Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Paralizia de la AVC ar putea fi considerată handicap


Vrâncenii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC), care s-au soldat cu paralizii definitive ale membrelor și care nu se mai pot îngriji singuri, ar putea fi încadrați în grad de handicap, astfel încât să beneficieze de indemnizație. Acest proiect este pe masa de lucru a Ministerului Muncii, iar Rovana Plumb, ministrul Muncii, a declarat, pentru Mediafax, că AVC va fi reintrodus pe lista tipurilor de handicap. „Am discutat cu ministrul Sănătătii, Niculae Bănicioiu, iar accidentul vascular cerebral se va reintroduce pe lista privind handicapul. Acest lucru se va concretiza prin ordin comun al ministrului Muncii și ministrului Sănătătii, în maximum două săptămîni. Urmează să stabilim clar și în care grupă de handicap se va înscrie”, a declarat Plumb. În felul acesta, se încearcă repararea nedreptății care li s-a făcut celor afectați de AVC, în urmă cu 7 ani, când această afecțiune, care poate transforma omul într-o legumă, a fost scoasă din lista bolilor precizate în criteriile de încadrare în grad de handicap.
    Iulian Bulat, directorul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea a precizat, însă, că nici înainte de cei 7 ani, AVC-ul nu era considerat handicap, ci sechelele acestuia. „De exemplu, hemiplagia (semipareza -n.r.) nu se încadra, ci doar parapareza, adică paralizia tuturor membrelor, cu alte cuvinte omul care era imobilizat la pat. Atunci, acești oameni puteau fi încadrați în diferite grade de handicap, legea permitea acest lucru. În funcție de caz, încadrarea se făcea pe perioade determinate sau nedeterminate, pentru că de exemplu, la anumite vârste cei ce au suferit un AVC se pot recupera. Dar în general, suferă AVC -uri persoanele vârstnice și într-adevăr, vin la noi în speranța că vor putea obține un ajutor. După anul 2007 s-au introdus totuși în criterii demențele care sunt tot sechele ale AVC. Vom vedea ce va fi în perioada următoare”, a declarat Iulian Bulat. 
    Potrivit studiilor, România ocupă unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce privește incidența bolilor vasculare cerebrale și vârsta la care apar aceste suferințe a scăzut în ultimii ani. În plus, în România este, în continuare, dificil accesul în centre de urgență neurovasculare celor care au suferit un accident vascular cerebral. Incidența acestei maladii este de 200 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, față de 100 la suta de mii de locuitori cât este media europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?