Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VERIFICĂRI la ţăranii care au ferme agricole de semisubzistenţă


Doar șapte dosare au fost declarate neeligibile din cele depuse de fermierii vrânceni care sunt în anul IV la măsura 141, „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență”. Până acum au fost depuse dosare de către 276 de fermieri din cei aproximativ 600 de agricultori vrânceni care au trecut de anul trei la implementarea acestei măsuri, iar specialiștii de la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit au estimat că numărul nu va crește foarte mult până la sfârșitul lunii mai, când este termenul limită pentru depunerea cererilor. Situația verificărilor cererilor depuse de acești fermieri a fost discutată la o ședință organizată la Prefectura Vrancea, unde au participat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate.
    Verificările în teren la exploatațiile fermierilor sunt efectuate de specialiștii din cadrul Compartimentul de Dezvoltare Rurală de la Direcția Agricolă. Au fost formate două echipe de inspectori care merg la fermieri pentru a verifica dacă gospodăriile agricole ale acestora s-au dezvoltat în perioada implementării măsurii 141, respectiv dacă a fost realizată o creștere a gospodăriilor agricole conform planului asumat la semnarea contractului prin care primeau cei 1.500 euro anual, timp de cinci ani. Fiind vorba de al patrulea an de implementare, fermierii care nu îndeplinesc toate condițiile nu riscă vreo penalitate, doar că nu vor încasa cei 1.500 euro. „Este personal suficient pentru a verifica toate dosarele depuse de fermierii care beneficiază de sprijinul acordat prin măsura 141”, a precizat subprefectul Cristi Misăilă.
    La nivelul Vrancei au fost peste două mii de fermieri care au depus proiecte pentru măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență”, cu o valoare totală de 15,7 milioane euro. Prin măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi- subzistență, fermierii pot primi, timp de cinci ani, câte 1.500 euro anual de la Uniunea Europeană. În prima etapă, după trei ani de la semnarea contractului, se verifică dacă sunt respectate condițiile minime de acordare a sprijinului, respectiv dacă au fost îndeplinite criteriile la care fermierul s-a angajat când a solicitat fondurile. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, este suspendată plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite. Ulterior, în anii IV și V, banii sunt acordați doar dacă fermierii îndeplinesc toate condițiile prevăzute în contractul de finanțare, respectiv este înregistrată o creștere a exploatației agricole conform criteriilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?