ULTIMA ORĂ! VIDEO! Ninge abundent la Vintileasca și în toată zona montană a Vrancei. Pană de curent din cauza vântului!

0
5369

În acest moment ninge abundent în zona montană a judeţului Vrancea, în timp ce în restul județului ninsoarea alternează cu momente de lapoviță. Imaginile surprinse în urmă cu puțin timp la Vintileasca, cu strat de zăpadă de peste 10 cm, redau un peisaj de iarnă autentică. Este primul episod de iarnă din acest an, după zilele foarte călduroase ale lunii noiembrie.

Deja în zona de munte stratul de zăpadă are între 10 și 15 centimetri

Ninsorile s-au instalat în zona de munte a județului Vrancea. La această oră ninge puternic în zona localităților Vintileasca, Jitia, Nereju, Soveja, Vizantea Livezi, dar și în zonele mai joase.

“A început să ningă pe la prânz iar la această oră stratul de zăpadă are între 10 și 15 centimetri. Vântul bate cu putere și deja s-a instalat viscolul. Din cauza vântului nu avem nici curent electric în toată comuna, deoarece au fost înregistrate mai avarii”, a precizat primarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu.

sursă foto: George Noapteș

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat la ora 12.00 că nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația blocată din cauza condițiilor meteorologice și că se circulă în condiții de iarnă, ninge și se depune zăpadă pe carosabil pe mai multe artere rutiere din județele: Alba, Bacău, Gorj, Harghita, Iași, Neamț, Sălaj, Suceava și Vaslui, județe în care se acționează cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant. „Sfătuim conducătorii auto să nu plece la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelopele de iarnă, dacă urmează să se deplaseze în zonele în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei și să adopte constant o conduită preventivă la volan, pentru a nu fi implicați în producerea de evenimente rutiere!”, se mai arată în comunicatul Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al  Poliției Române.

Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori, viscol și vânt puternic în Vrancea

Meteorologii au anunțat astăzi noi coduri galbene și portocalii de vreme rea, valabile pe tot parcursul zilei, cât și pentru ziua de mâine. Sunt anunțate ploi și ninsori abundente, lapoviță și vânt puternic, în mare parte din țară, inclusiv în județul Vrancea.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : PORTOCALIU
Ziua/luna/anul: 18-11-2023
Ora : 10:00
Nr. mesajului:1
Intervalul : conform textelor;
Zonele afectate : conform textelor și hărții;
Fenomene : conform textelor;
Mesaj :

MESAJ 1

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 10 – 19 noiembrie, ora 10
Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului
Zone vizate: conform hărții și textului

În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în sud-estul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă și mixte în rest. Vor fi condiții de polei.
Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze de 55…65 km/h. La munte, temporar va fi viscol,iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 14 – 19 noiembrie, ora 10
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m
Zone vizate: în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură

În intervalul menționat în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 16 – 19 noiembrie, ora 10
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, precipitații mixte și abundente
Zone vizate: sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85…90 km/h, iar local cantitățile de precipitații vor depăși 40…60 l/mp. Vor fi precipitații mixte și, din a doua parte a nopții, vor predomina ninsorile viscolite.
În bazinul vestic al Mării Negre vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : GALBEN
Ziua/luna/anul: 18-11-2023
Ora : 10:00
Nr. mesajului:2
Intervalul : 19 noiembrie, ora 10 – 19 noiembrie, ora 18;
Zonele afectate : conform hărții și textului;
Fenomene : intensificări ale vântului;
Mesaj :

MESAJ 2

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 19 noiembrie, ora 10 – 19 noiembrie, ora 18
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone vizate: conform hărții și textului

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60…80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85…90 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

sursă hartă și text: meteoromania.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here