Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Biserica de 300 de ani de la Bordeşti s-ar putea redeschide pentru credincioşi


    Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei va sluji pe data de 15 august, de Sfânta Marie, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Bordești, ctitorită între anii1698-1699 de căpitanul Mănăilă, dregător al lui Constantin Brâncoveanu. De altfel, pe data de 15 august 2014, se împlinesc 300 ani de la martiriul lui Brâncoveanu, anul acesta fiind declarat „Anul Brâncoveanu”.
    Tocmai de aceea, Consiliul Județean Vrancea și Protoieria I Focșani căută soluții pentru ca la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bordești să se oficieze slujbe cel puțin o dată pe lună. Demersurile sunt legitime, deoarece biserica are o valoare de patrimoniu unică, monumentul ieșind în evidență atât prin arhitectura brâncovenească, dar și prin pictura în frescă de pe pereții interiori, care poartă semnătura renumitului Pârvu Mutu.
    Degradarea bisericii, determinată de cutremure și alunecări de teren, face ca biserica să fie părăsită definitiv în anul 1911. Mai apoi, biserica este declarată monument istoric prin decret regal, la 10 martie 1915, ca urmare a recomandărilor reprezentanților Comisiei Monumentelor Istorice. Începând cu anul 1994, biserica brâncoveneasca din Bordești a fost integrată într-un proiect de reabilitare care a durat 16 ani. Data de 15 august ar putea însemna, așadar, redeschiderea unei valoroase biserici monument istoric din județul Vrancea.
Acesta nu este singurul demers comun pe care Consiliul Județean Vrancea și Episcopia Buzăului și Vrancei l-au făcut în ultimul timp.
    Pe data de 6 august 2013, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a avut loc la Casa Armatei un dineu caritabil în urma căruia s-au strâns bani pentru reconstrucția chiliilor arse într-un incendiu care a avut loc la Mănăstirea Vărzărești, un alt monument istoric valoros din județul Vrancea. Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a mulțumit președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul acordat pentru refacerea chiliilor de la Mănăstirea Vărzărești care au ars într-un incendiu în noaptea de 22/23 iulie 2013.
    Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei arată în mesajul său de mulțumire că Mănăstirea Vărzărești este un așezământ monahal important, dar foarte modest din punct de vedere material-mai ales în vremurile de acum, monahiile de aici reușind cu dificultate să-și dobândească cele de trebuință; cu atât mai greu, ba chiar imposibil, le-ar fi să izbutească singure a ieși din necazul ce s-a abătut asupra lor, fără sprijinul atâtor binefăcători care nu au întârziat să-și arate compasiunea față de ele. „În acest context se înscrie și lăudabila inițiativă a domniei voastre privind organizarea, la Casa Armatei din Focșani, în data de 6 august 2013, de praznicul Schimbării la Față a Domnului, a dineului care a prilejuit colecta pentru ajutorarea maicilor de la Mănăstirea Vărzărești. Ca Întâi Stătător al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, vă felicităm și vă mulțumim călduros pentru gestul de bunăvoință manifestat, care arată că, mai ales la vreme de necaz, trebuie să fim uniți și alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru. Aceleași mulțumiri le adresăm și tuturor celorlalți donatori care și-au manifestat dragostea creștină prin ajutorarea maicilor de la mănăstirea Vărzărești, cu încredințarea că Milostivul Dumnezeu va răsplăti fiecăruia toată fapta cea bună, cu sănătate, împliniri, spor în lucrarea de zi cu zi și bucurii sufletești”, se arată în mesajul de mulțumire al Înalt Prea Sfinției Sale, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?