Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: „Viața după gratii”, proiect pentru deţinuţi


     Deținuții din Penitenciarul Focșani au o șansă în plus să se reintegreze în societate după ce își vor executa pedepsele, cu ajutorul proiectului „Viața după gratii”. Ieri, în Focșani, a avut loc seminarul cu tema „Sprijin pentru revenirea pe piața muncii și integrarea în societate a persoanelor care au fost private de libertate”. La întâlnire a participat un reprezentant al Ministerulu Muncii Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, directorul Penitenciarului Focșani, comisarul Adrian Iacob, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel Mare și reprezentanți ai altor instituții.
    Proiectul de incluziune socială a deținuților cuprinde activități de consiliere în relația cu angajatorii, cursuri de calificare profesională destinate persoanelor aflate în detenție, precum și cursuri de calificare pentru angajați ai sistemului Administrației penitenciare, și ai Serviciului de Probațiune. Proiectul este implementat de Ministerul Muncii în parteneriat cu opt instituții naționale și internaționale, din Italia și Spania, și se adresează persoanelor care au fost private de libertate. Pentru asta a fost realizat, la nivel național, un studiu în toate penitenciarele din țară, aplicat asupra persoanelor aflate în detenție, dar și asupra angajaților din sistem. În urma acestui studiu, care a fost corelat cu un sondaj efectuat în rândul angajatorilor, se va decide pe ce domenii pot fi formate persoanele aflate în detenție.
    În cadrul proiectului vor fi furnizate cursuri de calificare/ recalificare pentru minim 1.500 deținuți, iar 6 ateliere pentru practică din penitenciare vor fi dotate și modernizate. De asemenea, minimum 360 de angajați ai penitenciarelor vor beneficia de module privind medierea muncii și incluziunea socială, iar profesioniștii din domeniul serviciilor sociale și din sistemul de probațiune vor beneficia de module privind medierea muncii și consiliere pentru angajare. Apoi, vor urma sesiuni pentru planificarea supravegherii și monitorizării persoanelor aflate în ultimul an de detenție, adresate echipelor mixte alcătuite din membri ai personalului penitenciarelor, serviciilor sociale și sistemului de probațiune.
    Totodată, va fi și un program de informare și consiliere privind pregătirea deținuților în vederea liberării, fiind vorba despre servicii de consiliere vocațională, în vederea orientării educaționale și profesionale, informare privind locurile vacante și condițiile de ocupare a posturilor disponibile, legislația muncii, oportunitățile oferite pentru deschiderea unei afaceri și servicii de dezvoltare a abilităților privind identificarea unui loc de muncă, a etapelor ce trebuie parcurse pentru obținerea respectivului loc de muncă și planificarea traseului educațional/ profesional.
    Obiectivul general este facilitarea accesului la o formă de calificare și reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.2. „Îmbunătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?