Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Cele mai importante dosare de corupție, soluţionate de procurori în 2013


    Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și cei din unitățile subordonate au avut de soluționat câteva mii de dosare în 2013. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, a precizat că numărul cauzelor de soluționat a crescut de la un an la altul, în 2013 fiind vorba de peste 17 mii de dosare. Lefter susține că Vrancea stă bine la capitolul dosarelor soluționate prin rechizitoriu- 11,12 %, media pe țară fiind de 7-8%.  El a spus că anul trecut au fost soluționate cele mai importante dosare de corupție. 

    Activitatea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și a celor din unitățile subordonate a fost bună în 2013. Cel puțin asta reiese din raportul de bilanț. Anul trecut, procurorii au avut în lucru 17.735 de dosare, dintre care au fost soluționate aproape 10 mii. 
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, a precizat că eficiența se măsoară în numărul dosarelor soluționate prin rechizitoriu, iar la acest capitol Vrancea stă foarte bine. „Toți indicatorii sunt net superiori față de anii anteriori. Numărul dosarelor pe care le-am avut de soluționat a crescut an de an, de la 12 mii în 2006 a ajuns la 17. 735 în 2013. Și numărul dosarelor soluționate a crescut de la un an la altul. Din 2006 și până acum numărul a crescut cu vreo 2.500 de dosare. În 2013 au fost soluționate 9.660 de dosare. Eficiența se măsoară în dosare soluționate prin rechizitoriu și numărul dosarelor soluționate prin rechizitoriu a crescut. Au fost soluționate prin rechizitoriu 1.074 de dosare față de 1.041 în 2012, multe și la urmărirea penală proprie. Media dosarelor soluționate prin rechizitoriu din totalul dosarelor soluționate este de 7-8% pe țară, la noi media este mai mare, respectiv 11,12%. Procentul de rechizitorii la dosarele de urmărire penală proprie este chiar mai mare, respectiv 20% din dosarele de soluționat”, a explicat Ion Lefter.
    Potrivit acestuia, și numărul inculpaților trimiși în judecată este mai mare. A scăzut în schimb numărul inculpaților trimiși în judecată în stare de arest preventiv, de la 129 în 2012, la 96 în 2013. De asemenea, a scăzut numărul dosarelor rămase de soluționat, iar Lefter spune că acesta este un indicator bun. Totodată, a scăzut și numărul dosarelor rămase nesoluționate cu autori nedescoperiți. „Avem un singur dosar cu autor nedescoperit cu o infracțiune contra vieții. Este vorba de un dosar privind pe Èšigăieru Năstase, care a fost găsit mort în Pitulușa, Broșteni. Din anul acela, respectiv 2004, nu am mai avut nicio cauză de omor sau tentativă de omor în care să nu fi descoperit autorul, iar asta este foarte bine”, a adăugat Lefter.

A crescut numărul corupților

    Pentru infracțiuni contra persoanei, omor și tentativă de omor, au fost trimise în judecată 37 de persoane, față de 27 în 2012. Alte două persoane au fost trimise în judecată pentru lovituri cauzatoare de moarte. În schimb, a scăzut numărul persoanelor trimise în judecată pentru viol, de la 12 în 2012 la 3 în 2013. Iar pentru act sexual cu minor au fost trimise în judecată 4 persoane față de 7 în 2012.
    Pentru vătămare corporală gravă au fost trimise în judecată 4 persoane, față de 10 în 2012.
La capitolul infracțiuni contra patrimoniului, în 2013 au fost trimise în  judecată pentru furt 381 de persoane, pentru tâlhărie 42, pentru înșelăciune 39 și pentru delapidare 13. La acest gen de infracțiuni, numărul persoanelor trimise în judecată a scăzut. Tot în 2013, au mai fost trimise în judecată 10 persoane pentru infracțiuni contra autorităților, respectiv ultraj.
    Pentru infracțiuni de corupție au fost trimise în judecată 13 persoane, cinci dintre acestea în stare de arest preventiv. „Numărul rechizitoriilor pentru infracțiuni de corupție a crescut. Nu știu ce va fi anul acesta, dar avem destule dosare pentru corpuție în anchetă. De asemenea, a crescut numărul infracțiunilor silvice de la 130 la 163. Pentru contrabandă au fost trimise în judecată patru persoane, tot atâtea și pentru spălare de bani, iar pentru evaziune 54 de persoane. Unul din capitolele lucrării de bilanț face referire la dosarele importante. În 2013 am soluționat cele mai importante dosare de corupție. Am avut dosarul cu inculpatul arestat, respectiv Pocovnicu Viorel și alții, dar și dosarul medicului Bețișor. Avem și dosarele cu infracțiuni privind achizițiile publice, vă amintiți de toți funcționarii de la Primăria Mera care au fost trimiți în judecată, de cei de la Tulnici trimiși în judecată pentru suma de peste 17 miliarde cu APIA, apoi alți funcționari de la o primărie trimiși în judecată pentru infracțiuni de evaziune fiscală, pentru achiziții publice. Au fost cele mai importante dosare soluționate. Anul trecut a fost trimisă în judecată fosta conducere a Ocolului Silvic Adjud, dar și persoanele de la Ocoalele Silvice Tulnici și Focșani. Avem în lucru și alte dosare”, a adăugat prim-procurorul Lefter.

O singură cauză a fost restituită Parchetului

    În ceea ce privește cauzele restituite Parchetului, procurorii au spus că a fost doar una singură, ei considerând că este neimputabilă. „A fost o cauză restituită într-o cale de atac. Am reluat cercetările conform celor dispuse”, a spus și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, Luminița Dogaru.
    Procurorii au adăugat că frecvent se pune problema cauzelor vechi, acestea fiind mereu analizate. Potrivit lui Ion Lefter, cea mai veche cauză nesoluționată este din 2011.

Tot mai mulți oameni vin în audiență

    A crescut și numărul persoanelor care au venit în audiență, după cum spune prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. El a precizat că activitatea procurorilor se evidențiază și prin participările la ședințele de judecată, dar și prin primirea oamenilor în audiențe. „Activitatea procurorului se evidențiază și în cauzele de participare la ședința de judecată. Procurorul a  participat în toate cauzele prevăzute de lege în ședința de judecată. Este o activitate apreciată ca foarte bună a tuturor unităților de parchet din județ, întrucât procentul de admitere a căilor de atac a fost de peste 85%, iar media pe țară este sub 80%. O activitate foarte bună. Activitatea noastră se circumscrie și rezolvării unor plângeri ale cetățenilor și sunt multe, precum și primirea cetățenilor în audiență. Și aici numărul a crescut”, a adăugat Lefter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?