Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Sfaturi de primăvară pentru întărirea sistemului imunitar


   Primăvara a venit, cel puțin din punct de vedere calendaristic, iar specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea avertizează că după o lungă iarnă, sistemul imunitar poate fi serios afectat. Din acest motiv, organismul uman este predispus la diferite afecțiuni. Dacă unele boli pot avea formă ușoară, altele, cum ar fi pneumonia sau gripa, pot cauza decesul. De altfel, de la începutul lunii martie, peste 30 de persoane s-au îmbolnăvit de gripă, iar alte două mii de viroze și pneumonii.
   Pentru a preveni afecțiunile de sezon, specialiștii din cadrul DSP au o serie de recomandări pentru întărirea sistemului imunitar. Ei spun că pe perioada primăverii este foarte important ca mesele zilnice să conțină legume și fructe, pentru aportul de vitamine, iar în prepararea mâncării sunt indicate condimentele și ierburile aromate. „După câteva luni de iarnă, venirea primăverii este un prilej bun pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales că acesta este serios afectat în anotimpul rece. Drept urmare, alimentația zilnică are nevoie de multe vitamine și nutrienți. Sunt recomandate alimentele bogate în vitaminele A, C, D, E, seleniu, zinc, omega-3, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, carne proaspătă. Trebuie evitate alimentele procesate, alimentele prăjite, sucurile din comerț, produsele de patiserie sau produsele cu adaos de îndulcitori și zaharuri rafinate. Atunci când se gătește, sunt recomandate să se folosează ceapa, usturoiul, piperul și alte condimente, deoarece întăresc sistemul imunitar. În plus, acum au apărut pe piață urzicile, spanacul, salata verde, iar toate acestea sunt foarte importante pentru întărirea sistemului imunitar”, spun specialiștii DSP. 
   Potrivit acestora, pe perioada primăverii, hidratarea este foarte importantă, dar și efortul fizic. „Sunt recomandate ceaiurile, simple sau îndulcite, apa, aproximativ 2 litri pe zi. De asemenea, efortul fizic îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar și ajută la calitatea somnului, ceea ce contribuie, din nou, la buna funcționare a acestuia”, mai spun specialiștii DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?