Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

CUP vrea să vândă apă în comunele fără fântâni


    Tariful la apă rece nu a fost modificat în ultimii patru ani, spun reprezentanții Companiei de Utilități Publice Focșani. Un metru cub de apă rece costă 2,8 lei, preț care situează compania din Focșani pe locul 30 la nivel național. La gunoiul menajer, tariful de la Focșani este de 66,77 lei/metru cub și a fost aprobat în iulie 2013, iar factura este calculată în baza unor indici de acum 14 ani. Conducerea CUP Focșani spune însă că provocarea pentru următorii ani este găsirea unor soluții pentru creșterea veniturilor deoarece consumul de apă s-a redus în municipiu. În aceste condiții, CUP vrea să după apă rece până în comunele din sudul județului, unde sunt probleme cu sursele de apă potabilă.

    Tariful la apă rece nu a fost modificat în ultimii patru ani și situează compania din Focșani pe locul 30 la nivel național, spune directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu (FOTO). Un metru cub de apă rece costă 2,8 lei, fiind stabilit de consultanți înainte de derularea proiectelor de modernizare cu fonduri europene a companiei. Acest tarif nu a fost modificat în ultimii ani, nici măcar cu rata inflației anuale. La acest moment, CUP folosește două tarife, pentru mediul urban și pentru mediul rural, după preluarea serviciului similar de la Consiliul Județean. Dacă în ceea ce privește tariful la apă rece din orașe nu va fi nicio modificare, tariful din mediul rural urmează să fie actualizat, spune directorul Vasilescu. „Vor fi analizate costurile și apoi vom vedea”, a afirmat directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.
    Directorul companiei a explicat că, în ultimii ani, prin proiectele derulate cu fonduri europene, a fost înlocuită rețeaua de distribuție pe o lungime de circa 400 kilometri, ceea ce a redus la minim pierderile tehnologice. Totodată, acesta a asigurat că pierderile nu se regăsesc în facturile plătite de cetățeni, fiind asumate de CUP.
    Provocările sunt pentru următorii ani deoarece la nivelul Focșaniului s-a redus consumul de apă, ceea ce a determinat compania să găsească soluții alternative pentru creșterea veniturilor. În acest context, CUP ar putea asigura apa potabilă către alte localități, fiind vizate în special comunele din sudul județului, unde sursele de apă nu sunt corespunzătoare normelor sanitare. „Deja am dus apă de la Focșani la Golești deoarece acolo aveau un puț, la o sută de metri, care nu avea apă bună, avea fier„, a explicat directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.

Cum este calculată factura la gunoi

    La gunoiul menajer, tariful de la Focșani este de 66,77 lei/metru cub și a fost aprobat în iulie 2013. Cantitatea de gunoi este însă facturată în baza unor indici de acum 14 ani. Directorul CUP Salubritate, Viorel Profiroiu, a spus că a fost păstrată acceași normă pentru a evita creșterea facturilor și crearea unor probleme de natură socială pentru locuitorii Focșaniului. În plus, CUP Salubritate a reușit și investiții din fonduri proprii prin care a evitat ca municipalitatea focșăneană să fie sancționată cu 100 mii euro anual. Este vorba de stația de sortare a gunoiului menajer de la Golești. Prin această investiție realizată după un proiect propriu se reușește sortarea a 15% din gunoiul menajer, fiind respectate condițiile europene de mediu.
    Tariful la CUP Salubritate este calculat în două moduri. În cazul celor care locuiesc la bloc se aplică un indice de 0,1087 metri cubi/persoană/lună iar pentru gunoiul produs în gospodăriile individuale în urma întreținerilor curților și a grădinilor se aplică un indice de 0,0004 metri cubi/metru pătrat/lună. Acest indice a fost stabilit în anul 2000 și nu a fost modificat până în prezent, cu toate că din evidențele societății rezultă o creștere a cantității de gunoi produsă de focșăneni până la 0,1215 metri cubi/persoană/lună.
    În factura de la Salubrizare se regăsește și tariful de închiriere a pubelelor unde se regăsesc mai multe variabile. Sunt luate în calcul înlocuirea pubelelor sparte, furate și nerecuperate, spălarea europubelelor, spălarea, repararea, dezinfectarea și văruitul casetelor betonate, repararea sistemelor de susținere și blocare a europubelelor.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?