Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Angajații Spitalului Județean AMENINŢĂ CU GREVA!


Cei peste 1.400 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Focșani ar putea să nu mai primească bonuri de masă. Prin urmare, ei amenință cu declanșarea grevei generale. Din cauza datoriilor mari pe care le are unitatea, dar și a subfinanțării, angajații unității ar putea primi luna aceasta doar 10 bonuri, iar de luna viitoare niciunul. 
Managerul unității, Constantin Mîndrilă, ne-a declarat că încă nu se știe sigur dacă va fi luată măsura neacordării bonurilor de masă, acest lucru urmând a fi stabilit săptămâna viitoare. „Încă nu am luat nicio decizie cu privire la tăierea bonurilor de masă. Săptămâna viitoare ne vom întâlni cu reprezentanții Casei de Asigurări pentru a discuta finanțarea pe care o vom avea. Ministerul Sănătății insistă să plătim cât mai repede arieratele. Dacă nu se abroga legea cu pensionarea asistenților medicali, iar aceștia înțelegeau că au stagiul de cotizare complet și că organigrama spitalului este supraîncărcată, nu se punea problema reducerii bonurilor de masă. Avem doar arierate de 7,2 milioane, plus datoriile. Colegii din spital știu de această intenție, pentru că așa cum m-am consultat la fiecare decizie și miercuri, în raportul de gardă cu asistenții șefi, le-am comunicat asta”, a spus Mîndrilă. 
        Sanitas strânge semnături pentru grevă generală
În condițiile în care nu vor mai primi bonuri de masă, angajații spitalului intenționeză să declanșeze greva generală și să picheteze Ministerul Sănătății. Prin toate secțiile spitalului au fost distribuite chestionare, de reprezentanții Sanitas, prin  intermediul cărora angajații sunt întrebați dacă vor să declanșeze greva sau nu. 
Liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, spune că vinovat de această situație se face Ministerul Sănătății, care finanțează insuficient spitalul, dar și datoriile acumulate în anii precedenți. „Este o presiune din partea Ministerului Sănătății pe Spitalul Județean pentru achitarea arieratelor din anii anteriori și nu ni se pare corect ca datoriile să fie plătite din drepturile colegilor noștri. Aceste tabele au fost înaintate colegilor pentru a se afla opinia lor. Noi sperăm că se va ajunge la o soluție și nu vom face grevă, dar în cazul în care aceasta va fi de negăsit, vom face grevă și vom picheta Ministerul Sănătății, pentru că spitalul este subordonat acestuia, iar finanțarea este insuficientă de mulți ani”, a spus Claudiu Grosu. 
Spitalul Județean are peste 1.400 de salariați și numai bonurile de masă ale acestora se ridică la peste 200 de mii de lei lunar. Unitatea are arierate (n.r. datorii mai vechi de 90 de zile) în valoare de 7,2 milioane, plus alte câteva milioane datorii. În urmă cu două săptămâni, la Spitalul Județean de Urgență Focșani a venit corpul de control al Ministerului Sănătății care, pe lângă alte aspecte, a verificat și modul în care unitatea a acumulat arierate atât de mari. De asemenea, în luna martie, Mîndrilă a fost convocat la București. După discuții, el a trebuit să găsească soluții pentru reducerea arieratelor, dar și a cheltuielilor de personal, care sunt de 85%, iar oficialii din Ministerul Sănătății au decis că nu trebuie să fie mai mari de 65%. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?