Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Cod Galben de ninsori și viscol! Autoritățile sunt în alertă


   Vrancea se află sub atenționare meteo Cod Galben de viscol, iar autoritățile s-au pregătit pentru a interveni în caz de nevoie. Reprezentanții Secției de Drumuri Naționale ne-au declarat că au pregătite peste 50 de utilaje, care vor ieși în trafic dacă situația o va impune. Și polițiștii sunt pe baricade. Ei spun că dacă situația o va impune, vor închide porțiunile de drum cu probleme.

    Autoritățile vrâncene spun că sunt pregătite să intervină pentru a înlătura efectele ninsorilor anunțate pentru sfârșitul acestei săptămâni. Vineri seara, la ora 18.00, județul Vrancea a intrat sub incidența Codului Galben de viscol. Meteorologii spun că până duminică seara, la ora 18.00, în sudul și estul țării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăși la rafală 60-70 kilometri la oră, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care și stratul de zăpadă va fi consistent. Vor fi precipitații mixte și se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului și în Banat, sudul Olteniei și al Munteniei. Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat în 24 de ore.
    Reprezentanții Secției de Drumuri Naționale (SDN) Vrancea ne-au spus că sunt pregătiți să intervenină imediat ce situația o va impune. Potrivit acestora, pe marginea drumurilor naționale din Vrancea au fost montate 26 mii metri liniari de parazăpezi. În plus, dacă va fi nevoie, vor fi scoase în trafic peste 50 de utilaje. 43 dintre acestea erau ieri în baze, iar alte 8 urmau să ajungă, după ce reprezentanții SDN le-au cerut prestatorilor de servicii să suplimenteze numărul mașinilor de intervenție. Mijloacele de deszăpezire au la dispoziție 10 tone de motorină și peste 1000 tone de material antiderapant, dar și sare.
Reprezentanții instituției ne-au precizat că nu sunt motive de îngrijorare, pentru că toată lumea a fost mobilizată, iar utilajele sunt pregătite să intervină. „Vom face tot posibilul să ținem situația sub control”, ne-au spus reprezentanții SDN.

Polițiștii ar putea restricționa circulația

    Polițiștii sunt și ei pe baricade. Echipajele Poliției Rutiere vor fi la datorie, iar dacă situația o va impune, vor lua măsura închiderii porțiunilor de drum cu probleme. De altfel, vicepremierul Liviu Dragnea a spus încă de joi, atunci când a fost emisă o informare meteo de vremea rea, că restricțiile de circulație pe drumurile publice trebuie să fie aplicate cu fermitate, atunci când sunt necesare, dar cu stricta respectare a condițiilor legii și cu asigurarea prezenței polițiștilor pe drumurile publice.
    Șeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, ne-a declarat că echipajele vor fi în trafic. El a precizat că dacă situația o va impune, se va lua măsura închiderii unor drumuri, dar numai după ce se vor face verificări, pentru a stabili dacă sunt oameni blocați în zăpadă. „Am luat legătura cu reprezentanții Secției de Drumuri Naționale și cu cei de la Drumuri Județene și suntem pregătiți să intervenim. Vom face tot posibilul pentru a menține drumurile practicabile, iar dacă situația o va impune, vom lua măsura închiderii porțiunilor de drum cu  probleme și ne vom asigura că nu sunt oameni blocați. Suntem pregătiți și avem echipajele necesare pentru a interveni acolo unde situația o va impune”, ne-a precizat comisarul șef Viorel Gheorghe, șeful Poliției Rutiere Vrancea.

Situația va fi monitorizată permanent

    Atenționarea meteo Cod Galben a fost transmisă tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență de la nivelul județului Vrancea. Pentru a putea lua măsurile preventive, în scopul limitării efectelor negative și a avertizării operative a populației în eventualitatea apariției unor situații de urgență, s-a dispus instituirea serviciului de permanență la sediile primăriilor. Totodată, se va avea în vedere monitorizarea permanentă și cu maximă atenție a situației existente, pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor pentru intervenție, dar și verificarea și asigurarea stării de funcționalitate a sistemelor de avertizare și alarmare. În cadrul videoconferinței de la sediul Prefecturii, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la care au participat și membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au fost dispuse măsurile ce trebuie luate, ca urmare a fenomenelor meteo prognozate.
    Una dintre temele discutate a fost verificarea stocurilor și utilajelor pentru deszăpezire, în vederea menținerii căilor de acces în stare de funcționare. Deoarece există posibilitatea ca, pentru anumite zone, atenționarea să se prelungească și în cursul zilei de luni, toate instituțiile care asigură funcții de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteo periculoase specifice iernii trebuie să fie pregătite. De asemenea, s-a luat în discuție și situația persoanelor dializate și a femeilor însărcinate aflate la termen, care pot fi transportate la unitățile spitalicești înainte ca înrăutățirea vremii să îngreuneze accesul la domiciliile lor. Transferurile interspitalicești ale pacienților și externările se vor realiza doar după o analiză aprofundată a traseului care trebuie urmat, iar orice posibilă modificare a cursului firesc al intervențiilor trebuie anunțată din timp pentru a se identifica soluțiile optime de acțiune.
    La nivelul serviciilor profesioniste pentru situații de urgență au fost asigurate rezerve de personal și de mijloace specifice de intervenție. „Pentru siguranța cetățenilor, recomandăm să se evite pornirea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, dar dacă, totuși, deplasarea este necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.). Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice și recomandările autorităților centrale și locale. Problemele sau situațiile deosebite din cauza situațiilor de urgență manifestate se vor comunica în timp operativ la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Vrancea, telefon 112 sau 0237.611.212”, se arată într-o informare a ISU Vrancea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?