Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Copiii și urgențele au prioritate la dispozitivele medicale


    Copiii și urgențele medicale au prioritate la obținerea unui dispozitiv medical. În urma întrunirii Consiliului de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, s-au stabilit criteriile de prioritate pentru obținerea unui dispozitiv medical. Astfel, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții instituției, prioritate vor avea urgențele medicale și copiii. De asemenea, prioritate au:
a) cererile pentru aparat de administrare continuă cu oxigen;
b) cererile de protezare a stomiilor și cereri pentru cazuri de incontinență urinară;
c) solicitările pentru orice tip de dispozitive medicale pentru copii;
d) cererile pentru laringofoane, canulă traheală;
e) cererile pentru alte dispozitive medicale (cristalin artificial, proteză auditivă etc.)
În prezent, aproximativ 400 de vrânceni se află pe listele de așteptare ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru obținerea unei proteze medicale, cele mai multe solicitări fiind pentru proteze auditive. Pe parcursul anului trecut au fost aprobate aproximativ 4 mii de decizii, bugetul alocat fiind de 2,5 milioane de lei, cu 50% mai mare față de 2012.

Cum se poate obține o proteză medicală

    Cei care au nevoie de proteză medicală, iar cheltuielile să fie suportate din bugetul CAS Vrancea, trebuie să fie în primul rând asigurați. Potrivit legii, pentru a putea obține un dispozitiv medical, pacientul sau unul dintre membrii familiei (părinți, soț/soție, fiu/fiică), o persoană împuternicită sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere însoțită de o serie de documente, la sediul CAS. Acestea pot fi trimise și prin poștă. Documentele necesare pentru obținerea aprobării unui dispozitiv medical sunt: prescripție medicală eliberată de un medic de specialitate, în care să fie specificată denumirea și tipul dispozitivului medical, dar și faptul că deficiența fizică sau funcțională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv; o audiogramă (tonală și vocală) pentru proteza auditivă; o biometrie pentru cristaline, adeverința de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal. Pentru persoanele coasigurate este nevoie de: copie xerox după certificatul de naștere (pentru copii); adeverință de elev/student; copie xerox după certificatul de căsătorie; adeverința de la circumscripția financiară din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă.
    Reprezentanții CAS atrag atenția că prescripțiile medicale își pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la sediul instituției în termen de 30 de zile de la data emiterii. După ce aceste documente au fost depuse, CAS este obligată, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare, să ia o hotărâre privind acceptarea sau respingerea cererii. Respingerea cererii se face în scris și motivat, cu indicarea temeiului legal. Decizia  pentru aprobarea procurării dispozitivului medical este trimisă prin poștă cu confirmare de primire la domiciliul asiguratului, însoțită de lista furnizorilor care sunt în relație contractuală cu CAS Vrancea, pentru ca pacientul să își poată alege furnizorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?