Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Tîlvăr s-a întâlnit cu ministrul adjunct al afacerilor externe din Grecia


    Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, împreună cu deputatul Dragoș Zisopol, vicepreședinte al Comisiei și președinte al Comunității elene din România, s-a întâlnit, ieri, cu Kyriakos Gerontopoulos, ministru adjunct al afacerilor externe în guvernul elen, și cu Grigorios Vassiloconstandakis, Ambasadorul Republicii Elene în România.
Pe parcursul întâlnirii, s-a avut în vedere o discuție ce a vizat sistemul de educație din cele două țări, relațiile de cooperare între România și Grecia, problematica afacerilor externe și a celor europene, dar și situația din Ucraina. Cu privire la problematica afacerilor europene, Angel Tîlvăr a subliniat faptul că la nivelul României se fac eforturi deosebite pentru ca țara noastră să atingă standardele celorlalte state membre, integrate înaintea României. Totodată, Angel Tîlvăr a mulțumit pentru sprijinul oferit de Grecia în procesul de integrare a României în Uniunea Europeană.
    Deputatul Angel Tîlvăr l-a întrebat pe Kyriakos Gerontopoulos care au fost cele mai bune măsuri aplicate pentru rezolvarea crizei economice. Kyriakos Gerontopoulos a arătat că principalele măsuri ce au dus la redresarea economică au fost reducerea birocrației și reformele din administrația publică. Kyriakos Gerontopoulos a precizat că România și Grecia au multe valori în comun, sunt state membre ale Uniunii Europene, cred în democrație, pace și cooperare între națiuni, sunt țări cu majoritatea populației de religie ortodoxă.
    Pe parcursul vizitei în România, el a avut întâlniri cu diaspora greacă și a vizitat câteva biserici ortodoxe, fiind plăcut surprins de scrierile în limba greacă de pe unele icoane. Kyriakos Gerontopoulos a specificat că a făcut recent o vizită la Sfântul Munte Athos și a avut întrevederi cu călugării de acolo cu privire la noua lege din domeniul cultelor adoptată în Grecia, din discuții reieșind că aceștia sunt mulțumiți de prevederile acesteia.
    Cu privire la situația din Ucraina, s-a exprimat profunda preocupare în legătură cu violențele din ultima perioadă. S-a subliniat faptul că Ucraina este între est și vest și simte presiunea din ambele părți, populația fiind împărțită.
     Una dintre concluziile discuției a fost aceea că ambele părți doresc să dezvolte relațiile de colaborare atât la nivelul conducerii celor două parlamente, cât și la nivelul grupurilor de prietenie, precum și semnarea unui protocol de colaborare între cele două comisii parlamentare de învățământ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?