Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

TAXIMETRISTĂ trimisă de un ESCROC să-i ia banii unei bătrâne


Metoda „accidentul” continuă să facă victime în rândul vrâncenilor. I s-a întâmplat unei octogenare din Fitionești. Bătrâna a fost sunată de o persoană, care s-a dat drept nepotul său și i-a cerut suma de 2.000 lei. Escrocul a sunat apoi la o firmă de taxi și a cerut ca o mașină să ajungă la Fitionești pentru a lua banii. Taximetrista a ajuns la locul indicat, a luat banii de la bătrână, apoi și-a dat seama că ceva este în neregulă. A mers la poliție și a predat banii, apoi le-a povestit oamenilor legii cum s-a întâmplat totul. Polițiștii îi roagă pe taximetriști să fie prudenți atunci când preiau comenzi de acest gen.

    Escrocii continuă să înșele bătrâni prin metoda „accidentul”. Ei au venit totuși cu o noutate: nu mai merg ei sau apropiații lor să ridice banii de la victime, ci îi trimit pe taximetriști. I s-a întâmplat marți seara unei femei din Focșani, angajată la o firmă de taxi.
    Prima vizată de escroci a fost o bătrână de 82 de ani, din Fitionești. Ea a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat, care s-a dat drept nepotul său. Așa-zisul nepot i-a spus octogenarei că a fost implicat într-un accident rutier și că are nevoie de 2.000 de lei. Când a auzit de problema „nepotului”, bătrâna s-a speriat și a spus că va da banii ceruți. „La data de 22 aprilie a.c., ora 16.30, B. Iordana, de 82 ani, din comuna Fitionești, a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat a fi nepotul său și întrucât a fost implicat într-un accident ar avea nevoie de suma de 2000 lei”, ne-a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
    După ce a făcut rost de bani, escrocul a sunat la o firmă de taxi din Focșani și a cerut ca o mașină să meargă la Fitionești, la locuința bătrânei, pentru a lua cei 2.000 de lei. La ora 17.30, femeia care conducea taxiul a ajuns la bătrâna din Fitionești și a luat banii. „În jurul orei 17.30 o persoană de sex feminin s-a deplasat cu un taxi la locuința sa, iar bătrâna i-a înmânat suma de 2.000 lei”, a adăugat inspectorul principal Toader.
    Taximetrista a crezut că face un comision. După ce a ridicat banii, i s-a cerut să meargă la București pentru a-i duce ori să îi trimită printr-un serviciu bancar. Șoferița  și-a dat seama atunci că ceva este în neregulă și s-a dus la Poliția municipiului Focșani, unde a povestit cele întâmplate. „Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că C. Nicoleta, angajata unei societăți de taximetrie din municipiul Focșani, a fost îndrumată de persoana care a făcut comanda telefonică să se deplaseze la locuința bătrânei și să ridice suma de 2.000 lei. După ce a primit banii, aceasta trebuia să se deplaseze în municipiul București sau să-i trimită printr-un serviciu bancar, dar conducătoarea auto s-a prezentat la Poliția municipiului Focșani și a predat banii. În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate în vederea documentării întregii activități infracționale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. Acesta este cel de-al doilea caz de înșelăciune în care este implicat un taximetrist, fără ca șoferul să știe despre ce este vorba.

       Cum procedează infractorii și ce vă sfătuiesc polițiștii

    În ultima perioadă, autorii înșelăciunilor au început să apeleze la dispeceratele societăților de taximetrie sau la taximetriști independenți, cărora le solicită sub diferite pretexte să se deplaseze la domiciliile părților vătămate pentru a ridica sumele de bani cerute acestora. După reținerea contravalorii cursei și eventual a unui comision, taximetriștii expediază, la solicitarea autorilor, pe numele unor complici, prin servicii on-line, sumele de bani. Polițiștii spun că în unele situații, fiind de asemenea ghidați telefonic de autori, taximetriștii se deplasează pe raza altor localități din țară, unde se întâlnesc cu complici ai infractorilor, cărora le înmânează sumele de bani ridicate de la victime.
    Pentru ca astfel de cazuri să nu mai existe, polițiștii solicită dispeceratelor de taximetrie, dar și taximetriștilor să manifeste prudență în preluarea unor comenzi ce constau în ridicarea unor sume de bani și predarea acestora unor persoane necunoscute, întrucât există posibilitatea ca în spatele unei astfel de cereri să fie o infracțiune de înșelăciune.
    Un alt sfat se îndreaptă către victime. „În situația în care sunteți contactat de o persoană care pretinde că vă este rudă și solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelați imediat ruda respectivă (pe numărul pe care îl cunoașteți) pentru a verifica aspectele aduse la cunoștință telefonic. Nu dați curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoașteți doar prin intermediul telefonului și nu achitați niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii. Totodată, nu comunicați niciodată informații personale confidențiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, etc)”, a mai spus inspectorul principal Toader.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?