Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

A crescut contribuția minimă datorată de posesorii contractelor de asigurare


Orice persoană care dorește să aibă la bătrânețe o pensie, se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare încheiat cu Casa Județeană de Pensii Vrancea. Cu alte cuvinte, dacă lucrați la negru în țară sau peste hotare sau dacă obțineți venituri din orice activități pe care le desfășurați și care nu sunt salarii realizate în baza unui contract de muncă, puteți totuși să plătiți cotizația de asigurare ca să aveți o pensie când veți împlini vârsta legală de pensionare. Nu vă întreabă nimeni de unde aveți acești bani, important este să vă completați stagiul de cotizare și să plătiți contribuția de asigurări sociale care este, în momentul de față, de minim 252 lei lunar, față de 244 de lei în 2013. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, în momentul de față, în evidențele instituției există 1.296 de contracte de asigurare. Numărul a scăzut față de toamna anului trecut, când erau înregistrate 1.378 contracte de asigurare. 
Categoriile de persoane care se pot asigura prin această modalitate sunt, însă, și  altele în afară de cele care figurează fără venituri. „Conform prevederilor art. 6 alin. 2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile prezentei legi, avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze stagiul de cotizare. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei”, a detaliat Adrian Juravle. 
        Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă și este valabil de la data înregistrării acestuia la Casa Județeană de Pensii. Cu alte cuvinte, calculul stagiului de cotizare începe odată cu semnarea acestui contract, nefiind posibilă plata cotizației pentru anii dinaintea acelui moment. Venitul minim asigurat nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câștigul salarial mediu brut (11.490 lei). Câștigul salarial mediu brut pentru anul 2014 este de 2.298 lei, iar venitul minim asigurat este de 804 lei (35% x 2.298 lei). Corespunzător acestui venit se plătește lunar o contribuție de asigurări sociale de 252 lei (31,3% x 804 lei).
 Mai exact, în anul în curs venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 804 lei și mai mare de 11.490 lei. Asupra venitului înscris în contractul individual de asigurare se datorează integral cota de contribuție de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă, stabilită prin lege, de 31,3%.
     Actele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: copie de pe actul de identitate, declarație pe propria răspundere cum că persoana care dorește să se asigure nu este persoană fizică autorizată să desfășoare activități independente și, firește, contractul de asigurare socială.   
        Cine trebuie să se asigure pe bază de declarație de asigurare
 Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt obligate să se asigure pe bază de declarație de asigurare persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre situațiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.
„Începând cu data de 01 iulie 2012 declarațiile de asigurare au fost preluate de Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea, contribuția de asigurări sociale aferente acestor declarații fiind stabilită și încasată de această instituție”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
 Ca și în cazul contractelor de asigurare, venitul minim asigurat nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Câștigul salarial mediu brut pentru anul 2014 este de 2.298 lei, iar venitul minim asigurat 804 lei. Deci, cei asigurați în baza declarațiilor de asigurare trebuie să plătească minim 252 lei lunar, la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?