu ATM-urile băncilor, dar aceasta poate fi extinsă și la sisteme de securitate a unor locuințe. Aplicația noastră preia coordonatele la care se uită o persoană pe un ecran de la un dispozitiv de urmărire a privirii și, în funcție de imaginea pe care o vede aceasta, calculăm pe ce numere vrea să apese. O persoană care ajunge în fața unui bancomat pentru a scoate banii privește ecranul pe care sunt cifrele, fixează cifrele codului PIN și primește acceptul în sistem, fără a mai folosi mâinile. Este o aplicație prin care se evită frauda la ATM-uri, pentru că un eventual hoț nu vede codul PIN tastat”, a explicat Anca.
 Aceasta a mai spus că i s-a întâmplat să rămână fără bani pe card după ce, cineva, i-a văzut codul PIN tastat la un bancomat. Potrivit studentei, aplicația se bazează pe un dispozitiv de urmărire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costă 99 de dolari și care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime și o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame. „Urmărirea privirii este un proces care folosește senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului și a estima unde anume se uită fix o persoană, așa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazează pe iluminarea cu infraroșu și folosește modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Băncile ar trebui să investească în aceste dispozitive care să fie instalate pe bancomate. Nu este o investiție majoră. Noi avem planuri mari cu această aplicație, am primit oferte din Germania și Franța pentru a ne prezenta ideea și pentru a o putea integra în diverse sisteme bancare. Așteptăm semnalele pe care le vom primi de la bănci, din țară sau din străinătate”, a subliniat studenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?