Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO:Pe Valea Râmnicului, „apa iese de pe toate dealurile“


Alunecările de teren au afectat și localitățile de pe Valea Râmnicului. Oamenii spun că „apa iese de pe toate dealurile” și că le e teamă să nu se prăbușească peste ei casele. Conducta de alimentare cu apă a comunei Dumitrești este ruptă pe o distanță de 50 de metri, iar alimentarea cu apă este oprită.
CHIOJDENI
 În comuna Chiojdeni alunecările de teren au adus sătenii în pragul disperării pentru că rămân fără un acoperiș deasupra capului. În satul Luncile, punctul Valea Pichetului, șase case sunt grav afectate din cauza alunecărilor de teren din ultimele zile. Primarul localității, Șerban Pîrlogea, a precizat că vineri, o comisie mixtă, formată din reprezentanți de la Consiliul Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Prefectură și Inspectoratul General în Construcții, a fost la fața locului pentru a vedea cum stau lucrurile și pentru a stabili măsurile de intervenție. 
 Edilul a spus că patru locuințe sunt afectate în proporție mai mare și există riscul să cadă, iar alte două sunt afectate mai puțin. „Am fost cu comisia la fața locului pentru a vedea care este situația acolo. Am făcut raport pe care îl vor trimite la Guvern pentru a aloca fonduri sau alte soluții tehnice. În punctul Săritoarea dacă drumul va aluneca de tot la vale rămân izolate 26 de case. Nu avem pe unde să deviem drumul deoarece nu există teren fizic pentru așa ceva. Până jos la pârâul Săritoarea sunt în jur de 25 de metri ca înălțime, să faci un dig, ceva, este foarte scump. Nu știu ce soluții vor fi decise, dar situația este gravă”, a spus Åžerban Pîrlogea, primarul comunei Chiojdeni. 
 O situație similară se înregistrează și în punctul Săritoarea, tot comuna Chiojdeni, unde un drum comunal s-a surpat, iar acum se circulă doar cu piciorul. Dacă surparea de la Săritoarea continuă să se mărească, vor fi izolate complet 26 case. „Este foarte greu că nu avem pe unde să mai circulăm. Se duce pământul la vale și rămânem izolați de tot aici. Avem copii, suntem amărâți și nu avem cu ce ne face alte case. E vai de capul nostru”, a spus Nelu Dobra. „De când au început ploile stăm numai cu frica în sân. Nu mai dormim noaptea de teamă să nu fugă casă cu pământ cu noi la pârâu. După ce că aveam și noi un peticuț de pământ acum fuge și asta cu râpă cu tot la gârlă. E vai de noi. Apa iese de pe toate dealurile. Băltește peste tot și dacă intră la stratul de clisă pleacă toată porțiunea de aici cu toate casele”, a spus Mirel Stanciu. „Nu avem loc unde să mai facem alte case. Noi ne mutăm, dar nu avem unde. Dacă se va găsi loc în altă parte pentru case plecăm și mâine de aici că ne-am săturat „, a spus Marius Vasilache. Primarul de la Chiojdeni a mai adăugat că situația alunecărilor de teren de pe raza comunei pe care o păstorește își are începutul în anul 2007. Până în acel an nu au mai fost alunecări de teren de o asemenea amploare. La rândul său viceprimarul Grigore Constantin spune că nu a auzit nici măcar de la bătrâni ca în vechime să se fi întâmplat atâtea cazuri în care pământul să alunece la vale de pe toate dealurile. 
DUMITREÅžTI
 O situație alarmantă este în satul Trestia, din comuna Dumitrești, unde casa unui localnic este gata să se dărâme din cauza alunecărilor de teren. Deși are locuința construită pe un bot de deal care în mod normal nu se surpă și nu ar trebui să se producă vreo alunecare de teren, casa lui Dănuț Baciu este pe punctul de a se dărâma. O alunecare de teren produsă pe diagonală rupe casa în două și ia la vale anexele gospodărești. Tot la Trestia, locuința lui Neculai Baciu este pe punctul de a fi dusă la vale de o altă alunecare de teren. Falia unde s-a rupt pământul este la câțiva centimetri de imobil și de anexele gospodărești. Åži la Vasile Åželaru, mai multe alunecări de teren îi pun în pericol grajdurile cu animale, iar la unul dintre ele, o porțiune de pământ a alunecat la vale și i-a astupat unul dintre pereții din spate. Drumul Comunal ce leagă satul Trestia cu restul comunei este afectat în șase puncte, iar dacă va mai ploua, satul riscă să fie izolat total. 
 Conducta de alimentare cu apă a comunei Dumitrești este ruptă pe o distanță de 50 de metri, iar alimentarea cu apă este oprită la acest moment. „Avem două situații în satul Trestia: una foarte gravă a lui Dănuț Baciu și a doua un pic mai bună a lui Neculai Baciu, unde locuințele sunt afectate de alunecările de teren. Drumul comunal DC 171 Biceștii de Sus – Trestia este afectat în șase locuri și se circulă din ce în ce mai dificil. Conducta principală de alimentare cu apă a comunei este ruptă pe o distanța de 50 de metri în punctul Enache Spătaru, tot de o alunecare de teren. Am făcut raport la ISU și așteptăm să vină comisia la fața locului să facă o evaluare a pagubelor. Situația va fi și mai gravă dacă nu se oprește ploaia”, a spus Petrică Dogaru, primarul din Dumitrești. 
 
Morții de la Dumitrești, gata să fie luați de gârla Motnăului 
 Primarul Petrică Dogaru a mai spus că gârla ce vine din satul Motnău a rupt deja gardul cimitirului și este la un pas să scoată morții din morminte. Deja până la acest moment circa 25 de metri pătrați din terenul cimitirului Bisericii Sfântul Nicolae din Bălălăi au fost cărați de apa gârlei. Dacă nu se va interveni cât de repede apa va săpa în mal și va scoate morții din mormintele aflate în spatele cimitirului. Primarul spune că deja a făcut raport la ISU Vrancea și a luat legătura cu directorul Apelor Române. „Am discutat cu domnul Pintilie de la Apele Române despre situația de la cimitirul din Dumitrești. Gârla Motnăului a săpat și a rupt deja gardul și în jur de 25 metri pătrați din cimitir. Trebuie găsite soluții că ne vom trezi cu morții scoși din morminte și cărați de apă”, a mai spus Petrică Dogaru. 
JITIA
 După publicarea în „Monitorul de Vrancea” a situației dezastruoase a Drumului Național DN2 N în punctul Vasile Noapteș la Jitia de Jos, unde s-a produs o alunecare de teren, au apărut și primele reacții. Vineri au fost trimise în zonă mai multe utilaje pentru a devia albia râului Râmnicu Sărat, pentru a face canale de drenaj a apei, dar și mai multe mașini care cărau bolovani pentru a-i pune pe drum. Din discuțiile avute de reporterul nostru cu angajații firmei care se va ocupa de repararea drumului, a reieșit faptul că muncitorii au fost trimiși de urgență acolo să repare drumul pentru că „presa a scris de rău de cum este drumul”. Unul dintre muncitori ne-a spus că vor aduce bolovani să ridice din nou drumul la cota unde a fost înainte de a începe alunecarea de teren. De asemenea vor fi făcute lucrări de drenaj a apei  de pe coasta de unde pleacă alunecarea de teren în așa fel încât să se circule în condiții normale pe drum. 
 
Unul dintre localnici, Ion Chioru, care mai astupa cu lopata găurile din drum ne-a spus că joi după amiază nici microbuzele de Râmnicu Sărat, nici autobuzele de Focșani nu au mai trecut la râpă spre Vintileasca. „Nu au mai urcat nici microbuzul nici autobuzul la Vintileasca din cauza râpei de aici de pe drum. Acum au venit oamenii ăștia de la Galați cu utilaje și s-au pus pe treabă. Poate or face șoseaua să se poate circula mai bine. Eu stau mereu cu fluierul și cu lopata aici și dirijez circulația. Am auzit că se vorbeau între ei că au primit comandă să vie aici că au dat ăștia la ziare de drum că este rău și de batjocură„, a spus Ion Chioru. 
VINTILEASCA
 Åži în comuna Vintileasca situația drumurilor afectate de alunecările de teren este la fel de gravă. Conform datelor furnizate de primarul localității, Georgel Spătaru, două drumuri comunale sunt distruse de alunecările de teren. Este vorba de drumul comunal spre După Măgură, unde pe o porțiune de 5 kilometri platforma șoselei este ruptă în mai multe locuri și pe drumul spre Tănăsari în jur de 4 kilometri cu aceeași problemă. De asemenea, în cursul zilei de vineri o alunecare de teren a blocat mai bine de jumătate din drumul ce face legătura cu satul Poiana Stoichii. Primarul a spus că a ajuns la fața locului în cazul celor două drumuri comunale o comisie mixtă, formată din reprezentanți de la Consiliul Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Prefectură și Inspectoratul General în Construcții. „Am raportat la ISU situația, au fost cei din comisie și au văzut cum stă treaba. La Poiana Stoichii alunecarea de teren s-a produs vineri după amiază și urmează să raportăm și cazul de acolo. Am intervenit pe drumul de la Tănăsari, am pus piatră joi după amiază și vineri drumul s-a rupt în același loc din nou. A stricat tot ce am muncit cu o zi înainte. Trebuie să acționăm că nu avem altă soluție„, a spus Georgel Spătaru, primarul din Vintileasca. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?