Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Laptele consumat zilnic poate preveni artrita


Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu conținut redus de grăsimi prezintă un risc mai scăzut de artrită, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, însă acest efect a fost constatat numai în cazul femeilor. În același timp, consumul zilnic de brânză agrava această problemă, iar iaurtul nu avea niciun efect, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, informează dailymail.co.uk.
Osteoartrita este o boală degenerativă, care provoacă inflamarea dureroasă a articulațiilor mâinilor, șoldurilor și genunchilor. „Consumul de lapte joacă un rol important în sănătatea oaselor. Studiul nostru este cel mai amplu de până acum care cercetează impactul consumului de lactate asupra evoluției osteoartritei la nivelul genunchilor”, a declarat Bing Lu, coordonatorul studiului, de la Brigham & Women’s Hospital din Boston.
Osteoartrita, cea mai frecventă afecțiune articulară, este mai des întâlnită în cazul femeilor decât al bărbaților și peste un milion de adulți sunt nevoiți să meargă la medic în fiecare an din cauza acestei boli. Atunci când doctorii evaluează severitatea osteoartritei, aceștia utilizează imagistica prin rezonanță magnetică pentru a măsura spațiul existent între articulații. Îngustarea spațiului dintre articulații indică subțierea cartilajului, fapt care agravează osteoartrita.
La începutul experimentului, au fost strânse informații despre dieta participanților, iar spațiul dintre încheieturile acestora a fost măsurat cu tehnicile specifice, se arată în studiul publicat în revista Arthritis Care & Research. La experiment au participat 888 de bărbați și 1.260 de femei cu artitră a genunchiului, care au mers la controale periodice într-un interval de până la patru ani.
Pentru femeile care au consumat 240 de mililitri de lapte pe zi, gradul de deteriorare a încheieturilor a fost mai redus. Astfel, pentru femeile care nu au băut deloc lapte, spațiul între încheieturi era, în medie, de 0,38 milimetri, iar pentru cele care au băut cel puțin șapte pahare de lapte pe săptămână, acesta a fost semnificativ mai redus, de, în medie, 0,26 milimetri.
Rezultatele au rămas aceleași și după luarea în calcul a severității bolii, a indicelui de masă corporală și a obiceiurilor alimentare. În cazul bărbaților, consumul de lapte a îmbunătățit sănătatea articulară a genunchilor doar dacă s-a făcut în cantități considerabile. „Descoperirea noastră arată că, pentru femeile care beau frecvent lapte, evoluția osteoartritei este mai redusă”, a precizat Bing Lu. Acesta a mai spus că nu se știe exact de ce laptele are rezultate mai bune în cazul femeilor, însă a adăugat că acest fenomen ar putea avea legătură cu creșterea nivelului de calciu și cu faptul că acest aliment, ca parte a unei diete sănătoase, contribuie la combaterea obezității.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?