Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

SCANDAL în Consiliul Local. Proiectul campusului şcolar nu a fost aprobat


Consilierii locali focșăneni au respins ieri, în cadrul unei ședințe extraordinare, proiectul privind alocarea de fonduri pentru proiectarea campusului școlar din Focșani. Consilierul Cătălin Vrabie, liderul grupului PSD, i-a reproșat primarului lipsa transparenței în ceea ce privește alegerea firmei de proiectare. Supărat, Bacinschi a spus că este prima oară când dorește să aducă bani europeni pentru un proiect în Focșani și Consiliul Local nu vrea acest lucru. 
 Spiritele s-au încins ieri la ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani, în cadrul căreia urmau să se aloce 600.000 lei pentru reactualizarea documentației de proiectare a campusului școlar din Focșani, pentru ca Primăria să obțină finanțare cu fonduri europene. La momentul depunerii, în anul 2009, valoarea proiectului era de 65.000.000 lei (650 miliarde de lei vechi). În luna februarie 2014, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est a solicitat Primăriei Focșani să reactualizeze documentația, la nivelul actual, pentru ca proiectul să primească finanțare.
 Consilierul Cătălin Vrabie, liderul grupului PSD, i-a reproșat primarului Decebal Bacinschi maniera netransparentă în care s-a purtat discuția cu vechiul proiectant, care câștigase contractul în anul 2007. Vrabie a susținut ca proiectarea să fie realizată de o firmă din Focșani, pentru mai multă eficiență. Aceasta în contextul în care, în urmă cu câteva săptămâni, a avut loc o discuție între reprezentanții Primăriei, consilierii locali și cele două firme de proiectare care au depus oferte pentru reactualizarea documentației de proiectare, una din București, vechiul proiectant, și una din Focșani. Ambele firme au solicitat 5,2 miliarde de lei vechi pentru refacerea documentației. „Problemele legate de acest proiect se referă la maniera netransparentă în care a fost făcută discuția cu proiectantul. Avem semne de întrebare legate de capacitatea firmei de a executa proiectul tehnic și avem motive obiective să ne întrebăm dacă această proiectare nu putea fi executată de o firmă din Focșani, nu prin încredințare directă, către o firmă din București”, a spus Cătălin Vrabie. În acest punct, primarul Bacinschi a spus: „Nu aveți voie să spuneți așa ceva, scot la licitație!”.
 Vrabie a continuat, spunând că proiectantul din București nu l-a convins și că o firmă din Focșani ar fi mai potrivită pentru proiectarea campusului. „Aveți posibilitatea, ca primar, să decideți, dacă o scoateți la licitație sau dacă faceți încredințare directă. Iar dacă faceți încredințare directă, aveți posibilitatea să alegeți orice firmă din țara asta, inclusiv una din Focșani. Eu, personal, susțin ideea ca această proiectare să fie executată de o firmă din Focșani, din motiv că este facil și viabil din punct de vedere economic ca acesta să supervizeze proiectarea și avem și o solicitare în acest sens, desigur, în limite legale. Vrem proiecte cu fonduri europene pentru municipiul Focșani, dar cu condiția să fim siguri că se finalizează și nu grevăm bugetul Consiliului Local”, a spus Vrabie, care a adăugat că argumentele împotriva acestei alocări financiare sunt mai multe decât cele pro.
        „M-am luptat prea mult cu opoziția până în 2012 ca să mă lupt acum cu colegii mei din CL”
 Primarul Bacinschi i-a replicat consilierului Vrabie, spunând că a existat completă transparență și că din acest moment nu se va mai implica în acest proiect. „Domnul consilier Vrabie a vorbit frumos. Nu a existat transparență? V-am rugat pe toți să veniți să vorbim cu proiectantul. Singurul lucru pentru care am apelat la această firmă a fost că era singura în măsură până la 1 mai, când am promis să depunem documentația, să realizeze proiectarea. Azi am avut o ședință cu colegii din primărie și am spus că dacă proiectul va fi aprobat vom face toți pașii pentru a scoate lucrarea la licitație. Nu știu dacă va fi o firmă din Focșani, din Baia Mare sau Tecuci, dar procedura va fi făcută corect. Eu mi-am dorit foarte mult să realizez acest campus. Din 2006 mă chinui să-l fac. Nu se realizează, nu am nici un fel de probleme, dar eu unul, din această clipă, nu mă voi mai implica în acest proiect. M-am luptat prea mult cu opoziția până în 2012 ca să mă lupt acum cu colegii mei din consiliul local. Poate ar fi bine să mă opresc aici, să nu spun mai mult, ce am de gând să fac în continuare”, a spus, afectat, primarul Bacinschi. 
        Bacinschi nu e Mafalda
 Consilierii locali liberali au respins ideea alocării acestor fonduri, motivând că termenul de execuție este foarte scurt, până la 31 decembrie 2015 și există riscul ca municipalitatea să acopere integral valoarea proiectului, în cazul în care lucrările nu sunt finalizate până la acea dată. 
 Primarul Decebal Bacinschi a răspuns că nu este în măsură să dea garanții că această lucrare va fi finalizată în termen. „Cu cât așteptăm mai mult, cu atât scad șansele de a termina proiectul până la 31 decembrie 2015. Spuneți că nu se dorește și asta-i treaba. Este prima dată în Consiliul Local când încerc să aduc niște fonduri europene și nu se dorește acest lucru, faceți cum doriți. Cum pot să garantez eu, sunt Mafalda?”, a spus primarul Bacinschi. 
 Cristina Costin, șefa Serviciului de Investiții din cadrul Primăriei Focșani, a reiterat faptul că nu poate fi încheiat contractul cu firma de proiectare atât timp cât nu există alocată sursa bugetară. De asemenea, aceasta a răspuns întrebării unui consilier local, spunând că în anul 2009 au mai fost plătite alte 4 miliarde de lei vechi pentru proiectarea campusului.
 Proiectul de hotărâre pentru alocarea sumei de 600.000 lei pentru proiectarea campusului nu a fost aprobat, prin 18 abțineri și doar două voturi pentru.
 Campusul școlar era proiectat să fie construit pe strada 1 Decembrie din Focșani, în zona Colegiilor „Ion Mincu”, „Edmond Nicolau” și Liceului cu Program Sportiv. Proiectul complexului a fost realizat de Primăria Focșani și Inspectoratul Åžcolar Județean. Potrivit acestuia, campusul școlar ar fi urmat să cuprindă școala propriu-zisă, spații de cazare pentru elevi, cantină, bază de practică pentru meserii și specializări (ateliere școală), bază sportivă (sală de sport și terenuri sportive) și spații de cazare pentru cadrele didactice, dotate și utilate corespunzător.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?