Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

E POSIBIL? Vlad Țepeș ar fi înmormântat în Italia, nu în România


Mormântul lui Vlad Å¢epeș nu se află în România, ci în Italia, la Napoli, spun mai mulți cercetători estonieni și italieni. Aceștia susțin că domnitorul muntean nu a murit în luptele cu turcii, el fiind înmormântat în orașul italian. Istoricii sunt atât de convinși de credibilitatea descoperirii lor, încât au cerut autorităților italiene permisiunea de a deschide respectivul mormânt. 
Napoli este o veche mănăstire din Piața Santa Maria La Nova. Lespedea de pe mormântul lui Matteo Ferrillo, un nobil local considerat ginerele lui Vlad Å¢epeș, reprezintă un uriaș dragon, flancat de două steme. O imagine nepotrivită cu aristocratul italian al cărui trup ar trebui să se afle înăuntru, spune o studentă la istorie din Napoli. „În momentul în care se observă pe această stemă un dragon, am putea face o legătură dată de faptul că Matteo Ferrillo, Vlad al III-lea și alți doi nobili, printre care și Ferrante de Aragon, făceau parte din Ordinul Dragonului”, spune Erika Stella. 
Intrigată de aceste detalii, studenta a fotografiat lespedea și a trimis poza mai multor cercetători din Italia și Estonia. Oamenii de știință estonieni au rămas șocați de această descoperire, care ar confirma propriile lor investigații, începute cu ani în urmă. „În spatele acestei bucăți de marmură, în loc de Matteo sau lângă el l-au așezat și pe Vlad, contele Dracula”, este una din ipotezele lor. 
Teza susținută acum de cercetătorii estonieni este că Vlad Å¢epeș – sau Dracula, așa cum este cunoscut în Occident domnitorul Å¢ării Românești, grație romanului lui Bram Stoker -, nu ar fi murit pe câmpul de luptă în 1476. El ar fi fost luat prizonier de turci, de la care ar fi fost răscumpărat de o fiică a sa, pe nume Maria. Aceasta ar fi fost trimisă de mică la Napoli, unde s-a și căsătorit cu un nobil local. Domnitorul ar fi fost înmormântat tot aici, în cripta ginerelui său, și nu la Mănăstirea Snagov sau Mănăstirea Comana, așa cum susțin istoricii români.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?