Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Proprietarii clădirii în care a funcţionat Palatul Copiilor ar putea fi amendaţi


    Proprietarii clădirii monument istoric în care a funcționat Palatul Copiilor din Focșani riscă amenzi de câteva mii de lei deoarece imobilul a ajuns adăpost pentru oamenii străzii și s-a transformat într-o ruină. Direcția de Cultură Vrancea a transmis o notificare în Elveția, actualilor proprietari, familia Carnabel, în care îi informează asupra stării în care se află imobilul în care Palatul Copiilor a funcționat timp de 30 de ani. Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, spune că a cerut să fie respectate obligațiile legale de către proprietarul acestui monument, care se află într-o stare avansată de degradare, fiind afectată de incendiile provocate de oamenii străzii în 2013.
    Transmiterea notificării este o primă etapă înainte de sancționarea proprietarului clădirii, care este înregistrată pe lista monumentelor istorice din România. „Demersul nostru a avut loc după ce anul trecut au fost înregistrate șapte incendii în această locație. I-am pus în vedere să își ia în serios rolul de proprietar și l-am notificat cu privire la obligațiile pe care le are pentru protejarea monumentul istoric, așa cum sunt prevăzute de legea 422 din 2001. Clădirea este într-o stare avansată de degradare după ce a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Nu este păzită, îngrădită. Sunt obligații care trebuie respectate de proprietar, mai ales că spațiul a fost predat cu proces verbal de către Inspectoratul Åžcolar”, ne-a declarat directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu. 
    Notificarea a fost trimisă către actualul proprietar al clădirii, familia Carnabel, din Elveția. Potrivit răspunsului primit de la Daniela Carnabel, aceasta nu știa de starea imobilului și promite că va lua măsuri pentru conservare atunci când va veni la Focșani. „Am să iau toate măsurile necesare pentru păstrarea și apărarea acestui monument și vă asigur că în aprilie când voi veni la București mă voi strădui să găsesc soluții adecvate”, se arată în răspunsul primit din Elveția.
    Proprietarii monumentelor istorice nu pot doar să se laude că locuiesc într-o clădire importantă pentru istoria comunității. Ei trebuie să le proteje, să asigure  paza și să ia măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor, așa cum stabilește Legea 422 din 2001. 
    Imobilul pe care majoritatea focșănenilor îl știu drept Palatul Copiilor a aparținut familiei Macridescu. Potrivit informațiilor de la Direcția de Cultură, Ion Macridescu a fost repartizat ca doctor în orașul Focșani în 1892 la Spitalul Profetul Samuil. „Tot în același an își ridica și locuința realizată într-un stil arhitectural românesc cu influențe ale arhitecturii europene. Casa prezintă componente decorative exterioare, ancadramente și ornamente la ferestre și la intrarea principală. Aici s-au derulat evenimente importante din viața familiei Macridescu și tot aici au avut loc o serie de întâlniri mondene ale societății la început de secol XX. După venirea regimului comunist imobilul trece în administrația statului care îl transformă în spațiu medical, iar în anul 1972 trece în patrimoniul Ministerului Educației, care înființează Palatul Copiilor”, arată Direcția de Cultură.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?