Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: De la „leagănul“ de copii, la Gala Wella, alături de Mihaela Rădulescu


   Este tânăr, este carismatic până-n măduva oaselor, este inteligent și ambițios! Este îndrăgostit de tot ce înseamnă frumos și este convins că într-o zi, munca sa, și pasiunea cu care o face, îl vor transforma într-un învingător! Ionel Căpățînă, de 17 ani, elev la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani, a crescut în sistemul vrâncean de Protecția Copilului și consideră că acest lucru i-a dat șansa să se numere printre norocoșii instruiți în hairstyling, de mentorii Wella, în cadrul programului pilot al UNICEF desfășurat în Vrancea. Săptămâna trecută, el a fost singurul beneficiar al acestui program invitat special la ediția din acest an a Galei Wella. A urcat pe scena prestigiosului eveniment, unde și-a povestit experiența alături de Mihaela Rădulescu, cea care l-a și prezentat.

    Îl placi de cum îl vezi! Are zâmbet larg, strălucitor, ochi plini de încredere, profil fin, gesturi armonioase și obraji care, fără să vrea, îi trădează, din când în când emoțiile. Ce mai încolo-ncoace, are farmec! Și când îți mai și vorbește, te cucerește iremediabil! De fapt, pe dinăuntru este un adolescent timid, însă destul de îndrăzneț și realist să-și evalueze capacitățile și să știe că pentru el, viitorul sună, într-adevăr, bine! Și asta, mai ales după ce a avut bucuria de a fi invitat special la Gala Wella, ce s-a desfășurat, săptămâna trecută, la București. „De la Gala Wella m-am întors cu gândul că trebuie să continui să mă perfecționez ca hairstylist, așa încât la un moment dat, să reușesc să-mi deschid un salon împreună cu colegii cu care am făcut cursul aici, la Focșani”, a spus Ionel. Încă îi sunt vii în minte și în suflet momentele în care numele lui a fost rostit acolo, în sală, momentele în care a urcat pe scenă alături de Mihaela Rădulescu, momentele în  care și-a prezentat experiența sa de început în meseria de hairstylist, îndrumat de mentorii Wella. „Deschiderea Galei s-a făcut cu prezentarea proiectului Wella și UNICEF ce s-a derulat la noi, la Direcție, a fost proiectat filmulețul făcut de noi cu mentorii Wella. M-a emoționat foarte mult, am simțit un fel de tristețe amestecată cu bucurie. Tritețe, pentru că ne atașasem foarte mult de mentori, ne-am împrietenit, sunt niște oameni extraordinari, chiar vroiam să stea mai mult cu noi, să mai învățăm… Pe scenă am avut câteva emoții dar le-am lăsat deoparte și am vorbit. Mihaela Rădulescu m-a întrebat despre cursurile pe care le-am făcut dar și despre ce planuri de viitor am. Să știți că mă bucur foarte mult că am fost acolo și pentru că am putut arăta că, în ciuda faptului că am crescut în sistemul de Protecția Copilului, suntem deștepți și poate mai ageri decât cei crescuți în familii, care primesc totul pe tavă… Este pentru prima dată când am participat la un eveniment de asemenea nivel, am fost singurul invitat din cei din grupă care am făcut cursul, și a fost onorant”, a mai spus Ionel.
    Adolescentul focșănean a avut prilejul să vadă, cu ocazia participării la prestigiosul eveniment, cum echipa de haristiliști Wella Professionals a prezentat, într-un spectacol de lumină, sunet și culoare, trendurile în hairstyling pentru anul 2014. A asistat la demonstrațiile celor ce de abia bat la porțile afirmării dar și desfășurarea de talent și pasiune cu care profesioniștii Wella și-au dovedit măiestria. „Au fost 19 saloane din toată țara care lucrează cu Wella, au avut loc concursuri pe diferite teme impuse de specialiști. Dimineața s-au desfășurat concursurile pentru începători iar după amiază, cele pentru profesioniști”, a precizat Ionel. 

Hairstylist sau master-chef?

    Ionel a intrat în lumea hairstylingului alături de încă 19 tineri din sistemul vrâncean de Protecția Copilului în septembrie anul trecut, în Atelierul de Formare înființat în Centrul multifuncțional „Sfântul Teodor” al DGASPC Vrancea, prin programul pilot derulat de UNICEF în parteneriat cu Wella Professional. Programul a fost, de altfel, prezentat în cadrul Galei unde Ionel a fost invitat special. Acest Atelier și-a propus să ofere tinerilor din medii dezavantajate șansa de a învăța de la mentorii Wella ce înseamnă hairstylingul, astfel încât mai târziu, să se specializeze și să profeseze în acest domeniu. Atelierul din Focșani a fost singurul de acest fel înființat în România, după altele două înființate de UNICEF și Wella în urmă cu câțiva ani, în Brazilia. Sandie Blanchet, reprezentanta UNICEF în România a subliniat, la inaugurarea din septembrie, că acest atelier reprezintă o oportunitate pentru ca cei 20 de adolescenți să deprindă abilități noi care să le faciliteze accesul la un loc de muncă și de ce nu, să-și deschidă propria afacere. Lucru la care visează acum și Ionel, deși la început habar n-avea că hairstylingul va deveni nu doar o posibilă meserie, ci o pasiune! „Când m-am apucat să învăț de la mentori, am început gândindu-mă că ar fi bine să mai am o meserie în afară de cea de la liceu, și n-am greșit. Am descoperit că-mi place! Ba chiar mai mult, vreau să mă perfecționez, să-mi fac ucenicia într-un salon. În vacanța din vara asta, poate am să ajung la studiourile Wella din București, să-mi continui nivelul I și II de calificare”, a spus Ionel.
    Până atunci însă, adolescentul, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, își vede, conștiincios, de învățătură. Nu numai că nu vrea să dezamăgească oamenii care țin la el, dar știe bine că de el depinde în cea mai mare parte, să aibă un viitor frumos. Și unde mai pui că-i și place ce învață la școală! „Sunt la profilul tehnician în gastronomie. Imi place foarte mult, îmi place să gătesc și mai ales, să îmbunătățesc rețetele. Știu să fac orice fel de mâncare dar cel mai mult îmi place să gătesc felurile principale, supă, felul doi și desertul”, a spus, râzând.

„Din șapte frați, mama ne-a dat la leagăn doar pe noi doi”

    Povestea vieții lui Ionel pare a fi dovada vie că fiecare copil are îngerul lui păzitor și steaua lui norocoasă. Iar steluța sa a început să strălucească, încăpățânată, imediat după ce mama l-a părăsit, pe el și pe fratele lui mai mic, într-un leagăn din Brăila. Păstrează încă, în suflet, tristețea acestei realități, se retrage brusc în sine când vine vorba despre asta și spune, oftând: „Aveam trei ani când eu și fratele meu am fost lăsați de mama într-un leagăn din Brăila… Știu și acum ce durere, ce spaimă am simțit. Eram șapte frați, și mai dureros este că pe ceilalți cinci i-a putut ține, și pe noi doi nu… Niciodată nu ne-a mai căutat. Nu știu nimic de ea. Nu-i mai țin minte figura…”.
    Pentru că mama lui figura cu domiciliul în Vrancea, Ionel a fost adus, în anul 2000, în județul nostru și plasat, împreună cu fratele lui, direct unui asistent maternal. A fost îngerul lui păzitor, întrupat în această femeie cu suflet de aur, care a știut să-l crească frumos și demn, care l-a alinat și l-a mângâiat, care i-a vegheat zilele și nopțile și căreia adolescentul i-a dăruit, în schimb toată dragostea sa. Și nu numai atât! În inima lui, această femeie, zice, i-a fost și-i va rămâne pe veci, mamă.  Așa-i și spune: mama. „Am stat 12 ani la ea acasă, aici, în Focșani. Mama este o femeie care, în ciuda faptului că nu am fost copiii ei, ne-a crescut la fel ca pe fata ei, fără să facă vreodată vreo diferență. Acum, sora mea (fata asistentei maternale – n.r.) este la facultate. Eu, după ce am intrat la liceu, m-am mutat în internat dar vorbesc cu mama în fiecare zi, merg la ea mereu. Orice s-ar întâmpla, familia mea va rămâne cea a mamei din Focșani, lângă care am crescut și m-am format”, spune, cu emoție, Ionel.
    După tot ce-a trăit, tânărul nu știe dacă mai vrea s-o mai întâlnească pe cea care i-a dat viață. „Să vorbesc cu mama mea adevărată mă gândeam încă de când am ajuns la asistentul maternal. Dar nu mai vreau, pentru că ea a fost înștiințată de multe ori să vină să mă viziteze și nu a venit niciodată. Dacă m-ar contacta acum și mi-ar zice să mă întorc în familia mea, nu știu dacă aș putea face față. Dacă până acum nu ne-a căutat, degeaba mă mai caută când eu am reușit să fac ceva în viață”, este de părere Ionel.

Facultatea, următorul obiectiv de atins pentru realizarea sa

    Ionel privește, astăzi, cu încredere în viitor. Are lângă el oameni care îl ajută și îl susțin, fie că e vorba de mama sa – asistentul maternal, fie de specialiștii DGASPC Vrancea sau de prietenii săi. Lângă ei a crescut și ei i-au fost martorii devenirii sale ca om, construirii lui ca personalitate. Nu vrea să-i dezamăgească și mai ales, nu vrea să se dezamăgească pe sine așa că învață, ca să poată atinge următorul obiectiv al vieții lui: să devină student. „Nu știu încă exact la ce facultate am să merg, aș înclina să fac ceva pe profilul liceului, pe gastronomie… Poate chimie alimentară, nu știu încă, mai am un an și jumătate să mă hotărăsc. Dar știți ce-am vrut să mă fac, la început? Preot. De mic, de când m-am dus prima dată la biserică cu mama (asistenta maternală – n.r.) mi-a plăcut foarte mult. Când am terminat clasa a opta chiar am zis să incerc la seminar. Am luat probele eliminatorii dar când s-au dat testele, am luat notă mică la matematică și s-a dus totul… Am încercat și al doilea an și n-am reușit. Și atunci, am renunțat”, a povestit Ionel.
    Numai că vorba aia, ce ți-e scris, în frunte ți-e pus, iar soarta i-a dus viața pe alte făgașuri, dăruindu-i alte visuri pe care adolescentul are dorința și ambiția să și le împlinească. „Nu știu ce va fi mai târziu dar acum, mă gândesc să mă axez pe gastronomie și în timpul liber, poate în casă la mine, într-o cameră, o frizerie, un salon…”, a mărturisit el. Care casă, vă întrebați? Casa pe care este convins că, muncind, o va avea, odată… 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?