Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Statistica bate realitatea! 1.671 de cezariene în trei ani, niciuna la cerere


    Femeile însărcinate care vor să nască prin cezariană, fără ca doctorul să indice necesitatea unei astfel de intervenții, vor trebui să plătească o taxă, de la 1 aprilie. Potrivit noului pachet de servicii medicale de bază, operațiile de cezariană la cerere trebuie plătite. „Nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază operația de cezariană la cerere, care reprezintă o opțiune personală și pentru care nu există o indicație medicală în acest sens”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.
    Această taxă nu este o noutate pentru vrâncence, deoarece la Spitalul Județean de Urgență Focșani și la Spitalul Municipal Adjud cezariana la cerere se face contracost încă din 2010. Mai exact, la cele două spitale, taxa pe cezariana la cerere este de 600 lei. Taxa instituită atunci a fost introdusă în ideea de a promova în rândul mămicilor nașterea pe cale naturală, dar și pentru atragerea de venituri suplimentare la bugetele unităților. Taxa este solicitată tuturor femeilor care doresc să nască prin cezariană, acest lucru nefiind făcut la indicația medicului.
    Reprezentanții celor două unități spitalicești ne-au precizat că din 2010, de când a fost introdusă, nu au fost cazuri de cezariană la cerere. Asta în condițiile în care, în ultimii ani, la Spitalul Județean, dar și la cel din Adjud au fost făcute sute de operații de cezariană. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Spitalului Județean, situația nașterilor și cezarienelor efecutate în ultimii trei ani este următoarea: 2011 – 2.046 nașteri din care 478 cezariene; 2012 – 2.232 nașteri din care 530 cezariene; 2013 – 2.258 nașteri din care 663 cezariene. La Spitalul Adjud, 10% din numărul total de nașteri sunt cezariene. Toate aceste operații au fost efectuate la indicația medicului, care de cele mai multe ori a preferat să bage în propriul buzunar banii de cezariană, decât să intre în bugetul unității.
    În prezent, statul român decontează aproximativ 1.400 de lei pentru o operație de cezariană și 1.000 lei pentru o naștere naturală. În mod normal, proaspăta mămică ar trebui să nu cheltuie niciun leu atunci când aduce pe lume un copil, numai că în realitate bagă bani atât în buzunarele medicilor, cât și ale asistentelor. Uneori pentru că așa vrea, alteori pentru că i se spune de la obraz cu cât trebuie să cotizeze. La ora actuală, valoarea „atenției” pentru medicul care a făcut o operație de cezariană este de cel puțin 500 de lei.

Puține vrâncence solicită operația de cezariană

    La nivel național, cezariana la cerere a devenit o modă printre mămici. De teama durerii provocate de nașterea naturală, foarte multe femei însărcinate optează pentru operația de cezariană. În schimb, în Vrancea, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică spun că doar 10% din numărul total de nașteri sunt cezariene. „În Vrancea, cezarienele reprezintă mai puțin de 10% din numărul total de nașteri, iar în aceste condiții ne situăm cu mult sub media națională. Cezarienele la indicația medicului se fac atunci când nașterea pe jos sau nașterea naturală reprezintă un pericol pentru mamă. Când aceasta suferă de alte patologii, când fătul are o greutate mare sau poziția sa nu este indicată pentru o naștere naturală”, spune medicul Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
    Acesta atenționează mămicile care intenționează să opteze pentru o naștere prin cezariană trebuie să anunțe din timp medicul curant, deoarece operația de cezariană implică anumite riscuri. „Femeia însărcinată care nu dorește să nască natural de teama durerilor, trebuie să înștiințeze din timp medicul curant. Și asta pentru că ea trebuie să efectueze anumite analize medicale. Indicat ar fi cu o săptămână sau două înainte de naștere. Plus, o operație de cezariană implică anumite riscuri. Dacă după o naștere naturală femeia poate fi externată după 2, 3 sau 4 zile, operația de cezariană impune chiar și 7 zile de spitalizare, ceea ce implică și costuri mai mari din partea spitalului. După o naștere naturală, femeia își revine în 2-3 zile, dar după cezariană e nevoie cam de 2-3 luni în care trebuie suportate dureri foarte mari. Plus, după o naștere prin cezariană, a doua naștere este cu risc dacă se optează pentru nașterea naturală”, a adăugat medicul Lazea.
    De asemenea, medicii consideră că cezariana are riscuri mult mai mari față de o naștere naturală, dat fiind faptul că este o intervenție chirurgicală. Aceștia mai susțin că pacientele nu pot avea cunoștințe medicale suficiente pentru a lua o decizie în acest sens, singurul care poate hotărî acest lucru fiind medicul care urmărește evoluția sarcinii sau cel care o supraveghează pe femeie la naștere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?