Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Situaţia de la Gura Caliţei se agravează


Ploile care au căzut în ultimele 24 de ore au accentuat și mai mult alunecările de teren care deja au distrus 15 case și anexele gospodărești din comuna Gura Caliței. Oamenii se tem că vor fi surprinși de alunecările de teren în anexele gospodărești în care locuiesc provizoriu. Primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără spune că aceste familii ar trebui mutate urgent în alte zone ferite de alunecările de teren.„Ploile din ultimele 24 de ore au accentuat și mai mult alunecările de teren care deja au distrus deja 15 case. Zece case afectate de alunecările de teren se află în satul Cocoșari. O altă casă afectată se află la Plopu. Mai există la Lacu Baban o locuință pusă în pericol de alunecările de teren, care au ajuns chiar la peretele casei. De asemenea, mai există trei case afectate de alunecări de teren în cătunul Râmna, la limită cu comuna Poiana Cristei. Toți acești oameni trebuie strămutați în alte zone”, a spus primarul Nicolae Å¢andără. Acesta a precizat că în continuare cea mai gravă situație se înregistrează la podul de peste pârâul Rașca, pe care se face legătura între DJ 204P și satele Dealu Lung și Rașca, care a fost distrus de viituri. „Săptămâna trecută am refăcut provizoriu acest pod, dar ploile din ultimele ore l-au afectat din nou. În prezent se poate circula pe acest pod numai cu mașini mici, dar dacă va mai ploua este posibil să nu se mai poată circula”, a spus primarul Nicolae Å¢andără. 
 Vă reamintim că ploile din ultimele săptămâni au afectat mai multe locuințe și drumuri din comuna Gura Caliței. Cea mai gravă situație se înregistrează în satul Cocoșari, unde locuințele a zece familii au fost distruse definitiv de alunecările de teren. „Pământul a rupt casa în toate felurile. Nici în anexele în care locuiam până acum nu mai putem rămâne deoarece în orice moment o poate lua la vale și odată cu casa plecăm și noi. Când se mișcă pământul pârâie foarte tare „, a spus Ioniță Å¢andără. „Ne culcăm cu frică, ne trezim cu frică. Ne este frică că nu ne vom mai trezi dimineața. Noaptea este cumplit și sinistru. Totul pârâie și troznește de la alunecările de teren care au loc aproape în fiecare clipă”, ne-a spus și Niță Å¢andără. 
 Alunecările de teren au afectat drumul județean DJ 204 P pe care există șapte puncte  unde circulația se desfășoară  cu dificultate. Practic alunecările de teren au distrus drumul județean în satul Cocoșari în punctul „La poștă”. Alunecările de teren au mai distrus două drumuri vicinale din Gura Caliței. Pentru a rezolva situația, Consiliul Județean Vrancea a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) documentația pentru includerea drumului județean DJ 204 P în programul anual de intervenții în primă urgență. Lucrările vor fi realizate și finanțate prin Compania Națională de Investiții. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?