Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Primarii din podgorii vor ca viticultorii să-şi poată vinde vinurile mai uşor


    Primarii vrânceni din zona viticolă a județului Vrancea vor modificarea Legii viei și vinului în așa fel încât viticultorii să-și poată vinde vinurile fără a mai întâmpina problemele și greutățile cu care se confruntă în prezent. Primarii au solicitat în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (ACoR) – filiala Vrancea ca parlamentarii vrânceni dar și instituțiile implicate în această activitate să susțină modificările la Legea viei și vinului.
    Primarul comunei Străoane, Vasile Zbîrciog a declarat că cea mai mare problemă a viticultorilor este aceea de a-și vinde vinurile, care în prezent pot fi vândute numai dacă ești înregistrat cu antrepozit fiscal. „Cred că sunt și în asentimentul colegilor mei din zona viticolă și pot să afirm că peste viticultori vin toate organele de control: vamă, poliție, finanțe. Trebuie să modificăm legea viei și vinului, să găsim soluții pentru ca producătorii să poată vinde vinurile fără a mai avea problemele de azi. Producătorii din alte domenii pot vinde produsele lor fără niciun  fel de probleme sau restricții însă noi, viticultorii nu putem vinde un gram de țuică sau de vin”, a precizat primarul din Străoane, Vasile Zbîrciog.
    Viticultorii vrânceni au mai făcut propuneri de modificări la Legea viei și vinului și în 2013. Viticultorii au cerut modificarea articolului 3 din proiectul Legii viei și vinului astfel încât Ministerul Agriculturii să asigure aplicarea cadrului juridic și aprobarea reglementărilor specifice producției, procesării și comercializării din cadrul filierei vitivinicole, „cu consultarea organizațiilor profesionale din domeniul vitivinicol legal înființate, reprezentative la nivelul fiecărui județ”. Practic, podgorenii cer ca legislația din acest domeniu să nu mai fie adoptată doar după consultarea unei singure organizații interprofesionale din țară, ci după discuții cu organizații din fiecare județ.
    A doua propunere a viticultorilor se referă la denaturarea vinurilor care nu sunt bune pentru consum, care au apă sau „alcool de natură neviticolă”. Pentru a descuraja acest fenomen, vrâncenii solicită ca aceste vinuri să poată fi supuse denaturării sau pentru producerea distilatelor și oțetului. Însă acest lucru trebuie făcut pe cheltuiala producătorului de vinuri sau a comerciantului care a greșit, susțin vrâncenii și nu pe banii statului. Astfel ar fi descurajați cei care mai folosesc apă și alcool la producția de vinuri. Altă modificare propusă de viticultori este ca amenzile din domeniu să poată fi reduse dacă sunt plătite în termen de 48 de ore. „Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând mențiune  despre această posibilitate în procesul verbal”, arată propunerea podgorenilor.
    De asemenea, una dintre propuneri este că „producerea și comercializarea vinurilor poate fi făcută în arealele viticole tradiționale și de către producătorii particulari înscriși în Sistemul Informatic Național al Viei și Vinului (SINVV)”. „Delimitarea arealelor precum și condițiile de producere și comercializare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii”, se arată în propunerea trimisă către Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.
 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?