Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Ponta: Raportul MCV relevă progrese importante


   Premierul Victor Ponta consideră că raportul MCV prezentat de Comisia Europeană relevă că România a făcut progrese importante și substanțiale, indiferent de „interpretările și speculațiile politice”. „Am văzut raportul MCV. Indiferent de interpretările politice care, evident, nu vor lipsi, am văzut ce a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene – România a făcut progrese importante și substanțiale. Suntem în continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregătiți să intrăm în Spațiul Schengen, decizia va fi, sigur, una pur politică a statelor membre”, a spus Ponta miniștrilor, în ședința de guvern. El a cerut ca toate aspectele menționate în raport să fie prezentate de către membrii Cabinetului într-un mod echilibrat și profesionist, „indiferent de modul în care, în tradiția deja cunoscută, vor fi speculate politic”.
    La rândul său, ministrul Remus Pricopie susține că raportul MCV dat publicității miercuri este pozitiv pentru Guvern, în general, și pentru Ministerul Educației, în special, fiind confirmate și susținute eforturile care se fac pentru a asigura un învățământ de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine și echitate. De asemenea, ministrul consideră că raportul Comisiei Europene este apreciativ față de angajamentul Guvernului privind lupta anticorupție și independența justiției. „Documentul Comisiei Europene subliniază faptul că Guvernul a întărit resursele alocate instituțiilor cu responsabilități directe în combaterea corupției, cum sunt ANI, ICCJ sau DNA, și remarcă cooperarea dintre Ministerul Justiției și instituțiile sistemului judiciar”, consideră Pricopie.
    Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că raportul MCV prezentat miercuri este mai bun decât cel de anul trecut, fiind făcute 18 recomandări, dintre care șase pentru MJ, privind, printre altele, desființarea instanțelor și parchetelor mici și dezvoltarea Strategiei naționale anticorupție.
    Robert Cazanciuc a spus că în raport a fost apreciat angajamentul Guvernului în revizuirea Constituției. „Este apreciat angajamentul Guvernului de a asigura conformitatea procesului de revizuire a Constituției cu normele europene, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția”, a adăugat ministrul Justiției.
    Cazanciuc a precizat că în raport sunt 18 recomandări, dintre care șase pentru Ministerul Justiției, între acestea fiind și cele care vizează desființarea instanțelor și parchetelor mici sau dezvoltarea strategiei Naționale Anticorupție. „Sunt 18 recomandări cu accent pe reforma și independența justiției, integritate și combaterea corupției (…) Åžase dintre acestea se referă la Ministerul Justiției: restructurarea curții judiciare, în sensul desființării instanțelor și parchetelor mici; punerea la dispoziția sistemului juridiciar a instrumentelor necesare unei bune funcționări; publicarea hotărârilor judecătorești; identificarea soluțiilor necesare în procesul de valorificare a bunurilor confiscate; dezvoltarea Strategiei naționale anticorupție”, a spus Robert Cazanciuc.
    Ministrul a adăugat că, după o primă evaluare a Raportului de țară, Comisia Europeană a constatat că România a obținut progrese în numeroase domenii de la precedentele evaluări, iar sistemul judiciar a „menținut un puternic trend pozitiv”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?