Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Asistenții medicali se vor pensiona la 65 de ani


Zeci de asistenți medicali și moașe din spitalele vrâncene, care trebuiau să iasă la pensie în această vară, vor mai putea profesa câțiva ani. Ieri, Ministerul Sănătății a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 23 din 2014 de completare și modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali se vor putea pensiona la… 65 de ani.
Această ordonanță anulează ordinul publicat pe 24 aprilie în Monitorul Oficial, potrivit căruia căruia asistentele medicale trebuiau să iasă la pensie la 60 de ani, iar asistenții la 62 de ani. Prin urmare, peste 60 de asistenți medicali care trebuiau să părăsească unitățile sanitare cu paturi, începând cu luna iunie, vor putea activa în continuare. 
Cei mai mulți dintre asistenții care trebuiau să iasă la pensie, lucrează la Spitalul Județean de Urgență Focșani. Este vorba de 53 de cadre medicale, care urmau a fi pensionate la 1 iunie. Odată cu emiterea noii ordonanțe de Guvern, conducerea Spitalului Județean nu știe ce măsură va lua. „Nu știu ce vom face. Ne vom întruni în Comitetul Director pentru a analiza situația și a lua o decizie”, ne-a spus Constantin Mîndrilă (FOTO), managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani. 
Bucuros de adoptarea ordonanței de Guvern s-a declarat managerul Spitalului Orășenesc din Panciu. La această unitate, trebuiau să iasă la pensie patru cadre medicale, trei din cadrul unei singure secții, fapt ce afecta activitatea spitalului. „Mă bucur foarte mult dacă s-a revenit la vârsta de pensionare la 65 de ani, pentru că ordinul care ne obliga să îi pensionăm de la 62 de ani ne afecta foarte mult. Noi trebuia să pensionăm patru asistenți medicali, din care trei erau din aceeași secție. Acum, putem fi liniștiți”, a spus Nicolai Mărăscu, managerul Spitalului Panciu. La celelalte spitale din județ, noutatea legislativă nu va influența în niciun fel activitatea, deoarece trebuiau pensionați un număr mic de asistenți medicali. 
Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, se arată că „prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidența prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuiau să se pensioneze înainte de 65 de ani. Prin intermediul noii Ordonanțe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, în condițiile legii”. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a motivat această decizie prin faptul că pensionarea la vârsta de 60, respectiv 62 de ani, afecta spitalele, care se confruntă deja cu un deficit major de personal de specialitate.
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?