Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Obținerea adeverințelor de vechime, sporuri și grupă de muncă: MISIUNE IMPOSIBILĂ!


Un cetățean de 62 de ani, din Focșani, care și-a depus dosarul în vederea pensionării, spune că acesta i-a fost respins pentru că, potrivit actelor aflate în el, nu întrunește condițiile de vârstă, deși susține că a lucrat zeci de ani în grupa I de muncă. Sătul să tot bată fără folos pe la ușile foștilor angajatori sau pe la arhive, omul este convins că cea care trebuie să umble după adeverințe care să-i ateste lui anii munciți în grupa I este Casa Județeană de Pensii (CJP). Directorul instituției, Adrian Juravle, informează însă că CJP nu are, potrivit legii, nicio atribuție în acest sens, ci doar să stabilească drepturile de pensie respectând documentele depuse de oameni la dosar. Din păcate, foarte mulți foști angajați care au lucrat zeci de ani în fabricile din fosta zonă industrială a Focșaniului sau pe la alte societăți dispărute acum, nu reușesc să intre în posesia unor adeverințe în baza cărora ar putea obține ani în plus la vechime, pensii mai mari sau recalcularea acestora, pentru că actele respectivelor unități nu au fost preluate de vreo arhivă. Legea obligă angajatorii să elibereze adeverințele necesare oamenilor, refuzul constituind contravenție. De prea multe ori însă, persoanele care doresc pensionarea se lovesc de acest refuz, prea puțini vârstnici dovedind că îi mai țin nervii, punga și timpul să îi dea în judecată.

    Victor Pancă, de 62 de ani, din Focșani, spune că s-a săturat să tot facă drumuri pe la foștii angajatori (dintre care unii nu mai sunt), pe la arhive sau pe la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea, ca să obțină adeverințele care să ateste că a lucrat în grupa I de muncă. Omul zice că acestea îi sunt absolut necesare ca să se pensioneze, ținând cont că în prezent nu are serviciu și drept urmare, nici venituri de vreun fel. „Toată viața mea am lucrat în grupa I de muncă și ar trebui să beneficiez de reducerea vârstei de pensionare. Când m-am dus la Casa de Pensii și mi-am depus dosarul, am primit răspuns că nu mă pot pensiona pentru că îmi mai trebuie un an și șase luni până când îndeplinesc vârsta necesară, care mi-au spus că este de 63 de ani și 6 luni și eu n-am decât 62. Mi-au trimis decizie de respingere de acordare a pensiei și m-au trimis să aduc adeverințe”, a spus omul.
    De profesie inginer, a povestit că a lucrat o viață întreagă ca și rectificator și ascuțitor, lucru atestat și de carnetul de muncă în care, însă, nu este trecută și grupa I. Oricum, a încercat să obțină respectivele adeverințe atât de la fostul ISEH, cât și de pe la alți angajatori. De asemenea, povestește că a fost și pe la arhive pentru că unele societăți au dispărut, însă nu a avut niciun succes. „Nu am reușit să obțin nicio adeverință. La arhive mi-au spus că nu mai au documentele, și ce mă doare pe mine este că nici de la Matrițe (fostul ISEH) nu mi-au dat grupa. Eu cunosc legile și știu foarte bine că meseria de rectificator este în grupa I, conform Ordinului nr. 50 și Ordinului nr. 100. Eu acolo mi-am dat interesul, am și invenții acolo pentru care nu am primit nimic. Și nu doar mie nu îmi dau grupa I, ci la toți rectificatorii care am fost acolo. Aș vrea să lansez un apel să ne întâlnim cu toții și să facem demersuri împreună să ne obținem dreptul!”, a mai spus Victor Pancă.    
    Cu o sacoșă plină de documente personale, de diplome obținute pe la diferite concursuri tehnice și de inventică din perioada comunistă, și de alte acte, omul a venit să-și spună păsul la sediul redacției noastre, convins că este nedreptățit și că, de fapt, cei de la CJP Vrancea trebuie să facă rost de adeverințele care să dovedească grupa I în care zice că a lucrat. „Casa de Pensii trebuie să caute, nu eu! Doar eu am depus cartea de muncă la ei, și în ea scrie foarte clar ce am lucrat și unde. Dacă nu scrie și grupa nu e vina mea, mai ales că meseria de rectificator a fost încadrată de lege întotdeauna în grupa I”, susține Victor Pancă.
    Potrivit documentelor eliberate de Casa de Pensii, omul are o vechime în muncă de 32 de ani, 6 luni și 13 zile în România, și 4 ani, 4 luni și 29 de zile în Italia. „Toți anii ăștia, cu excepția celor cinci în care a făcut facultatea, i-am lucrat în grupa I. Casa de Pensii trebuie să caute! Că dacă-mi socoteau anii munciți în grupa I, nu îmi mai trebuiau acum un an și șase luni! Acum, nimeni nu mă mai angajează și nici la pensie nu pot să ies, deși am muncit toată viața! Ce fac eu până la pensie?!”, se întreabă, revoltat, bărbatul.

     „Noi nu avem în atribuții procurarea adeverințelor de vechime și grupă”

    Contactat de reporterii noștri, Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea a explicat că instituția nu are, conform legii, nicio atribuție în sensul completării dosarului solicitantului de pensie cu adeverințe care să-i ateste acestuia sporurile obținute, vechimea sau grupa în care a muncit. 
„Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și a Normelor sale de aplicare, Casa de Pensii nu are altă obligație decât de a respecta documentele depuse de solicitant, la dosar. Domnul Victor Pancă a venit de multe ori la noi și i-am explicat că poate să depună la dosar adeverințe pe care trebuie să le obțină el personal de la foștii angajatori. I-a fost trimisă o decizie de respingere a pensionării pentru limită de vârstă pentru că, potrivit legislației în vigoare și a actelor sale din doar, nu întrunește condiția de vârstă. El a făcut contestație care va fi rezolvată de Comisia centrală de contestații de la București. Știm că este foarte dificil de scos adeverințe de la foștii angajatori, unii nu mai există, dar noi nu avem cum să facem altfel decât să stabilim drepturile de pensie pe baza documentelor pe care omul le depune la dosar. Dacă angajatorii refuză să le elibereze oamenilor adeverințele, pot fi acționați în judecată. În ce ne privește, nu putem decât să reevaluăm dosarul domnului oricând va aduce adeverințe care ar putea să-i schimbe situația”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

      Acte necesare stabilirii drepturilor de pensie

    Potrivit HG nr. 257/2011 de aprobare a Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, actele pe care solicitantul de pensie trebuie să le depună la dosar sunt, după caz, pentru pensia pentru limită de vârstă, anticipată și anticipată parțială: cerere pentru înscrierea la pensie; carnetul de muncă (original și copie); carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată; actele de stare civilã ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);livretul militar (original și copie); diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi; dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate; adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original); adeverința privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original); procura specială, pentru mandatar (original și copie); acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare; dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original); adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original); alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

        Angajatorii, obligați de lege să elibereze adeverințele

    Potrivit art.8 din HG nr. 500/2011, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia: copii ale documentelor existente în dosarul personal; copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa și/sau un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. „Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul. În măsura în care, din motive obiective, angajatorul se afla în imposibilitatea de a elibera documentele prevăzute, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul își desfășoară activitatea eliberarea unei adeverințe din care să rezulte elementele conținute în registru, astfel cum a fost întocmit și transmis de către angajator. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”, se precizează în actul normativ amintit.
    Refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele solicitate de salariat ori fostul salariat constituie contravenții și se sancționează cu amendă. Oamenii se pot adresa instanțelor de judecată, în cazul în care li se încalcă acest drept.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?