Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Prima vizită la stomatolog


Prima vizită a copilului la cabinetul stomatologic trebuie să se facă nu mai târziu de vârsta de 2 ani și 6 luni. Aceasta este vârsta la care se termină de regulă erupția dinților de lapte ( acum copilul are 20 de dinți ).
Noi considerăm că prima vizită a copilului la cabinet trebuie să fie distractivă, educativă și mai ales, să creeze o impresie pozitivă. Ulterior, un control la fiecare 6 luni îl va familiariza cu medicul, cu atmosfera, câștigându-i încrederea. În plus, vizita la stomatolog îl obișnuiește pe copil cu zgomotul specific al aparaturii noastre și cu ambianța dintr-un cabinet. Părintele trebuie să fie alături de copil pe parcursul primelor vizite. Apoi, ar fi bine să-l obișnuim să rămână singur cu noi în cabinet. Veți învăța împreună cu copilul cum să vă îngrijiți cât mai bine dantura. Vă vom furniza informații precum ce anume cauzează cariile, ce puteți face pentru a le preveni. Fără carii, micuțul dumneavoastră va avea poftă de mâncare, un somn liniștit, iar dinții definitivi vor fi albi și sănătoși.
Este important să menținem în primul rând sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților. Dinții de lapte sau dinții primari sunt importanți pentru:
–    o mestecare și hrănire adecvate;
–    ofera spațiul dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă;
–    permit dezvoltarea normală a oaselor și mușchilor maxilarului.
–    dinții de lapte influențează dezvoltarea vorbirii și participă la formarea unei prezențe agreabile.
Este greșit să îi spunem copilului: „haide să mergem la dentist acum, câtă vreme caria este mică și nu ai nevoie de injecție!” Va fi greu să îi explicați ulterior că aceasta procedură este inofensivă, atunci când va avea nevoie. Dar puteți spune: „Dacă ești cuminte, doctorul îți va face o injecție, ca să nu simți nimic”. Astfel, o procedură obligatorie, dar pe care este cel mai probabil ca cel mic să o refuze, ca o injecție, va fi acceptată mai ușor dacă este prezentată sub forma unei recompense. Atunci când nu este cuminte, nu amenințați copilul cu mersul la medic. Va percepe acest lucru drept pedeapsă, îi va fi teamă de medic și nu veți mai obține niciodată cooperarea lui cu personalul medical, atunci când este într-adevăr nevoie.

                                                                                                   Medic stomatolog
                                                                                                  Dr. Alexandra Rîcu

Dacă aveți întrebări pentru medicii de la Hyperclinica Dent Excel, situată în Focșani, strada Constituției, nr. 36, le puteți trimite pe mail:  redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Bucegi nr. 21.           

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?