Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Siropul de tuse, noul drog al tinerilor


    Pentru că magazinele de etnobotanice s-au închis, mulți tineri înlocuiesc drogurile ușoare cu produse farmaceutice, care consumate în cantități mari sau luate în combinație cu alcool produc efecte halucinogene. Presa centrală a relatat, zilele trecute, că tinerii au început să apeleze la siropuri de tuse pentru a se droga.
     În Vrancea, acest fenomen nu a luat amploare. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Focșani ne-au precizat că, în ultimul an, nu au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe tineri care să se fi drogat cu siropuri de tuse sau alte produse farmaceutice. În schimb, prin 2010, la spital a ajuns un tânăr care se drogase cu Tantum Rosa, un praf folosit pentru spălăturile vaginale. Acesta conține benzidamină, substanță care, combinată cu alcool, are efect halucinogen. Fiind un iritant gastric, Tantum Rosa poate provoca ulcer și, din păcate, dependență.
     Åži farmaciștii susțin că la unitățile de profil nu ajung tineri care să solicite siropuri de tuse sau alte produse, dar pentru orice siguranță, acestea se eliberează doar pe bază de rețetă medicală. „La noi, fenomenul nu a luat amploare. Nu vin tineri care să solicite siropuri de tuse sau alte produse, iar dacă se întâmplă, noi le solicităm prescripția medicală. De obicei, siropul de tuse Tusin se folosea de către tineri pentru a obține efecte halucinogene, dar acesta a fost scos de pe piață de anul trecut. Ca și alte produse, cum ar fi siropul Rofedex sau Humex, care face parte din categoria opiaceelor. Rofedexul conține bromhidrat de dextrometorfan (DXM), substanță care se regăsește în peste 140 de produse pentru tratarea tusei, la nivel mondial. Folosit în cantități mari, de 250-1.500 miligrame, acesta produce efecte precum halucinații, pierderi de memorie pe termen scurt, episoade de agresivitate, dar și convulsii și chiar comă. Dar pentru a preveni orice problemă, noi le eliberăm strict pe bază de prescripție medicală. De asemenea, mai era o modă cu Tantum Rosa, un praf utilizat pentru spălăturile vaginale. Dacă vin tineri care să ne solicite așa ceva, noi le solicităm prescripția medicală, pentru că, de obicei, medicii specialiști, pe lângă acest produs, prescriu și alte medicamente, nu doar praful. Din cauza faptului că adevăratele substanțe halucinogene se găsesc mai greu, tinerii apelează la produsele farmaceutice, dar farmaciștii sunt destul de precauți când vine vorba de eliberarea lor”, spune farmacista Dana Cotârlan, președinta Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?