Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Elevi și profesori de la „Cotea”, în vizită la cel mai mare centru de captare a energiei solare din lume


Elevi ai Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani au avut posibilitatea de a vizita unul dintre cele mai mari centre de captare a energiei solare din lume, care se află în Franța, în cadrul proiectului „Interferențe”. Șapte elevi și patru profesori ai colegiului au descoperit Franța cu tradițiile și frumusețile ei, în cadrul unui parteneriat intitulat „Interferențe”, inițiat încă din 2012 cu Lycee Professionnel Prive du Haut Languedoc Andre Alquier din  St. Amans Soult. 
Astfel, vreme de șapte zile, elevii și profesorii au socializat cu gazdele lor și au învățat multe lucruri utile despre sistemul educațional francez. Focșănenii au fost întâmpinați într-un cadru festiv, la sediul primăriei din localitatea franceză, în prezența autorităților locale. Printre altele, vizitatorii au aflat câteva aspecte despre St. Amans Soult chiar de la primar, care a înmânat oaspeților un album al orașului și a realizat o prezentare a zonei. 
Èšinând cont de faptul că unul dintre obiectivele principale ale proiectului „Interferențe” este stimularea interesului tinerilor pentru protecția mediului și dezvoltarea durabilÓ‘ a zonelor din care provin, delegația română a vizitat cel mai mare centru din lume de captare a energiei solare. Satisfacerea nevoilor energetice tot mai mari va trebui asigurată respectând cu strictețe ecosistemul, iar energia fotovoltaică rămâne, cu siguranță, cea care oferă beneficii în acest sens, spun specialiștii. În acest centru se apelează la celulele fotovoltaice, utilizarea energiei solare fiind o soluție de viitor, nepoluantă. 
În Rezervația Naturală a zonei Haut Languedoc, vizitatorii au studiat biosfera și ecosistemul. Un subiect interesant l-a constituit studierea uneia dintre cele mai mari specii de arbore, douglas, provenit din America. Elevii focșăneni au participat, alături de colegii lor francezi, la o activitate controlată de exploatare forestieră, experiență interesantă și prin grija pe care aceștia o manifestă pentru curățarea și întreținerea zonelor împădurite. 
Partea culturală a proiectului „Interferențe” cuprinde, pe lângă vizite în localitățile importante, și cunoașterea tradițiilor și specificului zonei. Oaspeții au vizitat orașul Albi, cunoscut pentru Catedrala „Sainte Cecile”, o construcție impozantă, înaltă de 113 metri, care domină întreaga așezare. Aflat chiar în fața catedralei, „Le Palais de la Brebie” este un vechi palat episcopal, construit la începutul secolului XI, a cărui grădină se înscrie în gama „jardins à la française”.
Elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani au fost, de asemenea, atrași de orașul Carcassonne, din departamentul Aude, regiunea Languedoc-Roussillon. Orașul este situat la granița cu Spania. Elevii au fost însoțiți de cadrele didactice Tatiana Hordună,  Oana Săcăluș, Gheorghe Vlăjie și Remus Paraschiv, directorul colegiului.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?