Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Nu ignoraţi problemele rinichilor! Mergeţi la doctor


   Mai mulți pacienți, internați în Spitalul Județean de Urgență Focșani, au aflat care sunt factorii de risc în ceea ce privește apariția afecțiunilor renale. Ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, centrul de Dializă IHS Focșani a organizat o acțiune de informare și conștientizare a vrâncenilor cu privire la factorii de risc ai bolii cronice de rinichi și modalitățile de depistare și intervenție.
   Mai multe cadre medicale din cadrul Centrului de Dializă Focșani au distribuit pliante informative și le-au explicat pacienților internați în mai multe secții din Spitalul Județean de Urgență Focșani, despre pericolul bolilor care afectează rinichii. Medicii au fost prin Secțiile de Nefrologie, Interne, Cardiologie și Diabet Zaharat, unde au stat de vorbă cu pacienții, dar și cu aparținătorii acestora. „Împreună cu colegele din cadrul Compartimentului de Nefrologie am distribuit pliante, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, despre boala cronică de rinichi și factorii de risc. Au fost distribuite pliante și s-a discutat cu pacienții care erau internați în Secțiile de Nefrologie, Interne, Cardiologie și Diabet Zaharat despre acest aspect. Am ales acești pacienți deoarece hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dar și alte afecțiuni ce țin de specialitatea Interne reprezintă factori de risc pentru bolile de rinichi. În total, au fost distribuite 150 de pliante”, ne-a precizat Gina Dumbravă, reprezentanta Centrului de Dializă IHS Focșani. Aseară, au fost distribuite pliante și în Promenada Mall.
   Prin intermediul acestei acțiuni, s-a dorit să se tragă un semnal de alarmă referitor a incidența crescută a acestor afecțiuni. În Vrancea, aproximativ 200 de  persoane suferă de boli cronice de rinichi, ale căror vieți depind de aparatele de dializă.

Boala cronică de rinichi nu se tratează 
 
   La nivel național, se apreciază că ar exista aproximativ două milioane de persoane cu boală cronică renală, dar doar 2% dintre acestea sunt diagnosticate și se află în evidența și îngrijirea unităților medicale. Însă, o mare parte din aceste persoane nu știu că suferă de o afecțiune renală, deoarece boala debutează fără simptome. „Nu de puține ori, pacienții nou intrați în dializă afirmă că nu au știut că suferă de o boală de rinichi. În realitate, boala era prezentă și evolua fără  simptome de ani sau chiar zeci de ani. Pentru a evita aceaste situație, sau măcar pentru a întârzia evoluția bolii cât mai mult posibil, este necesar ca aceasta să fie descoperită într-un stadiu precoce. Ideal ar fi chiar în momentul debutului. Dar, din păcate, boala cronică de rinichi este una dintre afecțiunile încă subdiagnosticate datorită evoluției sale lente și «silențioase», ajungându-se, astfel, într-un stadiu foarte înaintat al bolii renale”, explică specialiști IHS prin intermediul unui comunicat de presă. 
   Medicii specialiști spun că bolile de rinichi nu pot fi vindecate, însă diagnosticarea lor în stadiu incipient încetinește evoluția. Din acest motiv, este indicat să vă prezentați din timp la medic. „Boala cronică de rinichi nu poate fi vindecată, dar luarea anumitor măsuri în stadiul incipient al bolii poate încetini evoluția acesteia și poate reduce la minimum riscurile complicațiilor la care sunt predispuse persoanele a căror funcție renală este afectată. Odată instalată și diagnosticată boala renală, conduita de tratament trebuie urmată cu și mai mare atenție și strictețe, mai ales că pot apărea și alte manifestări care trebuie tratate. De aceea, din acest moment, medicul de familie va trebui să colaboreze îndeaproape cu medicul nefrolog și, în funcție de boala de bază, cu medicul cardiolog și/sau medicul diabetolog. Din momentul în care examenele de laborator arată că funcția renală este afectată, de exemplu creatinina din sânge începe să depășească valorile normale, îngrijirea bolii de rinichi cade în sarcina medicului de specialitate, nefrolog. De obicei, îngrijirea se poate efectua ambulator, prin cabinetele de nefrologie, internarea în spital fiind necesară doar în caz de complicații sau pentru unele investigații care necesită obligatoriu spitalizarea”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?