Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Patronii care nu plătesc impozitele şi contribuţiile reţinute salariaţilor RISCĂ ÎNCHISOAREA


Patronii care nu plătesc impozitele și contribuțiile sociale reținute salariaților riscă minim șase luni de închisoare. Din luna februarie a fost modificată legislația fiscală referitoare la faptele de evaziune fiscală care sunt sancționate mult mai aspru. În forma anterioară a legii 241 din 2005, patronii care nu plăteau taxele și impozitele către stat puteau scăpa cu amenzi sau chiar sancțiuni administrative dacă valoarea prejudiciului nu era mai mare de 50 mii euro. Pedepsele sunt însă mult mai mari din luna februarie când singura facilitate pentru patronul care achită prejudiciul stabilit de fisc a rămas reducerea la jumătate a pedepsei cu închisoarea. „În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate”, arată actul normativ.
 Este considerată infracțiune, și pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani, „stabilirea cu rea-credință de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.
 Constituie infracțiuni de evaziune fiscală, iar pedeapsa cu închisoare este de la 2 la 8 ani, ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, realizarea de evidențe contabile duble. 
 Fiscul vrâncean derulează în ultimele luni o acțiune de monitorizare a declarațiilor și plăților făcute de firme în contul impozitelor și contribuțiilor sociale reținute salariaților. Åžeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Marian Lungu, a explicat că firmele care nu plătesc la timp aceste obligații sunt monitorizate și, în prima etapă, primesc notificări referitoare la faptul că nu au plătit aceste sume. Potrivit legii 241, reținerea de către o firmă de la un angajat și neplata către fisc, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă, adică pentru sănătate și pensii, este infracțiune iar pedeapsa este închisoare de la un an la trei ani. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?