Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Fermierii pot depune cereri pentru subvenţiile europene


    Fermierii vrânceni au început, săptămâna trecută, depunerea cererilor pentru subvențiile pe suprafață aferente anului 2014. Cererile trebuie depuse până la 15 mai inclusiv la sediul APIA. După această dată, până la 9 iunie, se aplică penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Sumele alocate pentru plățile pe suprafață sunt de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar. Pentru ca acțiunea să se deruleze cât mai rapid, iar fermierii să știe cum să completeze cererile, în localitățile județului are loc o campanie de informare organizată de Camera Agricolă și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
    Săptămâna trecută, asemenea seminarii au avut loc în Cârligele, Golești, Vizantea – Livezi, Vidra, Cotești, Vârteșcoiu și Broșteni, iar săptămîna viitoare vor avea loc seminarii în comunele Reghiu, Andreaiașu de jos, Biliești, Suraia, Răstoaca, Vulturu. Fermierii sunt informați despre modul în care trebuie completate cererile pentru subvenții, condițiile de eligibilitate, tipurile de controale dar și pachetele financiare care pot fi accesate. De asemenea, întâlnirile sunt un prilej pentru specialiștii Camerei Agricole de a oferi informații și despre  „Ecocondiționalitate – Norme de aplicare în exploatațiile agricole”, „Adaptarea la schimbările climaterice”, „Codul Bunelor practici agricole în fermele mari și mici”, „Program de acțiune pentru protecția apelor  împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole”, „Energii regenerabile” și „PNDR 2014 – 2020”.
    Se va acorda subvenția pe suprafață pentru exploatațiile agricole cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare.
    Schemele de plată pentru 2014 sunt pentru zahăr, pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană și plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. Potrivit APIA, vor continua, pe segmentul de dezvoltare rurală, angajamentele aflate în desfășurare, iar pentru cele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană.
    Este vorba de măsura 211 – Plăți compensatorii pentru zonele montane defavorizate, măsura 212 – Plăți compensatorii pentru zonele specific și semnificativ defavorizate din punct de vedere natural și măsura 214 – Plăți de Agro-mediu, cu precizarea că aici pot fi combinate pe parcelă mai multe pachete. În total sunt 7 pachete, respectiv Pachetul 1 (P1) – Pajiști cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiționale; Pachetul 3 (P3) – Pajiști importante pentru păsări; Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi; Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică; Pachetul 6 (P6) – Pajiști importante pentru fluturi; Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu. Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5, însă nu și P4 cu P7.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?