Pentru că la Focșani nu era medic ORL pediatru, un copil de 2 ani a ajuns la București după ce i-a rămas un os de pește în gât

0
9467

O familie a trecut prin momente cumplite, după ce unui băiețel de doar doi ani i-a rămas un os de pește în gât. În final, totul s-a terminat cu bine, după ce copilul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, deoarece la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani nu a fost disponibil niciun medic ORL-ist pediatru. De altfel, în afară de spitalele mari, universitare, rar sunt cazuri în țară în care sunt asigurate gărzi 24 din 24 pe specialități la pediatrie. Iar la Focșani, în ciuda eforturilor permanente ale conducerii, nu au venit mai mulți specialiști. Lipsa nu este doar la noi.

Din ce ne-a povestit bunica băiețelului de 2 ani, nepoțelul a mâncat niște pește duminică și i-a rămas un os în gât, astfel că mama și tatăl au plecat cu el la spital. Aici, copilul a fost consultat, însă din cauza lipsei medicilor specialiști, în final unica soluție a fost transferul la un spital din București. Astfel, potrivit protocolului medical – din ce ni s-a explicat de către surse medicale, îngrijirile pot fi acordate în aceste cazuri doar de către un ORL-ist pediatru. Și, cum la Spitalul Județean nu se asigură gărzi pe această linie, iar alte spitale din jur au refuzat să îl primească, puștiul a mers la București unde până la urmă problema a fost rezolvată.

Ne-a ținut cu copilul în brațe, fără să îl vadă nimeni, sub pretextul că nu au medic ORL. Nu a pus nimeni mâna pe copil. Până la urmă i-au spus că îl vor trimite către Galați, cu o salvare, fiica mea a așteptat, dar de acolo au primit răspuns că nu există medic ORL. Apoi a anunțat-o din nou că va pleca către Bacău, tot cu o salvare… „Nu puteți pleca, nici de la Bacău nu am primit confirmare că au medic”. Într-un final, la 4 fără 10 au urcat-o într-o salvare și au trimis-o la București, când copilul zicea că nu mai e buba în gât. Copilul nu mai are nimic acum, au ajuns la București și s-a constatat că osul plecase din gât, îi curgea sânge, deci nu era riscul să facă infecție, l-a văzut o doamnă doctor, l-a pus să mănânce o banană și a spus că, dacă mănâncă, vor pleca înapoi cu salvarea, iar dacă nu, va fi internat. Copilului îi era foame, vă dați seama, și a mâncat banana, așa că au venit acasă. Dar nu mi se pare corect să ții un copil de 2 ani, pe care nu poți să îl liniștești, să îl ții în fața spitalului și trei județe să nu aibă medic ORL. Adică bănuții mei, care se duc la Casa de Asigurări de Sănătate, unde se duc, să nu avem un medic ORL? Noi am avut noroc că a fost un os. Dar dacă era un bob de fasole, care obtura căile respiratorii? De ce să pățească altcineva o nenorocire? Că, de fapt, medic de gardă trebuia să fie, dar era plecat la Iași, ne-a spus bunica copilului, Florentina Daniela Manolescu.

Aceasta a mai arătat că a sunat mai mulți medici pe care se pare că îi cunoștea, însă nimeni nu i-a răspuns. Și, din punctul său de vedere, la Spitalul Județean ar fi trebuit rezolvată problema, pentruun simplu osicior, pe care noi nu puteam să i-l scoatem, pentru că totuși era un copil de 2 ani. Foarte greu l-a convins fiica mea în salvare să mănânce banana.

Din partea spitalului ni s-a explicat că, tocmai din cauza vârstei copilului, doar un specialist putea interveni. Adică un ORL-ist pediatru. Iar la Spitalul Județean Focșani sunt doar doi medici ORL pediatrie și aceștia nu erau în localitate. Astfel, la UPU s-a confirmat că băiețelul avea un os în gât, însă riscurile erau mari. Copilul putea ca, în timpul intervenției – care poate părea simplă la prima vedere – să aspire din greșeală osul și să ajungă în plămâni, ducând la complicații. Mai mult, potrivit procedurii, fiind vorba despre un copil atât de mic, s-a încercat soluția găsirii unui specialist la spitalele din apropiere. De la Focșani, copilul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, unde a aspirat osul, astfel că a fost ținut sub supraveghere câteva ore. Și, pentru că respira normal, a fost trimis înapoi la Focșani cu ambulanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here