Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Secretarul de stat Chiper, DEMIS. Şeful IGSU şi şeful ROMATSA au demisionat după accidentul aviatic


   Premierul Victor Ponta a anunțat, ieri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis. Åžeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situației privind intervenția în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat după ce premierul a cerut înlocuirea sa și a directorului de operațiuni ROMATSA, dar și a șefului STS, pentru deficiențe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
    Premierul a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administrație, iar cea de înlocuire a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Å¢ării (CSAT).
    În privința secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 și fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză și Planificare Politică, premierul Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenții în situații de urgență. Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA și STS, lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fără asumarea autorității și a responsabilității, iar intervenția de luni a fost un eșec.
    Acestea sunt și concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanții instituțiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existența unor deficiențe inacceptabile, care necesită îmbunătățirea sistemului de intervenție. „Consider că aceste responsabilități, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate și o nefuncționare corespunzătoare și că, în momente dificile, aceste instituții trebuie să beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili să își asume responsabilități, să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsuri și implicarea necesară în aceste situații cu totul și cu totul speciale”, a afirmat Ponta. Potrivit premierului, „concluziile preliminare ale raportului pe care l-am solicitat privind modul în care instituțiile statului au intervenit după accidentul aviatic (sunt – n.r.): au existat în operațiunea de căutare și salvare deficiențe inacceptabile pe care le consider ca provocând o indignare. Aceste lucruri necesită acțiuni foarte clare de îmbunătățire a sistemului de intervenție”.
    Prim ministrul consideră că intervenția a fost un eșec, dar „mă bucur foarte mult că au fost salvate 5 vieți”. „Voi propune decorarea celor 5 supraviețuitori și a celor care au făcut posibilă găsirea lor. Prezint condoleanțe familiilor celor două victime. Este evident o tragedie”, a spus Victor Ponta. Acesta a precizat că deciziile au fost luate după o discuție cu liderul PNL, Crin Antonescu, și mai mulți miniștri liberali, printre care și ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reacționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, și eventuale măsuri. La discuție a fost prezent și vicepremierul Gabriel Oprea, care a redactat un raport pe tema reacției autorităților în cazul accidentului.

Ministrul de Interne: „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”

    Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marți seară, răspunzând unei întrebări, că își reproșează că s-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviatică de la Cluj. „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”, a spus Stroe. De asemenea, el a spus că problema a fost „la localizare”.
    Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuși să sune la 112, la ora 16.16, anunțând incidentul.
    La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, o studentă și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
    Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, sunt conștiente și au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență, ultimii doi răniți fiind aduși la UPU Cluj marți dimineață, în jurul orei 4.30.

    RAPORTUL INTEGRAL al vicepremierului Gabriel Oprea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?