Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sănătatea în file vechi „Măsuri de combatere și prevenire a gripei”


    În data de 4 martie 1959, ziarul „Milcovul” informa cititorii despre măsurile  care au fost luate pentru prevenirea gripei. În articolul intitlat „Măsuri de combatere și prevenire a gripei” se preciează că activiști ai Crucii Roșii, membri ai comisiilor de femei, eleve de la școala de infirmiere mergeau din casă în casă pentru a depista cazurile de gripă, pe care le raportau medicilor, care se deplasau la persoanele bolnave și le acordau asistența medicală necesară.
    Potrivit articolului, medicii de la circumscripțiile sanitare erau ajutați de cei din spitale. „Pentru ca bolnavii să poată primi ajutorul medical la domiciliu imediat, medicii circumscripțiilor sanitare au fost dublați cu medicii din spitale. Pentru asigurarea asistenței medicale la domiciliu și în timpul nopții, la policlinică a fost dublată garda de noapte. Măsuri corespunzătoare s-au luat și în spitale. Între acestea se numără și interzicerea vizitării bolnavilor de către persoane din afară”. Mai mult, în articol se menționează că farmaciile au fost bine aprovizionate cu medicamente antigripale.
    De asemenea, localnicilor li se atrage atenția că trebuie să fie responsabili, anunțând cadrele medicale la fiecare caz de boală apărut. „În scopul prevenirii acestei boli este necesar ca, în afară de măsurile luate de organele locale, și populația trebuie să acorde o mare atenție respectării regulilor de igienă, anunțând circumscripția sanitară în cazul cînd observă primele semne ale bolii. Astfel, locuitorii orașului și comunelor din raionul Focșani vor contribui la apărarea sănătății lor cît și a celor din jur”.
    În zilele noastre, prevenirea acestei boli se face, în primul rând, prin intermediul vaccinării antigripale. În cadrul campaniei de imunizare antigripală, care are loc în fiecare iarnă, sunt vaccinate în special cadrele medicale, dar și persoanele care aparțin unor grupuri de risc, cum ar fi vârstnicii, bolnavii cronici și copiii. De exemplu, în cadrul campaniei de vaccinare din acest an au fost imunizate peste 10 mii de persoane. De depistarea și raportarea cazurilor de gripă de ocupă medicii de familie și cei din spitale. Cazurile depistate sunt raportate medicilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, care la rândul lor raportează Institutului Național de Sănătate Publică din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?