Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Orchestra de Cameră ”Unirea” vă invită la concert aniversar


Publicul meloman din Focșani este invitat astăzi la un eveniment special, reprezentat de concertul aniversar al Orchestrei de Cameră „Unirea”, care împlinește 5 ani de la înființare. Directorul Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”, Valentin Gheorghiță, și dirijorul Vincent Grüger, membrul fondator al Orchestrei, au prezentat ieri realizările acestei instituții muzicale în 5 ani, în care au fost susținute 40 de concerte, și proiectele de viitor. 
Orchestra de Cameră „Unirea” – formație instrumentală profesionistă, a fost reînființată în anul 2009, prin proiectul cultural Rinascimento Musici, finanțat de Ministerul Culturii prin Fondul Cultural Național. Acest proiect reprezintă o reînviere a Filarmonicii care a funcționat în Focșani din anii 1950 până în 1963, an în care a  fost desființată. „Pentru o orchestră mică, cum este a noastră, 40 de concerte înseamnă mult, dar pe viitor ne propunem să susținem și mai multe concerte, atât în Focșani cât și în țară. Este un sentiment deosebit pentru noi să populăm agenda culturală a orașului prin stagiunea anuală de concerte. Până în anul 1963, Focșaniul a avut filarmonică, iar în urmă cu 5 ani noi am dorit să recreem această dimensiune culturală a orașului. Vrem ca municipiul Focșani să fie recunoscut ca un centru muzical puternic în țară, vrem să reînviem tradiția muzicală în urbea noastră , dar și să satisfacem nevoia de educație a publicului, de a intra în sonoritățile unor partituri”, a spus Valentin Gheorghiță. Acesta a adăugat că Orchestra de Cameră „Unirea” a câștigat un public din ce în ce mai numeros în toți acești ani. 
 Și dirijorul Vincent Grüger a împărtășit din experiența acumulată în acești 5 ani și și-a amintit că începutul nu a fost ușor, însă ceea ce i-a dus mai departe pe membrii Orchestrei a fost entuziasmul. „A fost foarte greu la început, nu aveam nici pupitre, am făcut multe improvizații. Dar am început cu foarte mult entuziasm și energie pozitivă. Cu timpul, am format o echipă foarte bună și stabilă. Spre deosebire de alte filarmonici, noi putem alege muzicienii cu care să colaborăm”, a spus dirijorul german, care face naveta de la București pentru a pregăti și susține spectacolele cu Orchestra focșăneană. De altfel, toți muzicienii care alcătuiesc Orchestra performează pe bază de colaborare. În funcție de eveniment, Orchestra are o anumită componență numerică, cu circa 25 de muzicieni, dintre care doar patru sunt din Focșani, iar restul vin de la București, Galați, Bacău și Iași.     
        Proiecte pentru următorii 5 ani
 Dorința reprezentanților Ateneului Popular, dar și a muzicienilor din Orchestra „Unirea” este înființarea unei filarmonici în Focșani, o instituție de sine stătătoare, care poate angaja muzicieni. Valentin Gheorghiță, care începe pe 1 mai un nou mandat de 5 ani în fruntea Ateneului, a spus că își dorește și achiziționarea unui pian pentru concerte, de care instituția are nevoie. 
 Concertul aniversar de astăzi va avea loc în sala mare a Ateneului Popular, începând cu ora 19.00. Programul concertului cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart (Gluma Muzicală op. 522 „Muzicanții satului”), Sergei Prokofiev (Uvertura pe teme evreiești), Arthur Honegger (Pastorală de vară) și Joseph Haydn (Simfonia nr. 84 Hob.I.84). Solist va fi Vasile Calmîș, la clarinet. Biletele s-au pus deja în vânzare la Agenția Ateneului Popular, la prețul de 30 lei, iar pentru elevi și pensionari la 15 lei. 
 Înainte de începerea concertului va fi vernisată expoziția de pictură a omului de cultură vrâncean Florinel Agafiței, în foaierul instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?