Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO:Scriitorii și bibliotecarii, oamenii care dăruiesc și se dăruiesc cărților


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a organizat ieri, la sediul central, primul eveniment din seria de manifestări culturale propuse în cadrul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, celebrând atât Ziua Națională a Bibliotecarului în România, cât și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Invitatul special a fost scriitorul Gheorghe Andrei Neagu. Evenimentele continuă astăzi, cu lansarea volumului „Scrieri din tinerețe” (opere vol. IX) al lui Duiliu Zamfirescu, în prezența nepotului scriitorului, Lascăr Zamfirescu. Prezentarea cărții va fi făcută de istoricul și criticul literar prof. univ. dr. Ioan Adam.
 În cadrul cald și intim al noului sediu al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, într-o atmosferă plină de vibrații livrești, bibliotecari și scriitori vrânceni – oamenii care dăruiesc și se dăruiesc cărților – au stat la sfat, încercând să descopere cea mai potrivită cale de a repune lectura și accesul la cultură pe primul loc în dezvoltarea spirituală a individului și societății. „Astăzi e o zi aparte, în primul rând pentru noi, bibliotecarii. Dați-ne voie să așezăm astăzi, în mijlocul comunității, bibliotecarul. Vom vorbi cu acest prilej și despre bibliotecari și despre bibliotecă, cu dumneavoastră, scriitorii. Noi suntem, într-un fel, pescari de cărți, intermediari cuminți între scriitori și cititori, iar prin proiectul lansat astăzi, «Scriitorul din bibliotecă», dorim să arătăm cititorului cum este scriitorul, ce viață are și care este laboratorul unui scriitor. Începem această zi și acest proiect cu un scriitor care e și purtător de nume de sfânt, pe care întâmplător sau nu, îl sărbătorim tot astăzi, scriitorul Gheorghe Andrei Neagu. O să mergeți prin bibliotecă, veți citi, iar utilizatorii se vor întreba cine este acest om? Este scriitorul!„, a spus Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”. 
 Primul invitat din cadrul proiectului „Scriitorul din bibliotecă” a fost scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, membru al comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău, președintele Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu” și al Cenaclului Literar „Duiliu Zamfirescu”, fondator al revistei „Oglinda Literară” și al mai multor publicații culturale, care a obținut prestigioase premii pentru creațiile sale și pentru activitatea sa de promotor al culturii. El a spus că ceea ce vrea să transmită, în primul rând, este „un strigăt de durere, de jale, vizavi de ce înseamnă astăzi interes pentru citit. Am o problemă de receptare a acestor cititori, în sensul că de câte ori îi văd în bibliotecă, sunt ori elevi al căror interes este doar bibliografia școlară obligatorie, ori sunt persoane de vârsta mea. Iar tragedia ce paște orice nație în zilele noastre e dezinteresul față de ceea ce înseamnă accesul la cultură. Fără cultură va fi o involuție a civilizației umane extrem de severă și vor plăti aspru cei ce își închipuie că o nație poate evolua fără cultură”, a spus scriitorul Gheorghe Andrei Neagu.  
El a atras atenția și asupra faptului că lectura, cartea, vine în sprijinul celui care citește, îmbogățindu-l spiritual, pregătindu-l să treacă peste experiențe pe care poate, până la un moment dat, nu le-a trăit. „Cartea ne ajută, de exemplu, să trecem peste tragediile și dramele umane pentru că atunci când am citit despre ele, deja le-am trăit o dată. Observ cu tristețe că profesorii de limba română nu prea iubesc… lectura. Se mulțumesc să facă la clasă lucruri ce sunt mai la îndemână, preferă să meargă pe cărări bătătorite în loc să stimuleze elevii să citească și altceva în afara bibliografiei școlare. Noi, scriitorii, chiar ne dorim să vină din urmă alți iubitori de carte. Iar voi, bibliotecarii, când găsiți tineri predispuși spre arta cuvântului, să ne spuneți pentru că vrem ca lucrurile să rodească și mai bine”, a mai spus Gheorghe Neagu.
 Prin proiectul „Scriitorul din bibliotecă”, Biblioteca Județeană își propune să promoveze activitatea literară a scriitorilor vrânceni și să valorifice memoria locală, aducând mai aproape de cititori, oamenii-scriitori, cărți și poveștile adevărate aflate în spatele acestora. „Prin proiectul acesta, în fiecare lună cititorii vor putea cunoaște și descoperi între rafturile bibliotecii unul sau mai mulți scriitori, care îi vor introduce într-o lume aparte, le vor face sugestii de lectură, vor da autografe, vor răspunde la întrebările acestora. Proiectul este și un prilej de deschidere a unei serii de interviuri, avându-i ca invitați pe scriitorii vrânceni, oameni de litere, care vor completa în timp real un altfel de jurnal de bibliotecă„, a detaliat Cristina Maria Olaru, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Județene.
        Diplome și un dar de suflet
 În cadrul întâlnirii de ieri, Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, împreună cu bibliotecara Claudia Hanganu, președinta Filialei Vrancea a Asociației Bibliotecilor Publice din România (ABPR), au adresat felicitări tuturor colegilor bibliotecari din Vrancea, amintind meritele și contribuția fiecăruia dintre aceștia în recunoașterea pe plan național a instituției de cultură vrâncene. „Activitatea Filialei noastre a ABPR a fost remarcată atât la nivel local cât și național. Ni s-a acordat diploma pentru cea mai activă filială din țară. Felicitări tuturor colegilor, cărora, în semn de recunoștință, le oferim câte o diplomă”, a spus Claudia Hanganu. 
 Tot ieri, Teodora Fîntînaru i-a mulțumit lui Ioan Codreanu, nepotul regretatului Leon Kalustian, pentru darul de suflet pe care l-a făcut bibliotecii cu ocazia acestei zile speciale. „Este vorba de o icoană, icoana Fericitului Ieronim, pictată la Mănăstirea Antim. Acesta este patronul și ocrotitorul bibliotecarilor din toată lumea, iar icoana ne-a fost dăruită de domnul Codreanu special în această zi, motiv pentru care îi mulțumim”, a subliniat Teodora Fîntînaru. 
        Astăzi, lansarea volumului „Scrieri din tinerețe”
 Evenimentele prilejuite de Săptămâna Națională a Bibliotecarilor continuă astăzi, cu lansarea volumului „Scrieri din tinerețe” (opere vol.IX) al lui Duiliu Zamfirescu, ce va avea loc tot la sediul central al instituției, de la ora 11.30. Invitatul special al zilei este istoricul și criticul literar profesor universitar doctor Ioan Adam, cel care a îngrijit, prefațat și adnotat ediția. Acest volum a apărut cu sprijinul Bibliotecii Județene Vrancea și al Asociației Cărți Deschise, la Editura Bibliotheca Târgoviște, 2013, în colecția Critică și istorie literară. Profesorul doctor Ioan Adam va prezenta volumul Duiliu Zamfirescu – Scrieri de tinerețe, al IX-lea volum din seria Opere, în prezența nepotului scriitorului, Lascăr Zamfirescu. 
 Ziua de mâine va fi dedicată de bibliotecari tuturor actualilor și potențialilor săi cititori, prin organizarea Zilei Porților Deschise. Astfel, oricine dorește poate vizita toate secțiile instituției de cultură, poate obține informații cu privire la serviciile oferite de bibliotecari și se poate înscrie la bibliotecă. Cu acest prilej, vizitatorii vor putea vizita interesante expoziții de documente, carte și imagini și vor avea prilejul să vadă și o serie de documente tematice. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?