Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

4,4 milioane de lei pentru reabilitarea imobilului Prefectura Putna


Consiliul Județean Vrancea va aloca anul acesta 4,4 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna. Lucrările de reabilitare a clădirii vor fi finalizate anul acesta, până în prezent, fiind realizate în proporție de 90 %. Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna, iar, după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978, după cutremurul din 1977, s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin supra betonare. 
 Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au demarat în aprilie 2008 iar valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi. 
 Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. 
 Consiliul Județean Vrancea a mai alocat anul acesta 992 mii lei pentru reabilitarea, consolidarea și dotarea școlii din Vidra. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?