Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ordonanţa prin care clasa a IX-a rămâne la liceu, adoptată de deputaţi


   Camera Deputaților a adoptat, marți, ordonanța prin care clasa a noua rămâne la liceu iar durata învățământului obligatoriu crește de la 10 la 11 ani, prin introducerea clasei pregătitoare. Camera Deputaților adoptă ordonanța prin care clasa a noua rămâne la liceu.
   Deputații au adoptat actul normativ cu 278 voturi „pentru”, 40 „împotrivă” și 24 de abțineri. „Aceste prevederi legiferează menținerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial și pentru liceu, creșterea duratei învățământului obligatoriu de la 10 ani la 11 ani: clasa pregătitoare, clasele I- VIII, clasele IX – X”, a spus în plen ministrul delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, Mihnea Costoiu. El a mai arătat că, prin această ordonanță, se extinde de la trei la șase ani dreptul cadrelor didactice de a se titulariza. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, for decizional fiind Senatul.
   Legea educației naționale (1/2011) a fost modificată în decembrie 2013 printr-o ordonanță de urgență care, printre altele, menține durata de patru ani pentru ciclul gimnazial și liceu, mărind totodată durata învățământului obligatoriu de la 10 la 11 ani. Documentul menține forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare, prin adoptarea Legii nr. 1/2011, care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani.
   Totodată, cadrele didactice netitulare calificate care obțin la concursul național unic de titularizare cel puțin nota 7 au posibilitatea să ocupe un post de titular în șase ani. Până la adoptarea ordonanței, rezultatul la concursul de titularizare era valabil doar trei ani, iar concursul trebuia susținut din nou dacă nu erau disponibile posturi în acest interval.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?